fbpx
FOTO: Pexels

Veliki posao u Andriji Štamparu: Dnevno se obradi i po 300 briseva

Autor: Dnevno

U vlastitom automobilu, taksijem, pa čak i pješice – na testiranje na koronavirus dolazili su jučer Zagrepčani u Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, gdje se od prekjučer bris pacijentima uzima na samom ulazu u kompleks, uz rampu. Tim djelatnika Zavoda smjestio se pod tamošnju tendu jer upravo “drive-in” sistemom, kako su ga nazvali, žele osigurati veću protočnost ljudi, a i smanjiti vrijeme potrebno za testiranje, prenosi Večernji.hr.

“Htjeli bismo, zapravo, što više automobila, koji će se što manje zadržavati. Ako tko dođe i pješice, nije problem jer i za to smo se pripremili. Imamo stolac na koji se pacijent smjesti dok se uzima uzorak nazofarinksa, a potom se stolac dekontaminira – kako se kroz nos uzima bris gornjeg dijela ždrijela objašnjava nam voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju Zavoda dr. Jasmina Vraneš. Dodaje da je isti proces, kad su ga radili u posebnim, za to postavljenim kontejnerima, trajao i do sedam puta dulje. Vrijeme za uzimanje brisa ondje se, kaže, nije moglo skratiti jer se nakon svakog pacijenta čitav prostor morao dezinficirati, a djelatnici Zavoda bi poslije svakog pacijenta mijenjali i zaštitnu odjeću”.

Taj proces dekontaminacije ono je što je, zapravo, najdulje trajalo jer smo prostor morali osloboditi od kapljica s virusom koje bi ostale lebdjeti uokolo, a od kojih smo morali zaštititi sljedećeg pacijenta koji bi dolazio. Jer nisu svi testirani na COVID-19 ujedno i pozitivni – govori J. Vraneš pa ističe da se u “drive-in” ne može doći po vlastitoj želji, već se za to mora imati uputnica obiteljskog liječnika, odnosno epidemiologa”.

“Mi navečer dobivamo popis ljudi koji će nam stići ovamo sljedećeg dana, tako da je sve unaprijed dogovoreno – objašnjava voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju, dok iza nje taman na uzimanje brisa pristiže jedna od naručenih pacijentica. I to taksijem”. “Uputa za pacijente je da dolaze s maskama kako bismo što više zaštitili djelatnike koji uzimaju bris, iako su oni već u zaštitnoj opremi. Ako dolazite taksijem, sjednite dijagonalno od vozača i malo otvorite prozor – napomenula je J. Vraneš pa dodala kako je prvog dana ovakvog načina testiranja u Zavodu bilo 150 ljudi. Kapacitet na dan je, kazao je ravnatelj “Štampara” Zvonimir Šostar, 300. – U utorak smo imali mali zastoj u testiranju, tako da smo obradili tridesetak uzoraka, od čega je pozitivnih bilo pet. Inače, u Zavodu se testiranja rade već treći tjedan i u prosjeku dnevno imamo 25-30 pozitivnih na virus, a vjerujem da će takva brojka biti i na “drive-inu” – kaže Šostar, koji napominje da sama obrada brisa i dalje traje tri i pol sata, odnosno kad stručnjaci ispred Zavoda uzmu pacijentu bris, pozitivan ili negativan nalaz dobiva se nakon spomenutog vremena.

“Što se količine testova tiče, brojku nije želio otkriti, ali kaže da su za još mjesec do mjesec i pol opskrbljeni, a već “stoje u redu” i za nove testove. Njih je, govori Šostar, kupio Grad Zagreb za četiri milijuna, a “ako bude trebalo, dat će još, nema limita

 

 

 
 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.