PEUGEOT, CITROËN & DS

DS E-TENSE: UMJETNOST U POKRETU. jedinstven, UZBUDLJIV i učinkovit automobil! (FOTO)

Autor: dnevno,hr

Kao pravo ostvarenje urarske tehnologije (model Records TB), taj ručni sat osmišljen za vozača ili vozačicu modela DS E-TENSE nosi se na zapešću ili se pričvršćuje na središnju konzolu automobila. Kućište je nagnuto pod kutom od 90° kako bi se tijekom vožnje moglo pogledati na sat.

Godinu dana nakon lansiranja Marke i nekoliko dana nakon dovršetka obnove svih modela za europsko tržište, DS ponovno priređuje spektakl uz jedinstven automobil: DS E-TENSE.

Plod znanja i umijeća dostojnog velikih francuskih luksuznih kuća te primjene digitalnih alata, DS E-TENSE jedinstven je po vanjskom dizajnu kao i po doživljaju vožnje koji pruža: spoj luksuza, visoke tehnologije i iznimnih performansi. Kao tehnološka i stilistička vizija Marke, to avangardno ostvarenje otvara vrata budućnosti i tako uvodi snažan električni pogonski sklop.

Nečujni okretni moment od 516 Nm, snaga od 402 KS bez ispuštanja ikakvih stakleničkih plinova, 4,72 m duljine i 1,29 m visine… Tih nekoliko podataka uprizoruje ovo posljednje ostvarenje marke DS koje će na premijernom predstavljanju na Međunarodnom salonu u Ženevi 2016. privući sve poglede. Za ulazak u drugu godinu svoga postojanja mlada francuska prvoklasna marka osmislila je nov automobil potpuno u znaku visoke tehnologije i profinjenosti. Osvrnimo se na to ostvarenje, plod uspješne suradnje…

„Naša je želja bila osmisliti učinkovito električno vozilo GT. Automobil koji sam po sebi utjelovljuje profinjenost, tehnologiju i dizajn DS. Automobil koji potiče na sanjarenje i budi želju da uzmete upravljač u ruke“, jednoglasno kaže ekipa koja je radila na tom projektu te strastveni dizajneri i inženjeri koji tu strast prenose dalje.

SPOJ AVANGARDNOG DIZAJNA I TEHNOLOGIJE

Isklesan, fluidan, uvijek u pokretu… Ta tri epiteta padnu na pamet svakom tko ugleda DS E-TENSE. Sa siluetom kupea Gran Turismo, naglašenim kromiranim krovnim bridom, metaliziranom zelenom bojom karoserije Amétrine, DS E-TENSE budi jednu jedinu želju: vidjeti taj automobil u pokretu!

Avangardni dizajn, koji je važno obilježje marke DS, krasi stražnji kraj. Naime, kao i DIVINE DS, DS E-TENSE nema stražnje staklo pa su dizajneri dobili veliku slobodu u njegovom oblikovanju, a ekipe za razvoj proizvoda dobile su priliku da primijene tehnologiju za digitalan pregled prostora iza vozila.




Sva je pozornost pridana svjetlosnom potpisu – sprijeda i straga – koji je zaštitni znak marke DS. Tako su prednji moduli s LED tehnologijom (DS ACTIVE LED VISION) obrađeni tako da odražavaju nadahnuće iz svijeta draguljarstva i urarstva, do najsitnijih detalja, pri čemu se uvijek vodi računa o tome da kupcu treba pružiti „nešto više“. Duguljasto oblikovana dnevna svjetla naglašavaju pogled automobila. Stražnji pokazivači smjera ugrađeni u krov podsjećaju na model DS iz 1955. Vrhunac tog rada na svjetlosnom potpisu čine stražnja svjetla opremljena tehnologijom full LED i dizajnirana poput zmijskih ljuski koje kao da ožive kad god je automobil u pokretu i nagovješćuju buduće modele DS.

U unutrašnjosti automobila objedinjeni su znanje i umijeće francuskog luksuza te plemeniti materijali kao što je patinirana prošivena koža na sjedalima i reljefno obrađeni aluminij na središnjoj konzoli. Stručnjaci za izradu presvlaka DS uložiti su 800 sati rada kako bi osmislili, testirali i dobili konačnu verziju, primjerice, nove inačice sjedala u obliku narukvice ručnog sata ili armaturnu ploču. Na toj armaturnoj ploči valja naglasiti i hladan čelik koji joj daje futuristički izgled ili pak upravljač konkavnog oblika. Pravi dokaz te posvećenosti detaljima, koja je svojstvena marki DS, predstavlja reljefna obrada aluminija motivom naziva „Clous de Paris“ koji okružuje prekidače na središnjoj konzoli.

SPOJ VELIKIH FRANCUSKIH LUKSUZNIH KUĆA




Za još profinjeniju unutrašnjost, francuske luksuzne marke izradile su predmete po mjeri, proizvode koji su plod uspješne suradnje i u potpunosti utjelovljuju vrijednosti Marke.

Pri osmišljavanju tog jedinstvenog predmeta umjetnički direktor kuće Moynat nadahnuo se remenom u obliku slova Y koji je u prošlosti držao kovčege za rezervne kotače pričvršćene na stražnjem dijelu vozila. Etui se sastoji od jednog glavnog pojasa proizvedenog od prirodne teleće kože ekskluzivne boje Sienna čija patina s vremenom postaje sve ljepša. U potpunosti su ga ručno izradili visokokvalificirani majstori u skladu s besprijekornom tradicijom visokog francuskoga kožarstva.

U unutrašnjosti se nalazi vrećica od mekane kože s podstavom od kozjeg krzna jantarne boje. Taj je model svestran jer se pričvršćuje na vozačevo sjedalo kako bi se zajamčila savršena sigurnost. Može se i ukloniti te je zamišljen za prenošenje slušalica na praktičan i elegantan način. Može se upotrebljavati i kao ručna torba.

