Foto: Guliver Image/AP Photo/Martin Meissner

Baby Lasagna ispisao povijest: Hrvatska završila na visokom drugom mjestu

Autor: G.B.

Švicarska je pobijedila na ovogodišnjem Eurosongu sa svojim predstavnikom Nemom Mettlerom s pjesmom ”The Code”, a na visokom drugom mjestu našao se naš Baby Lasagna koji je srce fanove Eurosonga osvojio pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim’. On je dobio i najviše bodova publike.

Nemo, koji je sveukupno osvojio 591 bod, švicarski je reper rođen 1999. u gradu Bielu. Nemo se predstavlja kao nebinarna osoba, a svira violinu, piano i bubnjeve. Do sada je objavio tri EP-a, a najuspješnija pjesma mu je “Du”.

Prije četiri godine počeo je pisati i producirati za druge glazbenike, ali i objavljivati pjesme na engleskom jeziku. U glazbi često tematizira rodni identitet, mentalno zdravlje te se inspirira svojim životom pa je tako bilo i s pjesmom “The Code” koja trenutačno oduševljava publiku.

Prijenos uživo iz minute u minutu na Dnevno.hr

00:50 Švicarska je pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga.

00:30 Svi glasovi žirija su objavljeni, a pet vodećih su: Švicarska, Francuska, Hrvatska, Italija i Ukrajina. Hrvatskoj su dvanaest bodova dali Cipar i Srbija. Slijede glasovi publike.

00:15 Polovica stručnog žirija iznijela je svoje bodove, a Hrvatska je trenutno na petom mjestu, dok je na vodećem mjestu Švicarska.

23:52 –  Glasovanje je zatvoreno. Hrvatskoj su šanse za pobjedu skočile na vrtoglavih 52 posto uoči zatvaranja glasovanja. Cijela Hrvatska iščekuje pobjedu Baby Lasagne.
Naš kandidat Baby Lasagna nastupio je pod rednim brojem 23 s pjesmom Rim Tim Tagi Dim i zaradio ogromne ovacije.

Završio je natjecateljski dio 

23:16 – Gotov je natjecateljski dio jednog od najnapetijih Eurosonga u povijesti održavanja nastupa. Kako god da završi, Hrvati su večeras najponosniji narod ne u Europi, već na cijeloj zemaljskoj kugli. Hvala, Lasagna.
Foto: Guliver Image/AP Photo/Martin Meissner

I šećer na kraju – Austrija

23:11 – Posljednja na pozornicu u Švedskoj izlazi predstavnica Austrije, Kaleen. I za finalnu je večer odabrala svjetlucavi body, a uz sebe je imala četvero plesača u crnom. Pjevačica je državu predstavila pjesmom “We Will Rave”.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Emotivni nastup Francuske

23:07Silmane je otpjevao pjesmu Mon amour, bio je sam na pozornici, bez plesača. Publiku je osvojio a cappella dijelom pjesme i dobio velike ovacije.

Naime, radi se o trenutno jednoj od najvećih zvijezda u Francuskoj koji je pobijedio u petoj sezoni francuske inačice showa The Voice i koji je prodao preko 2 milijuna primjeraka albuma, osvojio je pet puta nagradu NRJ Music Award i ostvario preko 2 milijarde streamova na digitalnim glazbenim servisima.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Nakon Lasagne – Gruzija

23:02 – Nakon Baby Lasagne, nastupa Gruzija. Poprilično nezahvalna pozicija, nastupati nakon favorita.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Yeah, there’s no going back!

23:01 – Što reći? Publika je od početka do kraja bila uz našeg Lasagnu.

MEOW EUROPE!

22:57 – Na pozornicu je, uz OOOGROOOMAN pljesak publike izašao Baby Lasagna! Marko Purišić ime je koje od danas treba za sve vijeke vjekova upamtiti svaki Hrvat, od Iloka preko Gline, Udbine do Okruga pa sve do Gruža.

BRAVO, Marko!

Foto: Guliver Image/Antti Aimo-Koivist

Slijedi Slovenija, a onda konačno –  RIM TIM TAGI DIM!

22:49 – Simpatična predstavnica Slovenije izvodi pjesmu “Veronika”.  Raiven je pseudonim 27-godišnje Sare Briški Cirman koja se bavi pjevanjem i sviranjem harfe još od malih nogu. Ova pjevačica prošla je svaki stupanj glazbene naobrazbe, a 2021. je magistrirala operu i solističko pjevanje na Glazbenoj akademiji u Ljubljani.

Ipak, njezin proboj na slovensku glazbenu scenu započinje 2016., i to ni više ni manje nego na slovenskom izboru za Eurosong, zvanom EMA. Tamo prvi put nastupa 2016. s pjesmom “Črno Bel” te osvaja drugo mjesto. Godinu kasnije, sa skladbom “Zažarim” završava kao trećeplasirana, a 2018. postaje voditeljica izbora.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Lasagnin najveći konkurent upravo na pozornici

22:45 – Na pozornicu u Malmu se trenutno popeo Nemo iz Švicarske, donedavno najveća konkurencija Lasagni. Inače, Nemo se izjasnio kao nebinarna osoba. Nemo je u latinskom jeziku zamjenica i znači “nitko”.

Nemo Mettler, poznat pod nebinarnim imenom kao Nemo, švicarski je reper, pjevač i glazbenik koji svira violinu, klavir i bubnjeve. Nemo je efektnim nastupom i vrhunskim vokalnim sposobnostima predstavio Švicarsku s pjesmom “The Code”.

