Foto: Srecko Niketic/PIXSELL/ilustracija

U Hrvatskoj danas 261 novi slučaj koronavirusa, čak sedmero preminulih: Jedna županija bilježi negativan rekord

Autor: J.A.

U posljednja 24 sata zabilježen je 261 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2429, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 313 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Sedam je osoba preminulo.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13368 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 218 preminulo, a 10721 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8955 osoba. Do danas je ukupno testirano 216 495 osoba, od toga 5690 u posljednja 24 sata.

Broj zaraženih po županijama na dan 12.09.2020.:

– Sisačko-moslavačka – nema novih slučajeva zaraze
– Osječko-baranjska – 8 novih slučajeva zaraze
– Vukovarsko-srijemska – 3 nova slučaja zaraze
– Ličko-senjska – 1 novi slučaj zaraze
– Grad Zagreb – 49 novih slučajeva zaraze
– Požeško-slavonska – 14 novih slučajeva zaraze
– Istarska – 2 nova slučaja zaraze
– Koprivničko-križevačka – nema novih slučajeva zaraze
– Splitsko-dalmatinska – 48 novih slučajeva zaraze
– Međimurska – 2 nova slučaja zaraze
– Šibensko-kninska – 2 nova slučaja zaraze
– Primorsko-goranska – 2 nova slučaja zaraze
– Bjelovarsko-bilogorska – 10 novih slučajeva zaraze
– Karlovačka – 6 novih slučajeva zaraze
– Varaždinska – 3 nova slučaja zaraze
– Zadarska – 13 novih slučajeva zaraze
– Krapinsko-zagorska – 5 novih slučajeva zaraze
– Dubrovačko-neretvanska – 13 novih slučajeva zaraze
– Brodsko-posavska – 13 novih slučajeva zaraze
– Zagrebačka – 8 novih slučajeva zaraze
– Virovitičko, podravska – 16 novih slučajeva zaraze

Virovitičko-podravska županija




U posljednja tri dana, s područja Virovitičko-podravske županije virusom SARS-CoV-2 inficirano je 35 osoba, a samo u posljednja 24 sata bilo ih je najviše – 16. Osim toga, u virovitičkoj bolnici preminula je jedna starija osoba (1949. godište), koja je uz koronavirus imala teška oboljenja, od dijabetesa, visokog krvnog tlaka, te kardioloških problema. Ona je druga osoba s područja Virovitičko-podravske županije koja je preminula od bolesti covid-19.

Od 16 novozaraženih osoba, njih sedmero su zdravstveni djelatnici. Epidemiološki se utvrđuje gdje su se zarazili. Iz Opće bolnice Virovitica potvrdili su kako su trenutno 22 djelatnika u samoizolaciji (3 liječnika, 17 medicinskih tehničara te dvoje iz pratećeg osoblja), dok je njih ukupno 11, trenutno, razvilo simptome vezane za covid-19. Podsjetimo, prošli tjedan u Općoj bolnici Virovitica bilo je 36 djelatnika koji su bili u samoizolaciji.

Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 133 osobe su se zarazile covidom-19. Od toga 55 ih je trenutno aktivno, sedamdeset i šestero se oporavilo, dok su jedan muškarac i žena preminuli.




Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do subote, 12. 9. 2020. do 10 sati evidentirano je 598 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 406 osoba, a 13 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 179 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 8 osoba (1 Grad Sveta Nedjelja, 1 Grad Jastrebarsko, 3 Grad Velika Gorica, 1 Grad Sveti Ivan Zelina, 1 Općina Žumberak, 1 Općina Dubrava), a izliječene su 4 osobe.

Od 8 novooboljelih osoba 4 su kontakti prethodno oboljelih, 2 slučaja su povezana s boravkom u bolnici, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, dok je za 1 slučaj nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 108 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je trinaest (13) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (10) te po jedna osoba s područja općina Oriovac, Klakar i Podcrkavlje. Zbog jednog pozitivnog učenika, u samoizolaciju je stavljen cijeli razred jedne srednje škole s područja Brodsko-posavske županije.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 509, dok je broj aktivnih slučajeva 103 (3 aktivne osobe više nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (2 osobe manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 510 osoba (37 osoba više nego prethodni dan), priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu mušku i dvije ženske osobe je utvrđena epidemiološka veza), tri muške i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (dvije muške i jedna ženska osoba ima utvrđenu epidemiološku vezu), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (jedna ima utvrđenu epidemiološku vezu), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Ploča (za oboje je utvrđena epidemiološka poveznica) te jednoj muškoj osobi iz Opuzena za koju je također utvrđena epidemiološka veza.

Izliječeno je osam osoba – četiri iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića te po jedna iz Ploča i Župe dubrovačke. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su tri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizirano je 11 697 uzorka.

