fbpx
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

U Hrvatskoj danas 91 novi slučaj zaraze koronavirusom, preminulo 11 osoba: Donosimo pregled po županijama

Autor: Andrej Jelušić

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 243064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 preminulo, ukupno se oporavilo 234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 14 074 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 346 946 osoba, od toga 2 294 u posljednja 24 sata.

Stanje po županijama:

Splitsko-dalmatinska županija
U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 88 obrađenih testova deset je novozaraženih. U samoizolaciji se nalazi 1388 osoba, 62 pacijenta su hospitalizirana, od kojih se troje nalazi na respiratoru.

Varaždinska županija

UVaraždinskoj županiji tijekom 24 sata evidentirano je 7 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 236 uzoraka. Aktivnih slučajeva je 97.
Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 45 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je njih 21 smještena na lokaciji u Varaždinu, dok se 24 osobe nalaze u Klenovniku. Trenutno se nijedan pacijent ne nalazi na respiratoru, a u posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba pozitivnih na COVID-19.

Virovitičko-podravska županija

U Virovitičko-podravskoj županiji od 69 testiranih osoba pozitivno je troje građana. U virovitičkoj bolnici hospitalizirano je 14 pacijenata.

Brodsko-posavska županija
Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, u zadnja 24 sata na području županije evidentirana su 4 nova pozitivna nalaza osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 (potvrđenih PCR uređajem) te 3 vjerojatno pozitivna nalaza (potvrđena brzim AG testom).

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Nova Gradiška te općine Davor, Stara Gradiška i Staro Petrovo Selo (po 1). Broj aktivnih slučajeva smanjen sa 167 na 148. U zadnja 24 sata nije bilo preminulih osoba od covid-19.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 559 testiranih te je trenutno u gradu 466 aktivnih slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 559 testiranja. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 30 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 198 osoba.

Od 30 obrađenih osoba 10 je zasad negativne epidemiološke anamneze, 11 osoba su kontakti covid već pozitivnih osoba, za tri osobe obrada je još u tijeku. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine, dok je pet osoba mogućnost izloženosti imalo na radnom mjestu, na putovanju i u tranzitu kroz Hrvatsku.

Dubrovačko-neretvanska županija

Novih 11 koronavirusom zaraženih osoba bilježi Dubrovačko-neretvanska županija, a u zadnja 24 sata oporavile su se 32 osobe. Zaražene su po četiri osobe iz Dubrovnika i Konavala te tri iz Župe dubrovačke.

Ukupno je zaraženo sedam muškaraca i četiri žene, za pet tih osoba zaraza je utvrđena brzim antigenskim testom, a šest osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je sedam novozaraženih osoba od 86 ispitanih uzoraka. Od 27 osoba na bolničkom liječenju, pet ih se nalazi na respiratoru. Aktivno je 350 slučajeva.

Zagrebačka županija

Novih deset koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija u kojoj je trenutno aktivno 275 slučajeva zaraze

. U protekla 24 sata ozdravile su 32 osobe, a od deset novih slučajeva zaraze pet ih je zabilježeno u Velikoj Gorici te po jedan u Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Brdovcu i Preseki.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 4 osobe su oboljele od covid-19 infekcije. Trenutno je 88 aktivnih slučajeva. U šibenskoj bolnici liječi se 16 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 7 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je i testirano 19 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Međimurska županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata, na 31 testiranu osobu nema evidentiranih pozitivnih slučajeva na virus covid-19. Brzim antigenskim testovima registrirana su 2 pozitivna slučaja, a na temelju kliničke slike epidemiolozi su dijagnosticirali 2 nova slučajeva pozitivna na COVID-19. U proteklih 24 sata oporavilo se 8 osoba.

Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 114. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41 874 uzoraka. U Županijskoj bolnici Čakovec, hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na virus covid 19, od toga je 5 pacijenata hospitalizirano unutar 24 sata, no nitko na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminule su dvije osobe, muške osobe stare 82 i 79 godina.

Karlovačka županija

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 4 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR+ antigensko). Ukupno je  do sada  oboljelo  6830 osoba (PCR testiranje) i 1582 (antigensko testiranje).

U bolnicama Karlovačke županije su hospitalizirana 24 covid pozitivna pacijenta ( OB Ogulin 1, OB Karlovac-23). U posljednja 24 sata novoprimljene su 3 osobe (OB Karlovac), a sa bolničkog liječenja je otpuštena 1 osoba (OB Ogulin-1). Na respiratoru su 2 COVID pozitivna pacijenta. U posljednja 24 sata nije bilo preminulih osoba.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od kojih je 8 pozitivnih na PCR testiranju, a 3 na brzom antigenom testu (5 osoba iz Vinkovaca, 3 iz Privlake, te po 1 osoba iz Cerića, Otoka i Starih Mikanovaca). Preminulih osoba nema.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8754, od kojih je 8436 izliječeno, a ukupno je preminulo 197 osoba. Trenutno je u županiji 29 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.  U protekla  24 sata testirano je 45 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 44899.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba od COVID-19, 10 osoba je izliječeno. Od covid-19 s područja Ličko-senjske županije ukupno je oboljelo 3013 osoba od čega je 50 aktivnih slučaja, 107 osoba je preminulo te je ukupno izliječeno 2856 osoba.

Na liječenju na Covid odjelu OB Gospić trenutno se nalazi 12 osoba. U posljednja 24h provedeno testiranje nad 15 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 6 je novozaraženih osoba koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Dvije novooboljele osobe izolaciju provode na području Benkovca te po jedna na području Zadra, Biograda, Polače i Tkona.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 125 uzoraka, a pod aktivnim nadzorom je 1110 stanovnika. U Općoj bolnici Zadar od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je 74-godišnji muškarac. Na svim COVID odjelima u zadarskoj Općoj bolnici hospitalizirano je 20 bolesnika od kojih je 1 na respiratoru.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na područjuBjelovarsko-bilogorske županije nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom, ali jedna osoba umrla je s koronavirusom.

U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 14 pacijenta zaraženih  koronavirusom i nema pacijenata na respiratoru. Na opservaciji je 10 pacijenata.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 56 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđena je jedna novozaražena osoba, radi se o bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Izliječene su 3 osobe.

Trenutno je 39 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 27 osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon preostalih pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđen jedan novi slučaj bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 50 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je pet osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi deset osoba.

Osječko-baranjska županija

U Kliničkom bolničkom centru Osijek u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 152 uzoraka od kojih je 13 bilo pozitivno na koronavirus. Četiri novopozitivne osobe su s područja Osijeka, po dvije iz Belišća i Bilja, a po jedna je s područja Čepina, Đurđenovca, Našica, Valpova i Vuke.

Na bolničkom liječenju nalazi se 57 osoba oboljelih od COVID-19, i to 47 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih je 9 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 10 pacijenata s tim oboljenjem.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 52 slučaja zaraze koronavirusom, 39 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 13 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 185 osoba, a ukupno je testirano 30339 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 18 uzoraka, od kojih su 3 pozitivna.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan, na području sisačko- moslavačke županije, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Danas su u Hrvatskoj relaksirane mjere te građani ponovo mogu na terase kafića, kao i na sportske priredbe na otvorenom. I dok Stožer popušta mjere broj zaraženih ponovo je počeo rasti.

Tako je jučer zabilježeno 356 novih slučajeva zaraze koronavirusom te se broj aktivnih slučajeva popeo na ukupno 3213. Među njima su 762 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 67 pacijenata. Preminulo je 15 osoba.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.