Nemo je nastupio u haljini, ali to nije bilo dovoljno: Baby Lasagna planuo na kladionicama

Portugal, Armenija pa Cipar

22:33 – Na pozornici Eurosonga redom će nastupiti Portugal, Armenija pa Cipar. Nakon vijesti o novom porastu šanse za pobjedu Baby Lasagne napetost se može rezati nožem – i među publikom u Malmu i među komentarima na društvenim mrežama.

Inače, Australska pjevačica grčko-ciparskih korijena Silia Kapsis krajem rujna predstavljena je kao nova ciparska eurovizijska uzdanica, a njezina je pjesma “Liar” službeno objavljena 29. veljače. Silia nastupa od svoje četvrte godine, a bila je glavna pjevačica Australian Youth Performing Arts Company te s njima nastupala širom svijeta.

FOTO: YouTube Screenshot

Lasagna narastao na kladionicama!

22:30 – Windows95man s pjesmom “No Rules!” predstavlja Finsku, a tijekom njihova nastupa promijenilo se i stanje na kladionicama. Naime, Baby Lasagni su se šanse za pobjedu povećale na 49 posto!

Slijedi Srbija i ‘Ramonda’

22:25 – Na pozornicu se konačno penje Teya Dora s “Ramondom”. Podsjetimo, vrlo brzo po završetku Eurosonga u Liverpoolu, Srbija je potvrdila svoje sudjelovanje na 68. Izboru za pjesmu Eurovizije. Format za izbor predstavnika nije se puno mijenjao te se 28 izvođača natjecalo na “Pjesmi za Euroviziju”. U tjednu prelaska iz veljače na ožujak održala su se dva polufinala i kasnije finale u kojem je na scenu drugi put kročilo 16 izvođača. Kombinacijom glasova žirija i publike u jednakom omjeru, natjecanje je osvojila Teya Dora s pjesmom “Ramonda”.

Zanimljivo, pjesma je u azijskim državama postala viralna dijelom i zbog krivo tumačenog teksta moje more (moye moye), a zanimljivo, njeno umjetničko ime glasi Teya Dora jer njezine kolege s fakulteta nisu mogli izgovoriti Teodora.

Više čitajte na poveznici.

Foto: Screenshot/YouTube

Talijanka bacila publiku u trans

22:21 – Angelina Mango nastupila je s pjesmom “La Noia”. Nosila je crno izvezeni kombinezon, koji je uparila sa svojim plesačicama. Italija je također jedna od država koje su imale direktan ulazak u finale.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Nakon UK-a, Norveška

22:15 – Pjevačica iz grupe Gåte otpjevala je pjesmu “Ulveham”. Inače, oni su norveški folk rock sastav osnovan u Trondheimu 1999. Bend kombinira tradicionalnu norvešku narodnu glazbu i eksplozivni rock, što su pokazali i na pozornici Eurosonga.

Podsjetimo, nakon što je diskvalificiran nizozemski predstavnik, od “nastupa” na Eurosongu odustala je norveška pjevačica Alessandra Mele (21), koja je prošle godine predstavljala Norvešku s pjesmom “Queen Of Kings”. Ona je pak odlučila da neće čitati bodove koje je njezina zemlja dodijelila natjecateljima. Kao razlog je navela izraelske operacije u Pojasu Gaze.

Više čitajte na poveznici.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo

22:09 – Nakon što smo čuli predstavnicu Grčke, pozornicu u Švedskoj preuzima predstavnik Ujedinjenog Kraljevstva. Olly Alexander pjeva “Dizzy”.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Grčka predstavnica ne skida oka s kamere

22:06 Marina Satti s pjesmom “Zari” predstavlja Grčku. Koreografijom je oduševila publiku u dvorani, no niti u jednom trenutku nije pogledala u bilo što što nije kamera te se činilo da nije došla pjevati za publiku, već za kamermana.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Nešto laganiji ritam donosi Latvija

22:01 – Nakon zastrašujućih vrisaka irske predstavnice, u nešto laganijem tonu dolazi predstavnik Latvije.

Dons je poznata latvijska pop/rock ikona i jedan od najnagrađivanijih umjetnika posljednjeg desetljeća u zemlji. Duhovna moćna balada Hollow raznježila je publiku u areni.

Pjevač je nastupio plavoj odjevnoj kombinaciji i iza njega se nalazio veliki, žuti krug. Na kraju izvedbe Dons se umalo rasplakao…

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Nakon bombastičnih Estonaca, zastrašujuća Irska

21:55 – Irska predstavnica Bambie Thug sljedeća je na pozornici. Jedna je od natjecatelja o kojoj su mediji najviše pisali ovih dana. Konzervativci su ih optuživali za sotonizam.

Internet zgrožen snimkama Irske sa Eurosong probe: ‘Imam noćne more, strašno’

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Estonci preuzimaju podij

21:50 – Publika je u glas pjevala sa Španjolcima, no s obzirom na komplicirani naziv pjesme koju su odabrali Estonci, čini se da bi sada možda mogli imati poteškoće.

Naziv pjesme je: “(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi”, a čak se ni Duško Ćurlić nije usudio izgovoriti ga.

Šuškalo se da neće nastupiti u finalu, kao znak podrške diskvalificiranom Nizozemcu, no ispostavilo se da je u pitanju bila dezinformacija.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Nakon kratke pauze, na pozornicu izlazi Španjolska

21:47 – Nakon energičnog Silvestra, predstavnika Litve, na pozornicu je izašao bračni par koji predstavlja Španjolsku. Kako je naglasio Ćurlić, ovaj bračni par više se puta okušao u ovom glazbenom natjecanju, a ove godine se predstavljaju s pjesmom “Zorra”.

Publika je s njima pjevala u sav glas, od početka do kraja pjesme, a zaslužili su i gromoglasan pljesak.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Iza Izraela, Litva

21:39 – Iza izviždane predstavnice Izraela nastupa Silvester Belt s pjesmom “Luktelk”, predstavnik Litve koji je dobio veliki pljesak publike.

