Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskoj trenutno 65 zaraženih osoba, petero ih je izliječeno

Autor: Dnevno

U Krapinsko-zagorskoj županiji u utorak je potvrđena prva zaražena osoba koronavirusom, a koja se vratila iz Austrije, izvijestio je župan Željko Kolar na konferenciji za novinare u Krapini.

“Struka je procjenjivala da će se to dogoditi preko vikenda, s obzirom da je bio ogroman pritisak na granični prijelaz Macelj, da se na stotine naših ljudi koje rade u inozemstvu vratilo natrag, no to se dogodilo danas ujutro”, rekao je Kolar.

U Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđena prva zaražena osoba koronavirusom

Još jedna osoba u Rijeci je izliječena. To je peta ukupno, i druga u Rijeci. U riječkoj bolnici su 4 osobe zaražene koronavirusom, a 5 ih je u kućnoj izolaciji.

Nacionalni stožer civilne zaštite dobio je nove ovlasti. U sklopu njih ograničit će kretanje starijih osoba.

“Nacionalni stožer civilne zaštite od danas ima veće ovlasti, što znači da će se naše odluke provoditi po svim linijama rada – aktivirat ćemo sve stožere civilne zaštite na svim razinama, uključujući i lokalne, tako da se odmah provode odluke. Jedna od prvih je odluka kojom ćemo ograničiti kretanje starijih osoba, da ne napuštaju svoje domove, s tim krećemo odmah”, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.




“Pojačat ćemo kontrolu samoizolacije – do danas smo primili 533 dojave, od kojih su utvrđene kao istinite njih 93 i prekršitelji će biti sankcionirani”, kaže Božinović.

Naglasio je i kako ekonomske aktivnosti države ne smiju stati, moraju se odvijati da se ne širi virus, ali moraju funkcionirati.

“Omogućili smo da teče prijevoz roba, 562 kamiona su prošla hrvatsku granicu, uspostavljeno je 14 konvoja. S te strane nema razloga za brigu, osim u dijelu gdje moramo zaštititi starije da zdravstveni sustav ne bude ugrožen. Tijekom dana ćemo zatvoriti 27 pograničnih prijelaza sa Slovenijom”, zaključio je Božinović.




Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako vode računa o izolacijama i karantenama, poduzimaju važne mjere i apeliraju na ljude da se odgovornije ponašaju.

“Putem Crvenog križa i svih ostalih organizacija koje se žele pridružiti organiziramo da se svim slabima osigura dostava lijekova u njihove domove. Moramo srediti i dostavu hrane i ostalih živežnih namirnica”, poručio je Beroš.

U Hrvatskoj i dalje raste broj zaraženih

U Hrvatskoj je zasad koronavirusom zaraženo 65 ljudi, objavio je ministar Vili Beroš jutros u emisiji “Izaberi zdravlje” Hrvatskog radija. To znači da se od jučer, kad je bilo 56 oboljelih, pojavilo novih devet slučajeva. “Tijekom noći bilo je puno testiranja”, rekao je Beroš.

Pod nadzorom je 8464 ljudi, a testirano je njih 1014. Premijer Andrej Plenković je najavio da će upravo taj Stožer dobiti nove, veće ovlasti.

Vlada donosi mjere pomoći gospodarstvu

Iz Ministarstva gospodarstva najavljeno je da su reprogrami i moratoriji na kredite, odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza, neke od prvih deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa.

Te mjere iz resora Ministarstva gospodarstva trebale bi biti utvrđene na današnjoj sjednici Vlade, a dolaze nakon odluke kojom se sprječava rast cijena ključnih proizvoda za opskrbu hrvatskog tržišta i izvoz onih proizvoda za koje se u Hrvatskoj pojavi mogućnost nestašice.

Zbog koronavirusa granični prijelazi sa Srbijom i Crnom Gorom zatvoreni su za sve, osim za njihove državljane i vozače teretnih vozila, pojačana je provjera na svim graničnim prijelazima Hrvatske sa Slovenijom, Mađarskom i BiH, priopćio je u utorak Hrvatski autoklub. Zbog toga su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.