Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Ilustracija

VLADA JE POGRIJEŠILA? Sve je počelo zbog vjerskog okupljanja, a sada se virus uvukao i u ove institucije…

Autor: Hina / Ana Korenić

Južna Koreja izvijestila je o 583 nova slučaja koronavirusa u četvrtak, što je najveći broj od ožujka, dok pokušava suzbiti širenje trećeg vala zaraze koji ne posustaje usprkos strogim novim mjerama socijalnog distanciranja.

Vlada je ponovno uvela stroge mjere socijalnog distanciranja u Seulu i okolnim regijama ovoga tjedna, samo mjesec dana nakon što su bile ublažene na kraju drugog vala.

Sada dio stručnjaka tvrdi da je vlada prerano počela s popuštanjem mjera dok je službeni dnevni broj slučajeva premašio 500 prvi put od 6. ožujka.

“Mjere su bile ublažene zbog gospodarske situacije i rastućeg zamora, ali to je bilo prerano i došlo je do opuštanja ljudi”, rekao je profesor Kim Woo-joo iz korejske sveučilišne bolnice Guro u Seulu.

Prvi val koronavirusa pogodio je Južnu Koreju krajem veljače nakon okupljanja vjerske sekte, ali zadnji su slučajevi više raspršeni oko prijestolnice Seula tako da je teže ući u trag kontaktima i suzbiti širenje zaraze.

Oružane snage naredile su desetodnevnu zabranu napuštanja vojnih objekata nakon pojave koronavirusa u njihovim redovima. Drugi klasteri zabilježeni su u sauni, srednjoj školi, crkvama i na drugim mjestima.

“Covid-19 došao je do vas i vaše obitelji”, rekao je ministar zdravstva Park Neung-hoo na sastanku zdravstvenih dužnosnika koji je prenosila televizija dodajući da se virus posebice širi među mlađim generacijama.




Od zadnja 583 slučaja, kod 553 u pitanju je lokalni prijenos a gotovo 73 posto je u široj regiji Seula, priopćio je Korejski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Južna Koreja trenutačno ima ukupno 32.318 slučajeva i 515 umrlih od posljedica covida-19.




Autor:Hina / Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.