Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Zagrebačka županija evidentirala porast, tražit će produljenje mjera! Najgore u Primorsko-goranskoj županiji

Autor: Dnevno

U protekla 24 sata zabilježena su 223 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1.226. Među njima su 273 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 22 pacijenta. Pet osoba je preminulo.

Dvije muške osobe preminule su u KB Dubrava (1937. i 1943. godište), jedna u KBC Split (1950. godište) te jedna u KBC Rijeka (1937. godište). Jedna ženska osoba preminula je u KIB „Dr. Fran Mihaljević“ (1957. godište).

Do danas je ukupno zabilježeno 15.795 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 266 preminulo, a 14.303 se oporavilo (192 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 8.898 osoba. Do danas je ukupno testirano 279.035 osoba, od toga 5.351 u posljednja 24 sata.

Lokalni stožeri počeli su objavljivati podatke:

Grad Zagreb

U Zagrebu su u petak potvrđena 33 nova slučaja zaraze koronavirusom, među njima i liječnik iz Petrove bolnice i srednjoškolac pa je razred s 24 učenika u samoizolaciji, izvijestili su u petak iz zagrebačkog Stožera civilne zaštite te dodali da je aktualno 315 slučajeva zaraze.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u posljednja 24 sata testiran je 671 uzorak, a među novooboljelima većina su kontakti od prije pozitivnih osoba.




Negativnu epidemiološku anamnezu ima njih 12, a četiri slučaja su povezana s izlascima i obiteljskim druženjima, kazala je na konferenciji za medije Vanja Tešić voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”.

Tijekom zadnja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavilo se 58 osoba, a za 185 osoba je određena mjera samoizolacije. Vezano za škole, potvrđena je zaraza kod jednog učenika srednje škole te su u samoizolaciju stavljena 24 učenika u toj školi.

U Petrovoj bolnici na koronavirus pozitivan je jedan liječnik, a Tešić je rekla da ne zna koliko je osoba u samoizolaciji u toj bolnici. “Zavod je u povjerenstvu za kontrolu bolničkih infekcija i bolnica mora sama odrediti tko su bili njegovi kontakti u bolnici, a mi smo odradili obiteljske kontakte”, kazala je.




Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je kroz domove zdravlja prošlo 299 osoba, samoizolacija je određena za tri osobe, a na testiranje je upućeno 248 osoba. U obradi je 212 uzoraka.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do petka, 25.09.2020. do 10:00 sati evidentirano je 740 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 514 osoba, a 15 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 211 slučajeva.

U odnosu na podatke od jučer oboljele su 24 osobe (2 Grad Zaprešić, 7 Grad Velika Gorica, 2 Grad Dugo Selo, 1 Grad Vrbovec, 1 Općina Brdovec, 2 Općina Stupnik, 1 Općina Kloštar Ivanić, 3 Općina Križ, 3 Općina Brckovljani, 2 Općina Rugvica) a izliječeno je 14 osoba.

Od 24 novooboljele osobe 9 su kontakti prethodno oboljelih, 4 slučaja su povezana s boravkom u BiH, 2 sa svadbama, dok je za 9 slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 56 osoba.

S obzirom da u ponedjeljak, 28. rujna istječe 14 dana od kada su na snazi posebne epidemiološke mjere za područje Zagrebačke županije, Županijski stožer civilne zaštite zatražio je od Nacionalnog stožera produljenje mjera, uz manje izmjene, do kraja listopada.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 473 obrađena testa danas je 39 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 19, Dugog Rata 2, Hvara 1, Kaštela 3, Podbablja 1, Makarske 3, Podstrane 2, Sinja 2, Solina 3, Trilja 1 i Trogira 2 osobe.

Od 39 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 15 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1054 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 45 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna muška osoba stara 70 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (za jednu mušku osobu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj ženskoj osobi iz Stona i Opuzena te jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je osam osoba – tri iz Dubrovnika, po jedna iz Metkovića, Ploča i Župe dubrovačke te dvije osobe koje nemaju prebivalište na podmručju naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. Od početka pandemije analizirana su 13 574 uzorka.

