fbpx

BALKANSKA PREDAVANJA: Objavljena je prva hrvatska originalna audio knjiga izvorno pisana za slušanje!

Autor: Marina Tenžera

Sjećate li se kad ste zadnji put pročitali knjigu? Pravu, ne ljetne biografije Nives Celzijus, već zaboravljenog Dine Bubičića i sličnih? Ako jeste, onda ste u manjini. U moru pametnih telefona, iPOD-a, iPHONE-a bez kojih „ne možete” čar jednostavnog čitanja potpuno se izgubila. No, moderna tehnologija plus ideja čine čuda tako da smo dobili prvu knjigu za slušanje na hrvatskom jeziku..

Djelo “Balkanska predavanja: šest prijedloga za sljedeće desetljeće” autorice Katarine Luketić, prva originalna audio knjiga izvorno pisana za slušanje, objavljena je na distribucijskoj platformi book&zvook.

Knjiga je posvećena književnosti balkanskog prostora i u njoj autorica želi afirmirati najbolje i najprogresivnije što je prema njezinom mišljenju napisano posljednjih desetljeća, tu su predavanja o književnosti, ali i dramatizacije samih književnih djela a sve je „začinjeno” ali i glasovi, glazba i zvučni ambijenti.


Materijal nije dosad objavljen u tiskanom izdanju, Luketić je pisala za slušanje, a za preslušavanje knjige trebate odvojiti 5 sati i 11 minuta. Za izdavanje i prvi takav pokušaj kod nas odlučili su se autorica i nakladnik zvučnih knjiga Audio Store Transonica koji stoji iza distribucijske platforme book&zvook, mobilne aplikacije za pametne uređaje putem koje je knjiga i dostupna široj javnosti.

Predavanja su osmišljena oko pojmova Prostornost, Otvorenost, Autentičnost, Višeznačnost, Imaginativnost i Emancipacija, a Luketić ih recitira sama. Uz glazbu Mare Marketa i Borisa Kovača, svojim glasovima  sudjeluju manje-više akademski glumci: Srđan Sorić, János Römer, Nikša Marinović, Ivan Horvat, Alen Jelen, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Bojan Brajčić, Boris Ler, Zoran Čubrilo i Nataša Janjić-Medančić.

I tako više nemate opravdanja zašto ništa ne znate o primjerice Dundu Maroju – samo dok idete na kavu s prijateljem gdje ćete oboje gledati u iPHONE cijelo vrijeme, poslušajte knjigu. Poglavlje po poglavlje.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.