Zanimljivo, Litva je jedina baltička zemlja koja do sada nije pobijedila, a na Eurosongu u Malmöu održanom 2014. godine Litvu je predstavljala Vilija Matačiūnaitė koja je za svoju odjevnu kombinaciju dobila Barbara Dex nagradu.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Izraelki nastavili zviždati i tijekom nastupa

21:33 – Na pozornicu je, uz zvižduke izašla predstavnica Izraela, Eden Golan. Čini se da je Eden potrebna itekakva koncentracija za izvedbu uz ovakvu gromoglasnu publiku, a kamera je zabilježila i kako su joj se tresle ruke nakon nastupa.

Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Luksemburg se natječe nakon 31 godinu

21:30 – Gotovo na samom vrhuncu prošlogodišnje eurovizijske sezone saznali smo da se sprema jedan veliki povratak, onaj luksemburški, i to čak 31 godinu nakon njihovog posljednjeg nastupa 1993.

Osmero je izvođača dobilo priliku predstaviti se na pozornici nacionalnog izbora 27. siječnja, a glasovi publike i međunarodnog žirija u omjeru 50:50 odlučili su troje superfinalista. Pobjednicom je naposljetku proglašena Tali sa skladbom “Fighter”, koja kotira visoko na listi favorita.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Nakon Alyone i Jerry, predstavnici Njemačke

21:25 –  Isaak, predstavnik Njemačke, pjeva “Always on the Run”. Inače, Njemačka je jedna od sedam zemalja koje su nastupile na prvom Eurosongu održanom daleke 1956. godine. Od tada pa do danas, Nijemaca nije bilo samo 1996. godine u Oslu, što ih čini rekorderima po broju nastupa na ovom natjecanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)


Nakon domaćina, slijedi Ukrajina

21:22Alyona Alyona & Jerry Heil ovogodišnje su predstavnice Ukrajine s pjesmom “Teresa & Maria”.

Alyona Alyona, pravim imenom Aliona Olehivna Savranenko najpopularnija je ukrajinska reperica i suosnivačica velike lokalne izdavačke kuće s kojom su potpisali i pobjednici Eurosonga 2022. Kalush Orchestra. Rođena je 14. lipnja 1991. u naselju Kapitanivka, a prije nego što se počela baviti rap glazbom radila je kao teta u vrtiću, jedan je čak i vodila, a taj je posao napustila kada je njezina popularnost počela rasti.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Zemlja domaćin nastupa prva

21:18 – Švedska, zemlja domaćin, na pozornicu izlazi prva. Marcus & Martinus s pjesmom “Unforgettable” predstavljaju Švedsku, koja – poput Njemačke – ima direktan prolaz u finale.


Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Glasanje otvoreno!

21:17 – Voditeljice su upravo označile početak glasanja!

Na pozornicu izašle i voditeljice

21:12 – Na eurovizijsku su pozornicu izašle voditeljice i pozdravile publiku. Sve tri večeri 68. Eurosonga vodile su holivudska zvijezda Malin Åkerman i popularna švedska televizijska voditeljica, komičarka i eurovizijska veteranka Petra Mede.

Eurosong na YouTubeu trenutno gleda više od 912.000 ljudi.

FOTO: Screenshot

Počeo je 68. Eurosong: Lasagna dobio ovacije na mimohodu zastava

21:00 – Počelo je finale Eurosonga. Malmo je po treći put domaćin ovog spektakularnog natjecanja. Gledateljima se obratila švedska kraljevska obitelj i poželjela sreću natjecateljima, a zatim je na pozornicu izašao legendarni Björn Skifs i izveo pjesmu “Hooked on a Feeling”. Netom iza njegove izvedbe, uslijedio je mimohod zastava. Publika je izviždala predstavnicu Izraela na samom početku, a Lasagna je dobio enormne ovacije! Vidno uzbuđen, s ponosom je nosio hrvatsku trobojnicu!

Mreže se užarile na snimku pojavljivanja Baby Lasagne: Poslušajte reakciju iz arene

Lasagna prije nastupa: ‘Što god se dogodi, znajte da sam dao najbolje od sebe’

20:51 – Lasagna se netom prije nastupa oglasio na svom Instagram profilu kako bi se svim svojim obožavateljima zahvalio na podršci.

“Pozdrav svima. Samo sam htio uhvatiti trenutak i zahvaliti vam se. Ne mogu vam ni opisati koliko ste promijenili sve u mom životu. Pričate kako vam je moja glazba pomogla. Moram vam reći da je vaša potpora utjecala na mene, zahvalan sam. Što god se dogodi večeras, znajte da sam dao najbolje od sebe. Meow”, rekao je Marko prije finala!

Redoslijed nastupa

20:40 – Za manje od 20 minuta svjedočit ćemo otvaranju 68. izdanja najvećeg glazbeno-scenskog spektakla na svijetu. Švedska otvara finalnu emisiju, Ukrajinke nastupaju druge. Uz odobrenje EBU-a, producenti sa švedske televizije SVT odlučili su kako ćemo finalne nastupe gledati ovim redoslijedom:

Švedska
Ukrajina
Njemačka
Luksemburg
Nizozemska (izbačena)
Izrael
Litva
Španjolska
Estonija
Irska
Latvija
Grčka
Ujedinjeno Kraljevstvo
Norveška
Italija
Srbija
Finska
Portugal
Armenija
Cipar
Švicarska
Slovenija
Hrvatska
Gruzija
Francuska
Austrija

Lasagna nastupa točno u 22:57

19:55 – Lasagna u finalu Eurosonga nastupa 22. po redu. Naime, iako su se svi nastupi pomaknuli za jedno mjesto, natjecatelji i dalje zadržavaju svoje originalne brojeve kada se radi o glasanju. Drugim riječima, iako nastupa 22., za njega se i dalje glasa pod brojem 23.

