Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada dala ovlaštenje Berošu za potpisivanje narudžbe za cjepivo protiv covida-19

Autor: Hina

Vlada je na sjednici u srijedu ovlastila ministra zdravstva Vilija Beroša za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva u skladu sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepiva protiv covida-19 u Europskoj uniji (EU).

Na temelju sporazuma Europska komisija (EK) je u ime država članica sudionica u nabavi cjepiva protiv koronavirusa ovlaštena sklopiti sporazume o prethodnoj kupnji s proizvođačima radi nabave cjepiva za suzbijanje pandemije na razini EU-a.

Sukladno sporazumu Europska komisija je dostavila Ministarstvu zdravstva prijedlog Nacrta sporazuma o prethodnoj kupnji za proizvodnju, kupnju i opskrbu cjepivom protiv bolesti covid-19 u EU-u, objasnio je Beroš.

Sporazum je EK u ime država članica sudionica potpisala 27. kolovoza s farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca AB.

“Iz sporazuma o prethodnoj kupnji proizlazi obveza za državu članicu sudionicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveza iz sporazuma”, rekao je ministar zdravstva.

EK je dogovorila osnovu za ugovorni okvir za kupnju 300 milijuna doza cjepiva AstraZeneca, s mogućnošću kupnje još 100 milijuna doza cjepiva, kao i mogućnošću nabave dodatnih doza, kaže Beroš.

Novac za to osigurava se u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, a za njegovu provedbu zaduženi su Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.