Foto: Youtube/Screenshot

Američki LA Times: ‘Stvarno je cinično da Srbija blaćenjem susjeda i jeftinom sentimentalnošću želi doći do Oscara!’

Autor: Maja Štefanac

U američkim dnevnim novinama La Timesa u filmskoj kritici srpske ratne drame “Dara iz Jasenovca”, stoji kako će film redatelja Petra Antonijevića “na kušnju staviti strpljenje” čak i najrigoroznijih izučavatelja kulturalnih prikaza genocida.

“Tanak je furnir povijesne realnosti na tom očito nativističkom i manipulativnom filmu”, piše Robert Abele. Naime, kritičar Timesa kaže kako je redatelj u “Dari” htio reći da je Koncentracijski logor Jasenovac uspostavljen kako bi se istrijebili etnički Srbi te da su djeca zatvorena u poseban logor.

“Da barem taj ep o barbarstvu i sentimentalnosti ne smrdi na skupljanje bodova u dugotrajnoj regionalnoj svađi”, dodaje Abele.

Kritičar navodi da film sadržava scenu u kojoj nacistu iz Njemačke kroz logor vodi hrvatski domaćin.
“Kada u toj sceni nacistu uhvati jeza zbog sadističkog postupanja Hrvata prema srpskim zatvorenicima, onda znate da gledate film koji ima agendu”, opisuje Adele.

Abele kaže da je “Dara” ušminkano ostvarenje te gledatelju nije teško suosjećati s 10-godišnjom Darom (igra je Biljana Čekić) i drugim zatvorenicima logora.

“Međutim, nije jasno kako išta od toga što je pokazano u filmu, koji je snimljen poput svakog drugog holivudskog epa, doprinosi boljem razumijevanju tog crnog perioda u povijesti”, dodaje.

“Najciničnije od svega, “Dara iz Jasenovca” bit će srpski kandidat za nagradu Oscar. Tužno je što nečiji put do nagrada, respektabilnosti i svojevrsnog blaćenja svog susjeda ide preko Holokausta”, zaključuje Abele.

“Dara iz Jasenovca” dobila je negativnu ocjenu i od filmskog časopisa i web portala Variety.
“Njegov neskriveni antihrvatski i antikatolički naboj suviše je očito dizajniran kao oružje u sadašnjim sukobima Srba i njihovih susjeda, a uživanje u vizualizaciji sadizma, kontrastirano s djetinjom nevinosti, gura u stranu bilo kakvo razmišljanje o opasnostima nacionalizma, ubilačkog rasizma i genocida i nadomješta ga jeftinom sentimentalnošću”, napisao je između ostaloga kritičar Jay Weissberg.

Također, film trenutno nije moguće ocjenjivati na poznatoj filmskoj platformi IMDb zato što je, navodno, izazvao veliko nadmetanje Srba i Hrvata u davanju najviših i najnižih ocjena.

Redatelj ovog filma Predrag Gaga Antonijević najavio je tužbu protiv LA Timesa.
“To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tijekom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve”, rekao je Antonijević.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.