Foto: Goran Stanzl / POOL / PIXSELL

NOVIH 96 OBOLJELIH: U Hrvatskoj ukupno 963 zaraženih od koronavirusa, na respiratoru 34 osobe!

Autor: Daniela Delale

Trenutno je potvrđeno novih 96 novooboljelih te ukupno 963 osoba zaraženih koronavirusom, a 67 osoba je ozdravilo. Šest osoba preminulo je od koronavirusa, 34 osobe su trenutačno na respiratoru, a jedna dodatno i na ECMO uređaju.

Dosad je obavljeno ukupno 7680 testiranja: 665 u posljednja 24 sata. Pozitivno na koronavirus je 53 liječnika, 6 ljekarnika, 10 stomatologa, 44 medicinske sestre i medicinskih tehničara, 5 djelatnika administrativnog osoblja.

Županijski centri 112 dobili su dosad ukupno 3564 dojava o kršenju samoizolacije. Kod 970 osoba utvrđeno je kršenje samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat.

Od srijede je aktivan i sustav e-propusnica. Od 6. travnja bit će moguće izdavanje samo e-propusnica.

CAPAK: ‘Kod nas nije situacija kao kod susjeda, imamo blagi uzlazni trend’




Ministar uprave Ivan Malenica izjavio je u srijedu da putem “e-Propusnice” žele ubrzati i digitalizirati cijeli proces te evidentirati sve izdane propusnice i olakšati njihovu kontrolu.

“Sustav e-Propusnica građanima omogućava predaju zahtjeva za izdavanje propusnica prema poslodavcu, izabranom liječniku obiteljske medicine i nadležnom stožeru civilne zaštite”, rekao je Malenica novinarima predstavljajući novu uslugu.

Od danas će građani, kroz sustav e-građanin, moći zatražiti izdavanje digitalnih e-propusnica, a sustav će provjeravati dostupnost svih podataka podnositelja zahtjeva.




Poručio je kako je osnovni cilj sustava stvoriti jedinstveno mjesto za izdavanje propusnicama, čime će se smanjiti mogućnost zlouporabe i učinkovitiji sustav kontrole izdanih propusnica.

Također će onemogućiti izdavanje e-propusnica osobama u samoizolaciji jer sustav povezuje Ministarstvo unutarnjih poslova, Poreznu upravu, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, zdravstveni sustav i Stožer civilne zaštite.

Kroz novu uslugu omogućuje se pregled predanih zahtjeva i statusa, kao i pregled i preuzimanje odobrenih e-propusnica u digitalnom ili PDF obliku.

MUP će provjeravati na terenu

Podaci o izdanim e-propusnicama će, s vremenskim odmakom od najviše sat vremena, biti dostupni Ministarstvu unutarnjih poslova radi provjere na terenu.

Izdane e-propusnice će dostaviti građanima elektroničkim putem u osobni korisnički pretinac, a po potrebi će se moći ispisati na pisaču. Također će se moći koristiti na mobitelu jer e-propusnica na sebi sadrži i QR kod.

Sustav e-propusnice dostupan je na adresi: https://epropusnice.gov.hr.

Oni koji nisu u sustavu e-građanin i dalje će moći koristiti dosadašnje načine predaje zahtjeva putem mail adrese Stožeru civilne zaštite ili liječniku primarne zdravstvene zaštite.

Malenica je upozorio kako se zlouporabom izdavanja propusnica dovodi u opasnost državu i sve građane te je apelirao na građane da budu odgovorni pri postavljanju zahtjeva.

Na upit o setu gospodarskih mjera koje će u četvrtak biti predstavljene na Vladi, Malenica je rekao da je “travanjski paket” prvenstveno namijenjen poduzetnicima i gospodarstvu kako bi što lakše prebrodili sadašnju situaciju. Ako bude potrebno ,s tim će se solidalizirati čitav javni sektor.

Zbog situacije s epidemijom koronavirusa u saborsku proceduru upućene su izmjene Zakona o lokalnim izborima, kako bi se prijevremeni izbori mogli održati po prestanku posebnih okolnosti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.