fbpx
Foto: Pixabay

VELIKO OTKRIĆE U ASTRAZENECI: Viša potpredsjednica otkrila: ’Cjepivo se pokazalo gotovo jednako učinkovito na britanski soj’

Autor: Matea Vidić

Cjepivo protiv covida postao je proizvod za kojim vapi svjetsko tržište, a ponuda istoga ograničena je. Većina proizvođača stoga je smanjila doze koje može dostaviti, a Iskra Reić, viša potpredsjednica AstraZenece za Europu i Kanadu za Dnevnik HTV-a objasnila je zašto dolazi do takvih problema. AstraZeneca je naime jedan od proizvođača koji neće biti u mogućnosti dopremiti ugovoreni broj doza. Kašnjenje su objasnili poteškoćama u proizvodnji.

“Proizvodnja cjepiva kompleksan je biološki proces, gdje radite sa živim organizmima. Potrebno je nekoliko mjeseci da stanice koje proizvode cjepivo narastu i podijele se, a nakon toga imate nekoliko tisuća kompleksnih parametara koje morate podesiti kako bi dobili maksimalnu količinu doza po litri supstance cjepiva, a isto tako kako bi svaka serija bila sukladna i dobra da prođe kontrolu kvalitete prije puštanja u promet”, rekla je pa objasnila i kako dijeljenja patenta s drugim proizvođačima cjepiva nije taklo jednostavna. Štoviše, vremenski je iscrpna te ne bi dovela do brže proizvodnje.

“Od trenutka kada napravite tehnološki transfer treba proći tri do šest mjeseci da ste sigurni u rad partnera s kojim ste podijeliti patent ili napravili tehnološki transfer da će cijeli proces proizvodnje biti apsolutno u skladu i konzistentan sa standardom i setupom procesa koji je napravljen”, tvrdi Reić.

Otkrila je potom i kako se cjepivo pokazalo ili gotovo jednako učinkovito na Kent mutaciju ili britanski soj. “Za južnoafričku mutaciju napravljena je studija na većini cjepiva. Ono što se pokazalo da iako sva cjepiva imaju nešto nižu učinkovitost na mutaciju iz Južne Afrike, ipak još uvijek imaju učinkovitost prema teškim oblicima i hospitalizacijama, što je na kraju dana najvažnije. Ne postoje još uvijek finalni podaci na mutaciju iz Brazila. Što se tiče novih generacija AstraZeneca zajedno sa znanstvenicima iz Oxforda radi već na novoj generaciji cjepiva koja au napravljena na bazi viralnog vektora”, govori pa dodaje kako je još rano govoriti, no nova generacija cjepiva mogla bi biti gotova do kraja godine.

Upitana o mogućnosti kombiniranja cjepiva, odnosno o scenariju da se recimo Pfizer primi u prvoj dozi, a AstraZeneca u drugoj, Reić ne želi spekulirati pa navodi kako još nema finalnih podataka koji bi nam dali za pravo da kažemo “da” ili “ne”.
Naposljetku, osvrnula se i na učinkovitost cjepiva na starijima pa rekla kako je isto dovoljno učinkovito za sve, ali i da očekuje da zemlje, kakva je recimo Njemačka postupe kao i Francuska i Belgija te započnu odobrenje cjepiva i za starije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.