Baby Lasagna večeras će nastupiti točno u 22:57, a prema rasporedu koji je objavio Eurosong, proglašenje pobjednika bi trebalo biti u 00:46 sati.

Norveška pjevačica odustala od pojave na Eurosongu

19:20 – Nakon što je diskvalificiran nizozemski predstavnik, od “nastupa” na Eurosongu odustala je norveška pjevačica Alessandra Mele (21), koja je prošle godine predstavljala Norvešku s pjesmom “Queen Of Kings”. Ona je pak odlučila da neće čitati bodove koje je njezina zemlja dodijelila natjecateljima. Kao razlog je navela izraelske operacije u Pojasu Gaze.

“Ondje je u tijeku genocid. Otvorite oči. Otvorite srce. Neka vas ljubav dovede do istine’, rekla je i dodala da je eurovizijski moto ‘Ujedinjeni glazbom’ razlog zbog kojeg se bavi glazbom, ali da su to ‘trenutačno samo prazne riječi”. Zadatak koji je trebala obaviti u ime svoje zemlje navodno će odraditi voditeljica Ingvild Helljesen s javne televizije NRK.

Više pročitajte na poveznici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alessandra (@alessandram02)


Nizozemska TV o diskvalifikaciji: ‘Kazna je teška’

19:15 – Nakon diskvalifikacije nizozemskog glazbenika Joosta Kleina s Eurosonga, o samom se incidentu i izbacivanju oglasila i nizozemska televizija.

“Nakon nastupa Joosta Kleina u četvrtak dogodio se incident. Bez prethodnog dogovora, Joosta su snimali dok je silazio s pozornice i žurio u greenroom. U tom trenutku, Joost je više puta dao do znanja da ne želi da ga se snima. Njegov zahtjev nije se poštivao. Zbog toga je Joost napravio prijeteći pokret prema kameri. Joost nije dotaknuo snimateljicu. Ovaj incident je prijavljen, nakon čega je uslijedila istraga EBU-a i policije.

Jučer i danas imali smo intenzivne konzultacije s EBU-om i predložili smo nekoliko rješenja. Unatoč tomu, EBU je ipak odlučio diskvalificirati Joosta Kleina. AVROTROS smatra da je kazna iznimno teška i nesrazmjerna. Zalažemo se za primjereno ponašanje, da ne bude zabune oko toga, ali po našem mišljenju, odluka o isključenju nije srazmjerna incidentu. Jako smo razočarani i uznemireni zbog milijuna obožavatelja koji su večeras bili jako uzbuđeni. Ono što je Joost donio Nizozemskoj i Europi nije smjelo ovako završiti”, stoji u priopćenju Avrotrosa koji pripada nizozemskom javnom RTV sustavu.

Srbija ima najmanje šanse za pobjedu

19:00 – I dok kladionice Baby Lasagni samo dva sata prije početka natjecanja daju najviše šanse za pobjedu, predstavnica Srbije, Teya Dora s pjesmom “Ramonda” smjestila se na posljednje mjesto na kladionicama.

Srbija na samom dnu kladionica: Umjesto svojoj predstavnici, podršku šalju Lasagni

Jedan dio susjeda misli kako bi Breskvica i njezina pjesma “Gnezdo orlovo” puno bolje prošle, a izostanak podrške matične zemlje Teyi Dori primijetila je i jedina srpska eurovizijska pobjednica Marija Šerifović, koja ju je dopratila na Eurosong.

“Što točno uraditi ljudima koji se unaprijed raduju lošem plasmanu svoje države?” napisala je Šerifović na X-u.

FOTO: Screenshot

Izrael za svoju predstavnicu plaća oglase na YouTubeu

18:46 – Nekoliko sati prije finalne večeri 68. izdanja Eurosonga u Švedskoj, mnogim korisnicima YouTubea diljem Europe počeli su iskakati sponzorirani oglasi u kojima se poziva na glasanje za izraelsku pjesmu na Eurosongu, “Hurricane”. Korisnici društvene mreže X pišu da u nekim reklamama izraelska predstavnica Golan čak priča na brojnim jezicima, uključujući srpski, poljski, francuski, njemački i grčki.

“Zar to nije protiv pravila EBU-a?”, “I nama u Italiji iskače kako priča na talijanskom”, “I u Grčkoj isto”, “Boje se da neće imati nijedan glas”, samo su neki od komentara.

Voditeljica iz Finske umjesto Izrael, uporno izgovarala Irska?

17:54 – Na društvenim mrežama se proširila snimka s sinoćnje generalne probe za finale Eurosonga, koja je izazvala muk u Areni Malmö. Tijekom simulacije glasanja, finska voditeljica trebala je odrediti kojoj zemlji će dodijeliti 12 bodova. Umjesto dogovorenog, rekla je da 12 bodova ide Irskoj umjesto Izraelu. Kada ju je voditeljica iz Švedske zamolila da ponovi, opet je izrekla “Irska”, nakon čega je program prekinut. Direktor EBU-a je kasnije objavio da će prema simulaciji, 12 bodova ipak ići Izraelu. Predstavnica Irske nije sudjelovala na dvije probe, a na Instagramu je objasnila da je situacija zahtijevala hitnu pozornost organizatora.

Evo gdje će se sve pratiti nastup Baby Lasagne

17:45 – Gdje će se sve gledati Eurovizija i nastup našeg Baby Lasagne?

