fbpx
Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Uzrok smrti žene (88) koja je preminula nakon što je primila dozu cjepiva protiv koronavirusa navodno je srčani arest!

Autor: Maja Štefanac

Nakon što je tijekom prijepodneva primila cjepivo u Starim Perkovcima na području Brodsko-posavske županije, 88-godišnja žena je pala te na licu mjesta preminula.

Da se nemili događaj zbio za SBplus potvrdili su i u Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

“O cijelom slučaju obaviješteno je Povjerenstvo Ministarstva zdravstva kao i Zavod za javno zdravstvo te HALMED. Ono što u ovom trenutku mogu reći je da će u ovom slučaju biti provedena istraga o čijim će rezultatima javnost pravodobno biti informirana “rekao je ravnatelj brodsko-posavskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Ante Cvitković.

Prema neslužbenim podacima, ženu je u prisustvu medicinske sestre cijepila liječnica obiteljske medicine. Navodno je riječ o cjepivu Astrazeneca. Inače do sada na području Brodsko-posavske županije nije bilo negativnih reakcija na cijepljenje, osim jednog slučaja alergijske reakcije s blažim simptomima. Je li u slučaju preminule žene krivo cjepivo ili nešto drugo pokazat će istraga koja će biti provedena.

O slučaju su se oglasili i HZJZ i HALMED, koji su u priopćenju naveli kako smrt 88-godišnjakinje kod Slavonskog Broda nema uzročno-posljedične veze s cijepljenjem. Prve informacije upućuju da je žena umrla od srčanog aresta.
“Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) zaprimili su prijavu neželjenog događaja sa smrtnim ishodom u 88-godišnje osobe koji je vremenski povezan s primjenom cjepiva. Proveden je hitni postupak ocjene ove prijave te je utvrđeno da nema uzročno-posljedične povezanosti s cijepljenjem.

Prema informacijama zaprimljenima od prijavitelja, klinička slika događaja upućuje na srčani arest, kojemu je u podlozi od ranije poznata ishemijska bolest srca. Temeljem dostupnih informacija isključeni su uzroci koji bi mogli dovesti do smrtnog ishoda neposredno nakon cijepljenja. Odnosno, isključena je mogućnost anafilaktičke reakcije jer nije bilo neposredne alergijske reakcije te se nisu razvili simptomi kao što su bronhospazam, kožne promjene ili edem. Također, isključena je mogućnost medikacijske pogreške, odnosno neodgovarajuće primjene cjepiva.

​Napomenuli bismo da se trenutačno u provođenju cijepljenja protiv bolesti COVID-19 prednost daje starijim osobama s obzirom na to da kod njih postoji veći rizik od razvoja teškog oblika te umiranja od bolesti COVID-19. Međutim, budući da cijepljenje protiv bolesti COVID-19 ne smanjuje smrtnost iz drugih uzroka, i tijekom razdoblja u kojem se cijepljenje provodi mogući su smrtni ishodi slijedom drugih uzroka, koji će u određenim slučajevima vremenski koincidirati s cijepljenjem. U Europskoj uniji svakodnevno od različitih uzroka umire oko 12.000 osoba, od kojih je 83% u dobi starijoj od 65 godina”, stoji u priopćenju HZJZ-a i HALMED-a.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.