Photo: Milan Sabic/PIXSELL

U Hrvatskoj evidentirana 49 nova slučaja zaraze koronavirusom!

Autor: Daniela Delale

U protekla 24 sata zabilježeno je 49 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.116.

Na bolničkom liječenju je 139 osoba, s devet pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1394 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 4.422 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 49 u protekla 24 sata.

Oporavile su se 3.183 osobe, a dosad su preminule stotinu dvadeset i tri osobe. Do sada je ukupno testirano 105.526 osoba, od toga 1394 u protekla 24 sata.

Stožeri objavljuju podatke o novooboljelima po županijama:

U Splitsko-dalmatinskoj županiji evidentirano je 14 novozaraženih osoba. Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao je kako je koronavirus ušao i u bolnicu. Naime, jedan splitski ginekolog je pozitivan, ali stanje je, kaže Meštrović, pod kontrolom.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, ispitano je 177 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 5 pozitivnih. Dvije osobe su iz samoizolacije, jedan je uvezeni slučaj, a kod dvije osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom. U mjerama samoizolacije nalaze se 283 osobe. Izliječeno je 6 osoba.




U Karlovačkoj županiji tri su novozaražene osobe. Dvije oboljele osobe su s područja Ogulina, od čega je jedna osoba bliski kontakt već prije oboljele osobe i nalazila se u samoizolaciji. Za drugu oboljelu osobu u tijeku je epidemiološka obrada. Treća oboljela osoba je iz Karlovca i također je bliski kontakt već prije oboljele osobe te se nalazila u samoizolaciji. Sve tri su muške osobe, od čega dvije osobe starije životne dobi, a jedna mlađa osoba. U Karlovačkoj županiji je ukupno (od veljače) 87 oboljelih osoba, od čega se troje (3) pacijenata nalazi na bolničkom liječenju u OB Karlovac. Nitko od njih nije priključen na respirator.

U Gradu Zagrebu zabilježen je jedan slučaj zaraze koronavirusom. Zaražena je samo jedna osoba, riječ je o 10 dana staroj bebi rođenoj u KB-u Sveti Duh čija je majka pozitivna na koronavirus. Iako je u trudnoći zaražena, nakon poroda prvi test na koronavirus kod bebe je bio negativan, ali ponovljenim testiranjem ukazao je na prisutnost virusa, priopćili su iz gradskog stožera.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 2 nove pozitivne osobe na COVID-19 ( 1 osoba iz Šiškovaca i 1 iz Tordinaca). Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije iznosi 240, od kojih je 61 osoba izliječena. Trenutno su u županiji 2 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 127 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 4286.




U samoizolaciji na području županije nalazi se 650 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 8 zdravstvena radnika (1 liječnik, 6 medicinskih sestara/tehničara i 1 drugi zdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika (10 liječnika, 18 medicinskih sestara/tehničara, 15 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika).

Dvoje je novooboljelih na području Zadarske županije. Riječ je o dvije ženske osobe s područja Zadra i Benkovca kojima se utvrđuju kretanja i kontakti. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 119 uzoraka. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice Zadar ukupno je hospitalizirano šest pacijenata. U samoizolaciji je 349 osoba, a mjera aktivnog nadzora istekla je za 4523 stanovnika. Izvršenim provjerama u protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije. Dostavljamo i ažuriranu tablicu oboljelih po jedinicama lokalne samouprave.

Nakon 66 dana, na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a riječ je o ženi koja se vratila iz inozemstva, potvrdio je Stožer civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije (BBŽ) nakon sjednice održane u utorak ujutro.

U Osječko-baranjskoj županiji evidentirano je 10 novooboljelih.

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja.

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba (Zabok). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 14. U samoizolaciji se nalazi 59 osoba.

Stožer najavio nove mjere

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 25 novooboljelih od koronavirusa. Ukupno je u Hrvatskoj aktivnih 1150 slučajeva.

Nacionalni stožer odlučio je jučer kako će se svadbe u Vukovarskoj-srijemskoj županiji do 4. kolovoza održavati u krugu uže obitelji.

Rekao je i kako se razmišlja o tome da se slična mjera uvede na nacionalnoj razini.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je jučer i kako će od sredine tjedna cijena testiranja na koronavirus iznositi 501 kunu odnosno 698 kuna, umjesto dosadašnjih 1500 kuna.

Capak o mjerama za koncerte: ‘Preporuka je da se sjedi, stajanje je teško kontrolirati, kupnja karata preko interneta’

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.