Zagreb: Grad Zagreb prvi put organizira javno gledanje Eurosonga. Gradonačelnik Tomislav Tomašević će zajedno sa sugrađanima na Europskom trgu pratiti prijenos finalne večeri 68. izdanja Eurosonga 2024., koji se održava u Malmö Areni. Program počinje u 20 sati.

Split: U Splitu će također biti organizirano gledanje finala Eurosonga. Grad Split, Turistička zajednica Grada Splita i tvrtka Žnjan omogućili su javni prijenos finalne večeri Eurosonga 2024., koji se održava u Švedskoj. Prijenos na Rivi, počinje u subotu u 21 sati, ispred banke. Građani su pozvani da se pridruže i podrže Baby Lasagnu, prvog predstavnika Splita.

Zadar: Na Rimskom forumu u Zadru također će se organizirano pratiti finale Eurosonga od 20 sati.

Osijek: Osječani će finale moći pratiti na velikom platnu u Parku kralja Držislava od 21 sat, prema službenim stranicama grada.

Umag: U Umagu će također biti organizirano gledanje finala Eurosonga na glavnom trgu. Umag je inače rodni grad Baby Lasagne.

Pula: U Puli će biti više lokacija za gledanje Eurosonga. Jedna je na velikom platnu Kina Valli, za koju je potrebna ulaznica. Također, Studentski zbor u suradnji sa Studentskim centrom i Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli organizira gledanje u studentskim prostorijama.

Prijenos uživo moći ćete pratiti na HRT-u ili na YouTube kanalu Eurovizije.

Prosvjed u Malmöu zbog nastupa Izraela

17:18 – U Malmöu su se počeli okupljati prosvjednici zbog sudjelovanja Izraela na Eurosongu, posebno protiv predstavnice Eden Golan. Ulice su prepune policije, a neke su ceste blokirane. Na X-u se šire snimke s ulica Malmöa i čini se kako se dosta ljudi okupilo na prosvjedu. Osoba koja je objavila snimku kratko je napisala:

“Ogroman odljev ljudi. Vlak ljudi prolazi pored mene više od 20 minuta i ne nazire mu se kraj.”

Zašto je Nizozemac izbačen s Eurovizije?

17:09 – Joost Klein je morao napustiti Eurosong zbog incidenta koji se dogodio jučer. Prema službenom objašnjenju organizatora, Nizozemac je uputio verbalne prijetnje radnici produkcije Eurovizije na samom mjestu događaja. Europska radiodifuzna unija je izjavila da u tom incidentu “nije bilo sudjelovanja drugih izvođača ili članova delegacije”.

Francuz poslao poruku usred nastupa na probi

16:33 – Francuski predstavnik Slimane nastupio je na generalnoj probi, ali nakon što je započeo svoju pjesmu, neočekivano je prekinuo izvedbu kako bi održao govor o miru.

“Kada sam bio dijete, sanjao sam o glazbi. Ovaj san. Biti pjevač, pjevati za mir”, rekao je, citirajući slogan: “Ujedinjeni glazbom”. Nakon govora, nastavio je s izvedbom.

Irci izostali s generalne probe pa poslali poruku

16:26 – Generalna proba odrađena je bez prisustva Bambie Thug, predstavnika Irske. Oni su se oglasili putem društvenih mreža, gdje su napisali:

“Dragi svi, dogodila se situacija dok smo čekali ulazak na pozornicu za probu paradu zastava, koja je zahtijevala hitnu reakciju EBU-a. EBU je ovaj događaj ozbiljno shvatio te se raspravlja o akcijama koje će biti poduzete. To znači da sam propustila probu kostima. Žao mi je zbog naših obožavatelja koji su nas došli vidjeti. Nadam se da se vidimo večeras”.

Irska je inače peta po kladionicama.


Baby Lasagna odradio posljednju probu

16:14 – Hrvatski predstavnik na Euroviziji, Baby Lasagna, odradio je generalnu probu u oči nastupa u finalu.

Foto: Guliver Image

Važna obavijest za glasanje

15:47 – Važno je istaknuti da, iako će svi nastupi biti pomaknuti za jedno mjesto unaprijed, natjecatelji će i dalje zadržati svoje originalne brojeve prilikom glasovanja. Drugim riječima, Lasagna će nastupiti kao 22. po redu, ali glasovi će se i dalje prikupljati pod brojem 23.


Izbacivanje Nizozemca utječe i na Baby Lasagnu, evo kako

15:10 – Nizozemski izvođač je izbačen s Eurosonga, što je promijenilo redoslijed nastupa. Umjesto da nastupi pod rednim brojem 23, Baby Lasagna će sada nastupiti kao 22.

Nizozemac Joost Klein trebao je nastupiti peti, ali će njegov nastup biti preskočen, što znači da će se redoslijed jednostavno pomaknuti za jedan, čime će natjecateljski dio emisije završiti nešto ranije nego što je bilo predviđeno.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eurovision Song Contest (@eurovision)


Oglasila se i bivša predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović

15:07 – Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsjednica, objavila je poruku podrške Baby Lasagni pred finalni nastup na X-u. Podijelila je snimku u kojoj je cijela Hrvatska plesala uz Rim Tim Tagi Dim i potaknula svoje pratitelje da glasaju za Baby Lasagnu.


Podrška je stigla i s hrvatskih autocesta

15:03 – Podršku Baby Lasagni dali su i u HAC-u, na hrvatskim prometnicima mogao se vidjeti znak na kojem piše: “Rim Tim Tagi WIN”.

Foto: Dnevno.hr
Foto: Dnevno.hr

Nogometaši NK Istre treniraju uz Baby Lasagnu

13:59 – Pogledajte kakva je ludnica nastala na treningu NK Istre kada su pustili pjesmu hrvatskog predstavnika.


