Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Zemlje u našem okruženju uvode nove mjere: Jedna čak produžila izvanredno stanje

Autor: Dnevno / Hina

Austrija je u nedjelju prijepodne, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova zabilježila 662 nova slučaja zaraze koronavirusom, od čega 279 u Beču, prenosi Večernji list.

Trenutačno u ovoj zemlji od Covida-19 aktivno boluje 8.500 osoba. Na bolničkom liječenju je njih 446, uključujući 84 u intenzivnoj njezi. Od početka pandemije do nedjelje je u Austriji zabilježeno 42.876 Covid-19 oboljelih, 33.589 ozdravljenih i 787 umrlih.

Ministar zdravlja Rudolf Anschober je rekao kako je broj novozaraženih na visokoj razini, ali stabilan, ali da u svakom slučaju treba pasti.

Tome se nada nakon novih mjera, nošenja maski na licu u ugostiteljstvu i za goste, te popisivanju gostiju kako bi se brzo moglo u slučaju zaraze otkriti kontakte zaraćenih i odmah ih izolirati, te ograničavanju broja okupljenih osoba.

U razgovoru za dnevni list “Österreich“ Anschober je u nedjelju rekao kako Vlada svom snagom želi spriječiti drugi val zaraze i drugi „lockdown“ odnosno „zatvaranje“ Austrije na gospodarskom i društvenom području. Ustvrdio je kako do toga može doći samo ako se “u potpunosti izgubi kontrola nad situacijom“.

Istakao je da se Austrija sada nalazi na prekretnici i kako su moguća dva scenarija, najbolji i najlošiji: stabilizacija epidemiološkog stanja i postupno poboljšanje ili 2.500 novooboljelih dnevno. Na upit da li bi najgori scenario s 2.500 novozaraženih dnevno značio i novo “zatvaranje“ Austrije, ministar zdravlja je odgovorio kako taj potez ne bi bio povučen niti s tim brojkama.

Izrazio je nadu da će novodonesene mjere donijeti pozitivne rezultate i da će već polovicom listopada broj novih slučajeva zaraze koronavirusom znatno pasti. Kao uzrok sadašnjeg rasta i ne baš zavidne epidemiološke situacije u Austriji naveo je povratnike s odmora u inozemstvu, privatna partijanja i partijanja nakon sportskih natjecanja te nepoštivanje radnog vremena ugostiteljskih lokala do 1 sat iza ponoći. Sada su već nekoliko pokrajina, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, skratile radno vrijeme u ugostiteljstvu s 1 sat iza ponoći na 22 sati navečer.

Slična je situacija i u Italiji. Produženje izvanrednog stanja uvedenog zbog pandemije koronavirusa je “neizbježno”, rekao je u nedjelju talijanski ministar.

“Ne bi trebalo biti dileme”, rekao je ministar za regije Francesco Boccia u razgovoru za novine La Stampa. “Imat ćemo raspravu u parlamentu, no produženje mi se čini neizbježno”.

Vlasti su izvanredno stanje proglasili krajem siječnja, a u lipnju su ga produžili na 15. listopada. Talijanska vlada proglašava izvanredno stanje u slučaju katastrofa poput potresa, a to joj dopušta da djeluje brže i zaobilazi neke procedure.

Talijanski premijer Giuseppe Conte je tako tijekom pandemije donio važne odluke, poput uvođenja restriktivnih mjera, bez odobrenja parlamenta. Boccia smatra kako bi ukidanje izvanrednog stanja potkopalo pokušaje jačanja zdravstvenog sustava. Odbacio je kritike da se time krše građanske slobode. Italija je bila među prvim europskim državama pogođenim pandemijom koronavirusa, no posljednjih mjeseci je po broju novozaraženih uspješnija od drugih zemalja.

Broj novih slučajeva stabilno raste osam tjedana, a dnevno ih je gotovo dvije tisuće, najviše od ukidanja strogih restriktivnih mjera početkom svibnja. Ipak, Italija ima bolju situaciju od primjerice Francuske koja je ovaj tjedan zabilježila čak 16 tisuća ili Španjolske koja je imala više od 10 tisuća novih slučajeva.

Talijanske vlasti posebno prate situaciju u Kampaniji, regiji u kojoj se nalazi Napulj. U nedjelju je tamo bilo 245 novih slučajeva, više nego u bilo kojoj talijanskoj regiji. Predsjednik Kampanije Vincenzo De Luca naredio je obavezno testiranje na virus za sve koji stižu u Napulj iz inozemstva.

“Nužno je uvesti vrlo stroge kontrole onih koji dolaze iz inozemstva, posebno iz država gdje broj pozitivnih slučajeva značajno raste”, priopćio je.

Italija na razini cijele države već zahtijeva testiranje za sve koji dolaze iz Hrvatske, Grčke, Malte, Španjolske, kao i iz Pariza i drugih dijelova Francuske koji imaju velik broj zaraženih. Iako vlada odbacuje mogućnost ponovnog uvođenja karantene, na nekim područjima se uvode strože mjere za borbu protiv virusa.

U Kampaniji je od četvrtka obavezno nositi maske i u vanjskim prostorima, osim za posjetitelje kafića i restorana koji konzumiraju hranu i one koji se bave sportskim aktivnostima. Kao i drugdje u Europi, u Italiji postoji zabrinutost da je otvaranje škola u rujnu pogoršalo epidemiju, no stručnjaci ističu kako treba proći još tri tjedna da bi se procijenilo je li to doista slučaj.

Autor:Dnevno / Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.