Ilustracija Foto: Profimedia

ZACRVENILA SE NOVA KARTA OGRANIČENJA KRETANJA: Samo dvije države označene zelenima

Autor: Hina

Sedamnaest od 27 zemalja Europske unije, kao i Velika Britanija su u crvenoj zoni na novoj europskoj karti ograničenja kretanja koju je u četvrtak objavio Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Na toj karti obećanoj u utorak u Luxembourgu kako bi se bolje uskladile preporuke, samo tri zemlje EU ili Europskog gospodarskog prostora (Norveška, Finska i Grčka) su većim dijelom zelene, dok je pet zemalja (Italija, Cipar, Estonija Litva i Latvija) većinom obilježeno narančastom bojom.

Pet zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska i Island) nisu obilježene bojom zbog nedostatnih podataka o testiranjima, iz nepreciziranog razloga. ECDC to za sada nije komentirao.

Prema preporukama, suprotno od onih koji dolaze iz zelene zone, putnicima iz narančaste, crvene (ili sive) zone mogu biti određena ograničenja.

Ukupno 16 zemalja EU među kojima su Francuska, Španjolska, Poljska ili Velika Britanija su obilježene crvenom bojom.

Svrha te karte je definiranje opasnih područja, ali ona nije obvezujuća. Ona kombinira dva kriterija za klasificiranje zemalja: stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednjih 14 dana i stopu pozitivnih testova, tj. je li veća ili manja od 4 posto. Prema kompromisu postignutom u utorak u Luxembourgu kartu treba ažurirati svakog tjedna.

Da bi se regiju klasificiralo u zeleno, ona mora imati manje od 25 novih slučajeva na 100.000 stanovnika tijekom posljednja dva tjedna i manje od 4 posto pozitivnih testiranih. Regija je u crvenom kada je broj novih slučajeva u dva tjedna viši od 50 i kada je stopa pozitivnih viša od 4 posto, ili kada kriterij novih slučajeva prelazi 150.




U narančastoj kategoriji su dva slučaja, regije s manje od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih je viša od 4 posto. Ili ima između 25 i 150 slučajeva na 100.000 stanovnika, ali stopa pozitivnih testiranih je niža od 4 posto.

Broj novih slučajeva zaraze covidom-19 raste na gotovo cijelom europskom kontinentu, a u četvrtak je više europskih zemalja prijavilo rekordne brojeve novozaraženih.




Dansko ministarstvo vanjskih poslova u četvrtak je, među ostalima, uvrstilo Bugarsku, Italiju i Poljsku na popis zemalja koje treba izbjegavati. Popisu je pridodano 11 pokrajina iz susjedne Švedske, zatim Liechtenstein, Litva, Poljska, San Marino i Vatikan. Ranije je danska vlada savjetovala stanovnicima da izbjegavaju putovanja u Veliku Britaniju, Francusku, Hrvatsku, Mađarsku, Nizozemsku, Španjolsku i Švicarsku.

Broj zaraženih pacijenata covidom u Finskoj je više nego udvostručen od kraja rujna. Danska i Finska imaju relativno nisku stopu zaraze, no obje su suočene s porastom. Danska, država od 5,8 milijuna stanovnika ima 34.000 zaraženih i 677 umrlih, a Finska s 5,5 milijuna gotovo 13.000 zaraženih i 350 umrlih. Finska je preporučila zaposlenicima u javnom i privatnom sektoru da što više rade od kuće.

Italija je potvrdila 8804 novozaraženih u zadnja 24 sata što je najviši dnevni broj od početka epidemije. U četvrtak su potvrđene 83 umrle osobe od posljedica covida, što je velik skok u odnosu na 43 od srijede, no još daleko ispod rekorda u ožujku i travnju kada je dnevni rekord dosegnuo više od 900 umrlih.

Belgija je zabilježila rekordan broj novih slučajeva, njih 7481, objavile su vlasti. U protekla dva tjedna Belgija prosječno ima 494 slučaja zaraze na 100 tisuća stanovnika. Broj zaraženih brzo raste pa je prošlotjedni broj zaraženih, njih 5421, dvostruko veći od broja zaraženih tjedan ranije.

Austrija uvodi parcijalno upozorenje za putovanja svojim građanima te je od subote sedam hrvatskih županija u kojima je epidemiološka situacija povoljnija izuzeto s upozorenja na covid, objavio je u četvrtak Beč, a priopćilo veleposlanstvo u Zagrebu.

“Epidemiološki razvoj u Hrvatskoj i Bugarskoj nam sad dopušta da i u tim zemljama poduzmemo regionalizaciju te tako umanjimo ograničenja putovanja za ljude u Austriji”, rekao je, prema priopćenju ministar vanjskih poslova i europskih poslova Alexander Schallenberg.

Sedam županija koja čine iznimku su Brodsko-posavska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Osječko-baranjska, Šibensko-kninska, Varaždinska te Zadarska županija, navodi se u priopćenju za medije.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.