Baby Lasagna krenuo prema Malmöu

13:40 – Na Instagram stranici Dore objavljena je fotografija Baby Lasagne iz autobusa dok putuje prema areni u Malmöu gdje se održava Eurosong. Uz objavu stoji: “Arena Malmö, stižemo”, a mnogi fanovi su mu poželjeli sreću u komentarima. “Razvali kao i uvijek”, “Sretno” i “Ajmo Hrvatska, idemo po pobjedu”, samo su neki od komentara.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dora HRT (@dora.hrt)


Podsjetimo, Baby Lasagna nastupa kao 23. po redu, i dalje je na prvom mjestu favorita na kladionicama s čak 44 posto šanse za pobjedu.

Poznat razlog zašto je Nizozemac diskvalificiran?

13:24 – Navodno je poznat razlog zašto je Joost Klein diskvalificiran s Eurovizije, a ubrzo su stigle i teške optužbe na račun Nizozemca. Više pročitajte OVDJE.

Popularni profil na Twitteru optužio Kleina da je ‘anti-Izrael’ te da podržava Rusiju

13:00 – Visegrád 24 je račun na X (bivšem Twitteru) koji dijeli informacije o trenutačnim događajima, kao što su ruska invazija na Ukrajinu i sukobi između Izraela i Hamasa. Jedan od osnivača ovog računa bio je Stefan Tompson, poljski kreator sadržaja i oglašivač. Oni su se oglasili oko cijelog skandala vezanog za nizozemskog predstavnika na Euroviziji. Istaknuli su u svojim objavama kako je diskvalificiran jer je “napao” švedskog fotografa, ali su ga optužili i da je pro-Rusija, a anti-Izrael.


Pljušte reakcije na diskvalifikaciju Nizozemca

12:52 – Društvene mreže gore nakon odluke da Joost Klein, predstavnik Nizozemske, neće nastupati u finalu 68. po redu Eurovizije. Također, počele su se širiti informacije kako se Nizozemac sukobio s delegatom Izraela, spominjao se i fotograf, ali  nište nije službeno potvrđeno te su sve još nagađanja.

“Diskvalificiran? Recite da se šale! Navodno nije bilo nikakvog fizičkog sukoba, nego samo verbalnog sukoba. To nema smisla”, napisao je jedan obožavatelj Eurovizije na Twitteru. “Cijeli vrh EBU-a treba dati ostavku. Ubijaju natjecanje”, “Svejedno ga neću mrziti. Nitko me ne može natjerati na to”, “Inače ne pratim Euroviziju, ali nekako sam imao osjećaj da može biti dobar”, neki su od komentara s Twittera.

Nizozemski predstavnik neće nastupiti u finalu, navodno udario delegata Izraela

12:35 – Nizozemski predstavnik na Euroviziji, Joost Klein, neće sudjelovati u finalu ovogodišnjeg 68. izdanja natjecanja. Nakon što je švedska policija istraživala pritužbu jednog člana produkcijskog tima zbog incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer, zaključeno je da nije prikladno da se Joost nastavi s natjecanjem dok pravni proces traje. U priopćenju koje je poslala EBU ističe se da incident nije uključio druge izvođače ili članove izaslanstva te da se drže politike nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na događaju. Njegovo ponašanje prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja. Unatoč tome, veliko finale Eurovizije će se nastaviti s preostalih 25 pjesama.

Predstavnik Nizozemske na Euroviziji, Joost Klein, nije sudjelovao na jučerašnjoj generalnoj probi prije finala. EBU je izdala priopćenje u kojem je obavijestila javnost o incidentu u kojem je sudjelovao glazbenik, ali nisu pružili detalje o tom incidentu. Na društvenim mrežama se brzo proširila glasina o fizičkom sukobu između Joosta i člana izraelske delegacije, ali ta informacija nije potvrđena te se radi o nagađanjima.


Hrvatski predstavnik i dalje najgledaniji na YouTubeu

12:29 – Na službenom YouTube kanalu Eurosonga su objavljeni svi nastupi nakon dvije polufinalne večeri, a nekoliko se izdvaja po broju pregleda. Prvi u trendingu je nastup Baby Lasagne iz prve polufinalne večeri, koji je dosad pregledalo čak 5.6 milijuna ljudi. Na drugom mjestu po broju pregleda je nastup irskih predstavnika Bambie Thug koji je izazvao burne reakcije gledatelja, a dosad je pregledan 5.2 milijuna puta. Na trećem mjestu nalaze se ukrajinski predstavnici alyona alyona & Jerry Heil, a imaju 4.4 milijuna pregleda.

Svi plešu u oduševljenju kada Baby Lasagna nastupa

12:12 – Na TikToku se širi viralni video snimak s sinoćnje generalne probe u kojoj su nastupali finalisti Eurosonga, među kojima je i hrvatski predstavnik. Kada je Baby Lasagna stupio na pozornicu, cijela dvorana je zaplesala s njim, uključujući producente i kamermane. Nevjerojatni prizori brzo su postali popularni na društvenim mrežama, a fanovi Eurosonga iskazuju podršku u komentarima. “On će pobijediti”, “Najbolji je” i “Glasajte za Hrvatsku” samo su neki od komentara.

@ola.melzig New day – New dance at FOH#eurovision2024 #eurovision #EUROVISION ♬ original sound – Ola Melzig


Podsjetimo, Lasagna će nastupiti kao 23. po redu u velikom finalu i trenutno je favorit na kladionicama s 42 posto šanse za pobjedu.

