Screenshot/Youtube

(VIDEO) SNIMKE KOJE LEDE KRV U ŽILAMA: Sto tisuća mrtvih od covida-19 u Brazilu se pokapaju u masovnim grobnicama

Autor: Hina

Brazil ulazi u šesti mjesec pandemije koronavirusa koji i dalje hara zemljom gdje će broj umrlih uskoro dosegnuti 100.000, što je tragedija koja se po mišljenju stručnjaka mogla očekivati zbog izostanka jasno utvrđene zdravstvene politike na državnoj razini.

“Ovo je prava tragedija, među najgorima koje su dosad pogodile Brazil”, rekao je za agenciju France Presse sociolog Celso Rocha de Barros dok ta zemlja s 212 milijuna stanovnika u posljednjih više od mjesec dana bilježi u prosjeku 1000 umrlih na dan.

Zemlja bi u listopadu mogla imati 200.000 mrtvih bude li se COVID-19 širio ovakvim ritmom, upozorava Domingos Alves, statističar specijaliziran za pandemije.

U razgovoru za AFP on je uputio oštru kritiku vlastima koje su “žrtvovale stanovništvo”. Velik broj umrlih pripisao je činjenici da Brazilija “niječe” pandemiju, da su izostale stroge mjere protiv širenja virusa i da su prerano ublažene epidemiološke mjere.

Prvi potvrđen slučaj COVID-a 19 pojavio se u Sao Paulu 26. veljače, a prva smrt zabilježena je 16. ožujka, također u tome gradu, najvećem megalopolisu Latinske Amerike.

“Tek tada je Brazil počeo organizirati borbu s pandemijom”, rekao je za AFP Paulo Lotufo, epidemiolog koji radi na sveučilištu u Sao Paulu. No poslije je broj oboljelih i umrlih naglo rastao. Snimke brzinskih sprovoda u šest minuta u Sao Paulu i zajedničkih grobnica u Manausu ledile su krv u žilama.




Brazil je u lipnju bio druga najteže stradala zemlja nakon Sjedinjenih Država. Ovog vikenda očekuje se da će broj mrtvih prijeći 100.000.

Lotufo misli da gradonačelnici i guverneri saveznih država koji su već u ožujku uveli više ili manje strogu izolaciju i povećali broj kreveta na odjelima intenzivne skrbi, nisu mogli dovoljno brzo djelovati zbog izostanka koordinacije savezne vlade. Predsjednik Jair Bolsonaro, krajnji desničar, neprestano je umanjivao opasnost od koronavirusa nazivajući ga “gripicom” od koje su oboljeli on i supruga.

Onemogućavao je napore koji su se poduzimali radi ograničavanja kretanja stanovništva, opravdavajući to potrebom održavanja gospodarstva na životu i jedino je promicao uporabu hidroksiklorokina, suprotno mišljenju znanstvenika.




Sociolog Rocha de Barros misli da “izolacija nije prirodna” i da je mora “koordinirati čelnik koji je politički vjerodostojan”.

“Društvu treba reći da je to teško, ali nužno, u protivnom će se dogoditi pomor. U Brazilu je bila poslana potpuno drukčija poruka”, rekao je sociolog. Snimke prepunih plaža i barova potaknule su raspravu o ravnodušnosti brazilskog društva na tragediju.

“Brazil je navikao na visoku smrtnost zbog nasilja”, ocijenio je Celso Rocha de Barros. Osim toga, “bogatiji slojevi su nerijetko neosjetljivi na smrti u siromašnim četvrtima”. Koronavirus je teže pogodio crnačko stanovništvo i siromašne u favelama.

Vodeći američki epidemiolog: ‘Sljedeće godine očekujemo cjepivo protiv koronavirusa!’

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.