Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

U Hrvatskoj 28 novooboljelih od koronavirusa, jedna osoba preminula!

Autor: Daniela Delale

U protekla 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 561
Među njima je 110 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata.

Jedna osoba je preminula. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5404 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 155 preminulo, a 4688 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2171 osoba. Do danas je ukupno testirano 125 317 osoba, od toga 934 u posljednja 24 sata.

Stožeri po županijama objavljuju informacije o novooboljelima od koronavirusa

U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata pet novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, te je trenutno na tom području aktivno 38 slučajeva. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11 sati evidentirano je 256 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno izliječeno 207 osoba, a 11 ih je umrlo.

U Zagrebu je zabilježeno šest novooboljelih.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Obolio je muškarac srednje životne dobi, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe te se u vrijeme pojave simptoma nalazio u samoizolaciji. Zbog teže kliničke slike je hospitaliziran u Općoj bolnici Varaždin. Na današnji dan u Varaždinskoj županiji je 9 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici u Varaždinu, a šestero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.




Od početka pojave koronavirusa evidentirano je 67 slučajeva zaraze, a 12 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno su 22 osobe, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 24 nove pozitivne osobe na COVID-19 (18 osoba iz Vinkovaca, 1 osoba iz Drenovaca, 1 osoba iz Vukovara, 1 osoba iz Ivankova, 1 osoba iz Slakovaca, 1 osoba iz Rokovaca i 1 osoba iz Cerića). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 472, od kojih je 276 osoba izliječeno, a 5 osoba je preminulo. Trenutno je u županiji 9 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

Došlo je do proboja koronavirusa u jedan dom za starije i nemoćne u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potvrdila je za Dnevnik.hr epidemiologinja Ankica Ilić iz ZJZ-a te županije.




U protekla 24 sata testirana je 81 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5959. U samoizolaciji na području županije je 415 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 16 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 16 radnika (4 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 42 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan. Osoba je strani državljanin, Republika Italija, koja boravi na području Istarske županije. Testirana je na prijemu Opće bolnice Pula zbog drugih zdravstvenih tegoba, radi kojih je i hospitalizirana. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu. Trenutno je 60 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 138 osoba.

Na području Zadarske županije jedna je novooboljela osoba zaražena koronavirusom. Riječ je o mlađem muškarcu iz Zadra kojem se utvrđuju kontakti i kretanje. U samoizolaciji je 131 osoba, a nadzor je istekao za 4801 stanovnika. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 61 uzorak. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirane su 4 osobe. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Vodeći američki epidemiolog: ‘Sljedeće godine očekujemo cjepivo protiv koronavirusa!’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.