Zagreb prvi put organizira javno gledanje Eurosonga

12:05 – Grad Zagreb prvi put organizira javno gledanje Eurosonga. Najavljuju da će od 20 sati pratiti nastup hrvatskog predstavnika, Baby Lasagnea, na Europskom trgu. Grad kaže da će Eurosong pratiti i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević zajedno sa sugrađanima.

Hrvati kao ludi dijele duhovnu pjesmu Baby Lasagne

11:45 – Na dan samog finala Hrvati su počeli dijeliti i jednu duhovnu pjesmu koju je Marko napisao i uglazbio, a nosi naziv “Jeremija – Ne daj mi Oče”.

“Ne mogu prestati slušat ovu pjesmu, prekrasna je”, “Ovu pjesmu sam prvi put čula danas u 15 sati kada je milosrdni sat. Duh Sveti nas spaja i kroz tebe Marko želi nas sve ujediniti i privesti k Sebi. Cijela Europa i svijet pleše tvoju pjesmu kao himnu jedinstva i Božje djece koja čekaju na svog Gospodina. Velika ti djela učini Gospodin, Marko. Ova je pjesma odlična i puna Duha Svetoga”, “U Švedskoj će pobijediti Marko i Bog kroz njega”, samo su neki od komentara.

Više pročitajte na poveznici.

Hrvati kao ludi dijele Lasagninu pjesmu o Isusu: ‘U Švedskoj će pobijediti Marko i Bog kroz njega’

ZET podržao Lasagnu

11:30 – I zagrebački ZET-ovci su u uz hrvatskog predstavnika, Marka Purišića. Poslali su mu podršku na ekranima na tramvajskim stanicama – “Rim Tim Tagi Dim”.

Foto: Josip Moler / CROPIX

Lasagna se oglasio na Instagramu

11:20 – Nešto manje od 12 sati pred nastup na svom se Instagram profilu oglasio Baby Lasagna.

“Što god da se dogodi, želim vam svima zahvaliti na potpori i što ste ovo putovanje učinili putovanjem života. Volim vas sve! Mjau”, napisao je Lasgana u opisu fotografije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Baby Lasagna (@the_baby_lasagna_)


Danska je na isti način osvojila Malmö

11:10 –  Na rasporedu je velika završnica Eurosonga, koji se ove godine održava u Švedskoj. Našem predstavniku Baby Lasagni nakon polufinala s još većom sigurnošću predviđaju pobjedu. Na kladionicama mu je vjerojatnost pobjede dodatno narasla, a sve je tim više nevjerojatno kad se sjetimo da je originalno bio rezerva na popisu Dore. U slučaju pobjede, Lasagna ne bi bio jedina zamjena koja je iz sjene zakoračila na Eurosong pozornicu te osvojila natjecanje.

Naime, u istoj poziciji je svojedobno bila i Danska sa pjesmom ‘Only Teardrops’. Te 2013. godine s njom je pobijedila Emmelie de Forest, no zanimljivo je da je pjesma originalno bila namijenjena nekoj drugoj zemlji te ju Danska uopće nije trebala izvoditi.

Više čitajte na poveznici.

Baby Lasagna nije jedina uspješna rezerva: Danska je na isti način osvojila Malmö

Jacques: ‘Čekam te s hrvatskom štafetom’

11:00 – Poruke podrške ne jenjavaju, a jednu takvu je na svom Facebook profilu poslao i Jacques Houdek.

“Baby Lasagna, čekam te s hrvatskom štafetom! Hvala Eurovision Song Contest fanovima koji su ovim videom podsjetili na rezultate hrvatskih predstavnika u posljednjih deset godina natjecanja. Inače, službena statistika, osim finalnog rezultata, uzima, naravno, u obzir i broj zemalja sudionica te godine. Ponosan sam što je ‘My friend’ na prvome mjestu, ali ću isto tako s velikim ponosom čestitati našem Marku”, napisao je.

Više čitajte na poveznici.

Jacques objavu započeo s Lasagnom pa sebe stavio u prvi plan: ‘Mene su posebno zakinuli’

Urnebesni komentari Srba: ‘Molio bih Prijovićku da ne zakazuje Arenu u svibnju’

10:15 – Najveće iznenađenje ovog natjecanja su susjedi – Srbi, koji pored svoje predstavnice Teya Dore, koja nastupa s pjesmom “Ramonda”, ipak navijaju za Baby Lasagnu.

“Prodat ću kravu da glasam za njega u subotu”, “Pjevao je za publiku, dok su svi ostali bili uživljeni u TV kamere i reflektore”, “Hrvatska je prekršila sva pravila. Na pozornici je dozvoljeno šestero ljudi, a Lasagna je imao 10.000 ljudi koji pjevaju s njim”, “Iz Srbije sam, ali su mi bukvalno krenule suze na oči kad sam vidjela kako publika pjeva s Markom i kako igraju svi sa njim”, “Naravno da smo svi za Lazanju. A za koga drugog među svim ovim frikovima? 12 points from Serbia”, “Molio bih Prijovićku da ne zakazuje Arenu za svibanj 2025.”, samo su neki od komentara na mrežama.

Više čitajte na poveznici.

Poruke podrške Baby Lasagni najglasnije su iz Srbije: ‘Prodat ću kravu da glasam za njega’

Kovačiček: ‘Želim Marku da napravi za Hrvatsku što je ABBA napravila za Švedsku’

09:35 – Poruku podrške Baby Lasagni poslala je i legendarna Zdenka Kovačiček. Istaknula je kako se dogodilo nešto nepredvidivo, jer je prvotno bio “rezerva”, a uspio je ostvariti maksimalni uspjeh: “Nije to ništa namjerno bilo i to mi je posebno drago”.

