ZNATE LI KAKO SE ZAŠTITITI OD KORONAVIRUSA? Donosimo PET MJERA kojih se valja pridržavati!

Autor: Dnevno

Koronavirus je stigao u Hrvatsku. Evidentiran je prvi oboljeli čovjek, koji se nalazi u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“. Već danima iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo educiraju javnost o mjerama prevencije koje treba poduzimati kako bi se spriječilo širenje virusa.

Preventivne mjere koje navode su pranje ruku, izbjegavanje kontakta sa životinjama, korištenje maramica, nošenje maske te konzultacija liječnika u slučaju sumnje na simptome ove bolesti.

Koronavirus se širi izravnim kontaktom sa zaraženom osobom, kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem) te dodirom predmeta i površina izloženih virusu.

Rizične skupine su pušači, djeca te starije osobe s kroničnim bolestima.

Simptomi bolesti su kašalj, temperatura, grlobolja, curenje iz nosa, glavobolja, otežano disanje i drhtavica. Cjepivo za koronavirus još uvijek ne postoji.

 




Radi se o virusu koji uzrokuje bolest sličnu gripi. Brzo se širi, mogu se zaraziti i ljudi i životinje. U nekim slučajevima može dovesti do težih komplikacija respiratornog sustava ili smrti.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.