Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Zavod za javno zdravstvo objavio koliko je preminulih od koronavirusa u domovima za starije i nemoćne

Autor: Hina

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” priopćio je kako je je među preminulim osobama od koronavirusa udio starijih osoba u institucijskoj skrbi manji od četvrtine što govori o uspješnom odgovoru na epidemiju.

“Među svim osobama preminulim od COVID-19 u Hrvatskoj, udio osoba u institucijskoj skrbi manji je od četvrtine, što također govori o uspješnom odgovoru na epidemiju temeljenu na radu zaposlenika u sustavima zdravstva i socijalne zaštite, ali i na solidarnosti svih građana”, ocijenili su u priopćenju.

Pojava pandemije COVID-19 usmjerila je javnozdravstvene i programske intervencije prema povećanim rizicima i specifičnim potrebama populacije starije životne dobi te je posebnu pažnju potrebno posvetiti zdravlju starijih osoba u institucijskoj skrbi poput domova za starije osobe kao najosjetljivijem dijelu populacije.

Tijekom jeseni i zime koji bit će potrebno, ističu, puno strpljenja i upornosti u provođenju mjera za suzbijanje epidemije te iz Nastavnog zavoda mole starije osobe i njihove obitelji da pruže razumijevanje i podršku u provođenju protuepidemijskih mjera kako bi umanjili štete pandemije.

Podsjećaju i kako su zbog važnosti i specifičnosti zaštite zdravlja starijih osoba u institucijama, ali i onima koji žive u svojim kućanstvima, osnovana dva povjerenstva/radne skupine pri ministarstvima nadležnima za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba večeras će Hrvatska radiotelevizija upriličiti nastupe svojih četiriju glazbenih ansambala ispred četiri zagrebačka doma za starije osobe na čemu im Referentni centar Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja starijih osoba pri NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ posebno zahvaljuje.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.