“Predviđam mu – zna se što!”, rekla je glazbena legenda i Marku poslala riječi podrške uoči velikog finalnog nastupa: “Ne treba njemu savjet! On je takav kakav je – savršen! Skroman, to se vidi na njemu, osjeti na njegovom nastupu, daje sve od sebe jer je doživio što si je i sam priželjkivao. Vidi se na njemu ta sreća i zadovoljstvo i mislim da će napraviti veliku stvar”, rekla je Zdenka za Top Radio.

Za hrvatsku kreativnu industriju, smatra Zdenka Kovačiček, Marko je napravio već jako puno: “Zna se što je ABBA napravila za Švedsku. Poslije ABBA-e malo tko je napravio tako veliki uspjeh, ali to se dogodi jednom u stoljeću. Želim Marku da za Hrvatsku napravi to što je ABBA napravila za Švedsku i mislim da će uspjeti!”

FOTO: TOP press

Kako glasati za Lasagnu?

08:45 – U finalu Eurosonga mogu glasati gledatelji svih zemalja koje se natječu. Pobjednik Eurosonga bira se glasovima nacionalnih žirija (49.4%) i publike (50.6%). Ako prvo i drugo mjesto bude izjednačeno po broju ukupnih bodova, pobjednik je onaj kojem je publika dala više bodova.

Hrvatski predstavnik Baby Lasagna nastupa 23. po redu, a ako za njega želite glasati možete to učiniti preko službene aplikacije Eurovision Song Contesta (ESC) ili preko internetske stranice www.esc.vote. Naravno, kao i svake godine, može se glasati i SMS-om i pozivom. Kao i svake godine, za Lasagnu ne možete glasati iz Hrvatske.

Poziv možete uputiti na broj 06155 + redni broj pjesme (23), a SMS na broj 666555 s rednim brojem pjesme (23). Cijena poziva iznosi 0.50 € za fiksne mreže i 0.67 € za mobilne mreže, dok SMS poruka košta 0.49 € s uključenim PDV-om.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)


Šerifovićka na koncertu u Brodu: ‘Želim vam Eurosong u Zagrebu’

08:20Marija Šerifović, koja je prije 17 godina donijela pobjedu Srbiji na Eurosongu koji se te godine održavao u Finskoj, na sinoćnjem je koncertu u Slavonskom Brodu imala poruku za Baby Lasagnu.

“Želim vam, mojim susjedima, da iduće godine Eurosong bude u Zagrebu”, poručila je Šerifović.

Podsjetimo, Marija je kao pobjednica Eurosonga od tadašnje srpske vlasti na poklon dobila, vjerovali ili ne, bombonjeru.

“Sjećam se šta je gospodin Tijanić tada rekao (predložio je da Marija dobije 80.000 eura kao i sportaši na Olimpijadi), to se nije dogodilo, ja sam otišla na prijem ili kako se to već zvalo, kod tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića. On je pitao: “Šta mogu učiniti za vas”. “Što da mu kažem?! Ne trebate ništa učiniti. Mislim – što da vi učinite za mene, ja sam za vas učinila više. Dobili smo kravatu i bombonjeru, that’s it, eto, to je jedina istina. Ne nosim kravatu! (smijeh) To je bilo za menadžment. Za mene samo bombonjera. Ma, nema veze. Ma, koga briga, ej, ne treba meni nitko reći hvala. Ja sam to učinila za naš narod, da budemo makar jedan dan u godini, ponosni, preponosni, Srbi, Balkanci, šta god”, nastavila je.

Više čitajte na poveznici.

Šerifovićka u Slavonskom Brodu: ‘Želim da Lasagna pobijedi, vidjet ćete što to znači za državu’

EXIT poslao podršku Lasagni, ali i Teyi Dori te Raiven

08:10 – EXIT festival uputio je snažnu poruku podrške Baby Lasagni, kao i srpskoj predstavnici Teyi Dori te Slovenki Raiven uoči velikog finala Eurovizije koje se održava u subotu 11. svibnja. S obzirom da glasači iz pojedine zemlje ne mogu glasati za svoje predstavnike EXIT je pozvao sve svoje pratitelje da svoj glas podrške daju nekome od susjeda.

„Sretno i zablistajte najjačim sjajem“ poručio je najveći festival našeg podneblja u postu koji je u svega sat vremena prikupio mnoštvo komentara i više od 4.000 likeova.

Više čitajte na poveznici.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EXIT Festival (@exitfestival)


Kako je Baby Lasagna pokorio Europu?

08:00 – “Rim Tim Tagi Dim” posljednjih su mjeseci pjevušili i stari i mladi, i doktori i policajci, a nakon svega očekuje se da bi Markovu zaraznu pjesmu mogla pjevati i cijela Europa. On je, kako je sam rekao, za Euroviziju spreman nakon što je odradio probe i organizatoru skrenuo pozornost na neke sitnije probleme vezane uz koreografiju i pirotehniku.

Više čitajte na poveznici.

Jedva upao na Doru, a sada je glavni favorit Eurosonga: Evo kako je Baby Lasagna pokorio Europu

Na dan finala i dalje uvjerljivo vodi na kladionicama

07:53 – Na dan velikog finala Eurosonga prvo mjesto na kladionicama hrvatski predstavnik Baby Lasagna čvrsto drži. Na drugoj je poziciji izraelska predstavnica, a na trećoj Švicarac Nemo. Šanse za pobjedu hrvatskom predstavniku, prema podacima s kladionica su – visokih 42%.

Izraelska predstavnica drži drugo mjesto s 20% šanse za pobjedu, a švicarski predstavnik, koji je sve donedavno bio odmah iza Baby Lasagne – na dan finala Eurosonga, na trećem je mjestu i prema kladionicama ima 13% šanse za pobjedu.

FOTO: Screenshot

Autor:G.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.