Foto: Matko Biljak / CROPIX

Bila je princeza ex-Yu rocka, a preminula je u derutnoj garaži beogradskog predgrađa

Autor: Barbara Grgić

Uz zasluženu slavu koju je Ekatarina Velika uživala kao kultni bend novoga vala, zanimanje medija i publike izazivala je i tragična sudbina većine njezinih članova koji su umrli u najboljim godinama, većinom kao žrtve droge. 

Posljednja je preminula Margita Stefanović, ujesen 2002. u 43. godini života. 


Njena je smrt sa sobom povela brojne kontroverze. Neki su je proglašavali “najvećom umjetnicom”, a drugi “najgorom narkomankom”.

Foto: Matko Biljak / CROPIX

Umjesto pijanistice postala arhitektica

Istaknuti beogradski glazbeni novinar Dušan Vesić u biografiji o Magi piše da je njena sudbina najtužnija beogradska umjetnička sudbina.

“Jedna od dvije najstrašnije sudbine jugoslavenske i srpske rock kulture” i “najljepši i najtragičniji rekvijem ispisan na beogradskom asfaltu”, Margita je prva umjetnička princeza izašla iz stabilne beogradske srednje klase i simbol jedne generacije koja se nije snašla u lažima: “Ona je epilog nestvarnih osamdesetih. Ona je posljedica sreće koju smo imali da se država Jugoslavija nije miješala u popularnu muziku. Ona je epilog tržišnog načina tretiranja umjetnosti u Srbiji. Ona je primjer kako ovdje prolaze drugačiji. Ona je upozorenje, znak, primjer, pouka”, ističe Vesić.

LEGENDA JUGOSLAVIJE! Usred Beograda tražio minutu šutnje za Dubrovnik: Ako je netko slušao moju glazbu, uzeo pušku u ruke i otišao u Sloveniju, Hrvatsku ili Bosnu, uzalud sam potratio život

Magi je svoje srednjoškolsko obrazovanje završila kao jedna od najnadarenijih pijanistica, a nakon što je dobila poziv da se nastavi školovati na konzervatoriju u Moskvi, njezina se majka tome usprotivila jer nije željela da joj kći ode od kuće. Umjesto toga, Magi je upisala Arhitektonski fakultet u Beogradu na kojemu je diplomirala 1982.

Iste se godine počela kretati u beogradskim underground krugovima te je upoznala Milana Mladenovića, frontmena benda EKV, tada Katarina II.
Ubrzo su postali jedan od najboljih rock bendova bivše Jugoslavije, a malo tko nije čuo velike hitove kao što su ‘Par godina za nas’, ‘Krug’, ‘Ti si sav moj bol’, ‘Oči boje meda’ i mnoge druge.

U raljama droge

Ipak, veliki talent u Maginom je slučaju išao ruku pod ruku i s velikom ovisnosti. Naime, Magi je bila teška ovisnica o narkoticima, a nakon smrti oca 1996. potonula je još dublje u ralje droge. Na razne se načine pokušavala riješiti svoje ovisnosti, no bez mnogo uspjeha. Otišla je čak i na putovanje u Indiju, a nakon povratka, prodala je dva stana te novac vrlo brzo potrošila.

‘MENI JE U TOM TRENUTKU LAKNULO’: Glumac otkrio detalje smrti Magi iz EKV-a, svjestan da bi mogao mnoge razljutiti
Cvetković: ‘Sve se urušilo s tragovima uboda’

Inače, jednom je prilikom njen blizak prijatelj, glumac Svetozar Cvetković, opisao trenutak u kojem mu je priznala da je ovisnica.

“Ona je meni pokazala šake i ubode. To mi je i sada neugodno govoriti, ali to je upozoravajuća činjenica i ako nekome mogu nešto uputiti iz toga jest da se nešto što sam najljepše u životu doživio, što se tiče bilo koje osobe s kojom sam bio blizak, potpuno urušilo s tim tragovima uboda, koji nisu postojali samo na šakama, nego i na njenim stopalima. Tome se zapravo nije vidio kraj”, ispričao je Cvetković, svjestan kako bi se mnogi mogli naljutiti što je ispričao te detalje, ali smatra da su važne kako bi druge upozorio na opasnost koja vreba u nečemu nakon čega, kaže, nema budućnosti.

Rekao je i kako je najtragičnije osjećanje koje je imao bilo to što mu je u tom trenutku laknulo, jer je svo vrijeme “suosjećao i osjećao težinu tog života i načina kako se odvijao.”

“Njihov stan je imao 50 kvadrata, a više od trećine tog stana zauzimao je koncertni klavir. Znači, iz svega toga je ona završila u jednoj garaži u Borči i odatle na Infektivnoj klinici u Beogradu i u Domu stare, gdje je naprosto nestala. To je najtragičnija sudbina s kojom sam se ja susreo i s kojom sam bio jako blizak sve te godine”, zaključio je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.