U samoizolaciji je 380 osoba, a u posljednja 24 nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 6 je novooboljelih osoba od koronavirusa. I danas među novooboljelima imamo jednu ukrajinsku državljanku koja će izolaciju provesti na području Zadarske županije. Ostali novozaraženi, 3 ženske i 2 muške osobe su sa područja Grada Zadra (2), Galovca (1), Pakoštana (1) i Poličnika (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 157 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 298 stanovnika, a istekao je za njih 7370.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 17 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko- baranjske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 236 uzoraka od kojih su 11 bili pozitivni na koronavirus. Četiri novopozitivne osobe imaju boravište na području Grada Osijeka, po dvije na području Grada Đakova i Općine Čepin, a po jedna na području gradova Belišće i Donji Miholjac te Općine Strizivojna.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a i dalje su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 39 kontakt osoba novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 474 osoba.

Policija je samoinicijativno obavila provjeru 27 osoba, no nitko nije kršio tu mjeru pa su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen jedan novi slučaj zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobi s đurđevačkog područja.

Dvije su osobe  proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je sedam aktivnih slučajeva.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije (2) su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja Gospića i Otočca i bliski su kontakti ranije potvrđenih oboljelih osoba.

Ukupno su oboljele 163 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 53 aktivnih slučaja, 108 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

U protekla 24 h testirano je 38 osoba.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 254 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije “COVID 19” kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 230 uzoraka briseva (128 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan, epidemiološka obrada je u tijeku.

Izliječene su 4 osobe. Trenutno je 6 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 74 osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 8 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (7 osoba iz Vinkovaca i 1 iz Bošnjaka). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 763, od kojih je 687 osoba izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 7 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 122 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10963.

U samoizolaciji na području županije je 256 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 3 druga zdravstvena radnika).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 15 radnika (1 liječnik, 9 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Iz sustava obrazovanja ukupno su oboljela 2 nastavnika i 6 učenika.

U samoizolaciji se nalazi 11 nastavnika i 126 učenika.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 99 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 88 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 755 osoba, a ukupno je testirano 8612 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 75 uzoraka, od kojih je 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Posjete i ulazak u socijalne ustanove kao što su domovi za stare i nemoćne, do daljnjega su ukinute, domovi zdravlja funkcioniraju tako da će se obavljati mjerenje temperature i dezinficiranje na ulazu, za sve ostale slučajeve postoje obiteljski liječnici te se svakako apelira na građane da odgode manje važne preglede.

Zbog trenutne situacije na području županije, od 03. srpnja ponovno je aktivirana COVID ambulanta u Požegi s radnim vremenom od 08,00 do 20,00 sati, na adresi Matije Gupca 10.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 45 novozaraženih, od kojih je 31 osoba iz Doma za starije u Delnicama. Ukupno je iz tog doma 59 zaraženih osoba. Pet osoba iz doma je trenutno hospitalizirano u KBC-u. Ostalih 14 zaraženih osoba kontakti su ranije zaraženih. Dvije su osobe umrle, a četiri ih je ozdravilo

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, izvijestio je stožer.

U protekla 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj jučer 1.200. Među njima je 266 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. U protekla 24 sata testirana je 5.351 osoba, izvijestio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite.

Četiri su osobe preminule. Dvije ženske osobe preminule su u KBC Rijeka (1943. godište i 1921. godište). Jedna muška osoba preminula je OB Slavonski Brod (1929. godište) i jedna u KIB „Dr. Fran Mihaljević“ (1943. godište).

Do danas je ukupno zabilježeno 15.572 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 261 preminula, a 14.111 se oporavilo (296 u protekla 24 sata). U samoizolaciji je trenutno 9.329 osoba. Do danas je ukupno testirano 279.035 osoba, od toga 5.351 u posljednja 24 sata.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.