Kao pravo ostvarenje urarske tehnologije (model Records TB), taj ručni sat osmišljen za vozača ili vozačicu modela DS E-TENSE nosi se na zapešću ili se pričvršćuje na središnju konzolu automobila. Kućište je nagnuto pod kutom od 90° kako bi se tijekom vožnje moglo pogledati na sat.

Iznimno iskustvo slušanja zahvaljujući sustavu FOCAL

U savršeno tihoj kabini, osjećaj koji pruža jedinstven zvučni sustav uistinu se širi. Tako, za ekskluzivno iskustvo, devet zvučnika Hi-Fi FOCAL Utopia kabinu modela DS E-TENSE pretvaraju u auditorij za najzahtjevnije ljubitelje kvalitetnog zvuka. Francusko znanje i umijeće proizvođača FOCAL povezuje užitak i vrlo naprednu tehnologiju za zvuk koji je dostojan tog iznimnog vozila.

Taj je pothvat jedinstven jer je Marka odabrala partnere koje se rijetko viđa u svijetu automobila.

SPOJ NAPREDNIH TEHNOLOGIJA

U skladu sa svojim sudjelovanjem na svjetskom prvenstvu Formule E, marka DS odlučila je svoje najnovije djelo opremiti ekološkim, tihim i nadasve učinkovitim pogonskim sklopom: posve električnim motorom snage 402 KS s okretnim momentom od 516 Nm. S dosegom od 310 km u mješovitoj vožnji (odnosno 360 km u gradskoj vožnji), DS E-TENSE zauzima značajan položaj u svijetu visokoučinkovitih automobila GT.

Litij-ionske baterije smještene su ispod šasije automobila što omogućuje nisko težište i uravnoteženo raspoređivanje okretnog momenta među osovinama.

Nakon modela DS 4 Concept sada su i određeni dijelovi modela DS E-TENSE dizajnirani novom inovativnom i avangardnom metodom: parametričkim dizajnom. Ta se metoda već upotrebljava u svijetu mode i arhitekture te omogućuje stvaranje površina i oblika na drukčiji način.

Primjer je armaturna ploča modela DS E-TENSE, prava skulptura s futurističkom čeličnom strukturom. Rešetka prednje maske na prednjem kraju modela također je nastala parametričkim dizajnom i 3D ispisom.

Od DS LED VISION do DS ACTIVE LED VISION

Konceptni automobil ima i ulogu vodiča u budućnost. Tehnologija DS LED VISION, potpis svih trenutačnih modela DS, izmijenjena je na konceptu DS E-TENSE i postala je aktivna. Tako se moduli LED, koji su također izrađeni poput draguljarskih ili urarskih djela, okreću za 180°. Osim toga, kako bi se vozač osjećao što sigurnije, prošireni svjetlosni snop povećan je za 20° sa svake strane te osobito nove funkcije (funkcija high-way za autocestu ili pak meteo koja proširuje snop u slučaju kiše, snijega ili magle). Stoga tehnologija DS ACTIVE LED VISION pomiče granice tame za sasvim sigurnu vožnju.

Posljednji krik tehnologije kao dokaz posvećenosti detaljima

U automobil je ugrađena i ostala tehnološka oprema, kao što je digitalni pregled prostora iza vozila koji je povezan sa stražnjom kamerom. Još je jedan primjer inovativna tehnologija „clean cabin“ koja je ugrađena u klimatizacijski sustav i omogućuje aktivnu zaštitu putnika. Sustav trajno otkriva, analizira i filtrira štetne tvari koje dolaze izvana te pročišćuje zrak u kabini.

SPOJ STRASTI PREMA AUTOMOBILIMA I UČINKOVITOSTI

Jedinstvena kreacija, za sve koji žele proživjeti svoju strast prema automobilima, bez odustajanja od zadovoljstva i performansi…to predstavlja DS E-TENSE.

Kako bi se to ostvarilo, jednodijelna šasija s dva mjesta izrađena je od ugljičnih vlakana te je opremljena zasebnim ovjesima iznad kojih su postavljena dvostruka trokutasta ramena. S vrlo niskim težištem, koje je postignuto postavljanjem baterija ispod podnice, svojstva vozila odlikuju se strogoćom i preciznošću te, osobito, dinamičnošću u potpunoj sigurnosti (ponajprije zahvaljujući trenutnoj i uravnoteženoj raspodijeli okretnog momenta na osovine). Silueta, ugljični ekstraktor zraka i ravno dno uvelike pridonose aerodinamičnim svojstvima automobila. Ne treba zaboraviti ni gume MICHELIN (učinkovite i pri visokom okretnom momentu električnog pogonskog sklopa) koje su posebno razvijene za sigurnu i udobnu vožnju čak i pri velikoj brzini.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

Dimenzije: d 4,72 x š 2,08 x v 1,29

Motor: posve električan sa snagom od 402 KS

Baterije: 53 kWH (360 V istosmjernog napona)

Ubrzanje: 4,5 sekundi od 0 do 100 km

Doseg: 360 km (u gradskoj vožnji) ili 310 km (u mješovitoj vožnji)

Najveći okretni moment: 516 Nm

Najveća brzina: 250 km/h

Masa: 1,8 tona

Gume: MICHELIN Pilot Supersport; sprijeda: 245/35 ZR 20; straga: 305 /30 ZR 20

2 pogonska kotača

Jednodijelna šasija od ugljičnih vlakana

Zvuk: Sustav Focal Utopia s 9 zvučnika, 640 W, upravljanje procesorom Digital Signal Processor

Autor:dnevno,hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.