Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

VILI BEROŠ O CIJEPLJENJU PREKO REDA: Odgovorio što misli o slučaju Linić i Boras! Capak tvrdi kako su kolege pod pritiskom!

Autor: V.K

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite ministar zdravstva Vili Beroš govorio je između ostalog i cijepljenju preko reda.

Iako su proteklih tjedana mediji izvještavali o velikom broju slučajeva cijepljenja preko reda, Beroš poručuje kako na temelju uvida u izvješća smatra kako stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo.

“Sva izvješća uz zdravstvenih ustanova su došla, većina govori da nije bilo cijepljeno previše mladih osoba bez komorbiditeta. Osim stručnog elementa, postoji i određeni moralna i etička dilema, očekujem da će se i druge organizacije poput HLK uključiti. U Dubrovnik je zbog specifičnosti slučaja upućena zdravstvena inspekcija, ali povjerenstvo će sve utvrditi. U ovom trenutku na osnovu mog uvida u izvješća predominira stav da stručnih pogrešaka pri provedbi cijepljenja nije bilo”, rekao je Beroš.

Podsjetimo, mnogi koji su optuženi da su cijepljeni preko reda, svoj potez opravdavali su “viškom cjepiva”.

Na kraju je u Varaždinskoj županiji prema navodima novinara bačeno 15 doza cjepiva. 

Capak tvrdi kako ne zna taj slučaj, ali da je “očito da su kolege reagirale zbog pritiska koji je stvoren da ako ostane doza cjepiva treba aplicirati nekome iz ugrožene skupine.

Novinari su Beroša zamolili da pojasni što točno znači da nema većeg odstupanja od reda cijepljenja.




“To znači da nisu cijepili veći broj mlađih osoba bez komorbidditeta. To znači veći stručni propust. Ako je i bilo cijepljenja preko reda, to su bili stariji s visokim komorbiditetima, tu se onda radi o moralnoj odgovornosti. Poslali smo inspekciju u Dubrovnik i za sve one koji su mladi i cijepljeni su preko reda, mora postojati određena odgovornost”, rekao je Beroš.

“Moguće je očekivati broj mlađih koji su cijepljeni preko reda, povjerenstvo će detaljno utvrditi sva očitovanja”, rekao je Beroš.

Znači li to da slučajevi poput Borasa, Linića itd se smatraju moralnim propustom?




“Ništa nije crno-bijelo u toj situaciji, postoje smjernice HZJZ-a, one određuju prioritetne skupine. Njih bi se trebao držati svaki cijepitelj. Treba utvrditi sve okolnosti koje su se dogodile pri cijepljenju tih osoba, tražit ćemo očitovanje svih ustanova i onda će struka dati svoj sud. Možemo sad i već se razgovara o tome je li riječ o stručnom propustu ili moralnom i etičkom. Ako je cilj procijepiti što više građana, to je legitiman cilj. Drugo je ako dođe netko mlađi bez komorbiditeta prije nego što je red na njegovu skupinu”, rekao je Beroš.

 

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.