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Krapine, Općine Bedekovčina, Općine Đurmanec, Općine Petrovsko i Općine Zagorska Sela. Tri od pet novooboljelih bili su u samoizolaciji. U istom su razdoblju ozdravile 4 osobe, dok je pristigao i 51 negativan nalaz, a još uvijek se čekaju rezultati za 8 uzoraka.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 53. U samoizolaciji se nalazi 195 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 13 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Među novooboljelima 6 je ženskih i 7 muških osoba sa područja Grada Zadra (10), Benkovca (1), Posedarja (1) i Poličnika (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 264 uzoraka.

U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 14 bolesnika oboljelih od COVID-19 od kojih je dvoje na COVID JIL-u na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o osobi starije životne dobi, koja je povezana je sa svadbom održanoj u Varaždinu 05. rujna. S navedene svadbene svečanosti je do sada potvrđeno 9 COVID-19 pozitivnih osoba.

Dvije osobe, također starije životne dobi, nepoznate su epidemiološke anamneze, a otkrivene su zbog obrade u Općoj bolnici Varaždin. Sve tri novodetektirane zaražene osobe zadržane su na bolničkom liječenju.

U istom razdoblju evidentirana su i 2 nova slučaja oporavka čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 35, čemu treba pribrojiti i jednog hospitaliziranog stranog državljanina.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se deset osoba, od čega je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 24 osoba.

Karlovačka županija

Od jučer u 12.00 sati do danas u 12.00 sati od ukupno testiranih 183 osoba pristiglo je 39 nalaza, Ogulin 11 i Karlovac 28 i od toga je 6 pozitivnih. Čeka se još 144 nalaza za Karlovac koje ćemo objaviti u sutrašnjem izvješću.

Od danas oboljelih osoba jedna je mlađa muška osoba iz Duga Rese (od prije u samoizolaciji), jedna starija muška osoba iz Karlovca za koju je epidemiološka obrada u tijeku te 4 osobe iz Slunja od čega su 3 kontakti prethodno oboljelih

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 10 je novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom. Šestero novooboljelih kontakti su ranije oboljelih osoba. Među novooboljelima jedan je učenik pohađao nastavu u Osnovnoj školi Velika Pisanica, zbog čega dva razreda i njihovi razrednici biti stavljeni u samoizolaciju.

Od novozaraženih osoba njih sedam je s područja grada Bjelovara, te po jedna s područja općina Veliko Trojstvo, Velika Pisanica Rovišće, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Primorsko-goranska županija

Na području Primorsko-goranske županije danas su 2 novozaražene osobe koronavirusom i 9 ozdravljenih, javljaju iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ.

Ukupno je 116 aktivnih slučajeva u županiji. 12 osoba je u KBC-u, a 104 na kućnom liječenju. 397 osoba se nalazi u samoizolaciji.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije su osoba oboljele od COVID- 19 infekcije. Riječ je o jednoj osobi srednje životne dobi iz Šibenika i jednoj osobi starije životne dobi iz Knina koja je kontakt ranije oboljele osobe.

Pet osoba oboljelih od COVID-19 infekcije liječi se na odjelu infektologije šibenske bolnice i nisu na respiratoru. U posljednja 24 sata uzorkovano je 181 uzorak za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Međimurska županija

Od jučer neobrađenih 112 uzoraka, 110 je negativno i 2 nalaza su pozitivna na COVID 19 virus. Danas do 11h testirano je 83 osobe i svi su uzorci u obradi. Do sada je ukupno testirano 4816 osobe.

S obzirom da je prestala izolacija 5 osoba, trenutno aktivnih je 21 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. Smanjuje se i ukupan broj osoba kojima je određena mjera izolacije. Trenutno je 85 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti), odnosno 15 manje nego jučer.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.

Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su tri osobe,  a u ovom trenutku  na području županije je 42 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 188 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 132 osobe.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 442 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su potvrđene 2 novozaražene osobe.

U jednom slučaju radi se o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe. Jedan strani državljanin (Maroko), član sportske ekipe smještene u Poreču testiran je i potvrđen kao pozitivan na koronavirus.

Tijekom jučerašnjeg dana testirani su svi ostali članovi sportske ekipe i negativni su. Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 53 aktivnih slučajeva osoba pozitivnih na covid-19. U mjerama samoizolacije nalazi se 397 osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji potvrđeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 725 obrađenih testova danas je 48 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 27, Dicma 1, Dugopolja 3, Imotskog 4, Kaštela 3, Makarske 1, Muća 1, Podbablja 1, Prološca 1, Sinja 2, Solina 3 i Trilja 1 osoba.

Od 48 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1332 osobe nalaze se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 70 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminule su 4 muške osobe i to 3 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije stare 87 godina, 94 godine i 77 godina te osoba iz Brodsko-posavske županije stara 77 godina. Preminule osobe su uz ostale komorbiditete bile pozitivne i na COVID infekciju.

U KBC-u Split u petak je umro 59-godišnji djelatnik splitskog PNUSKOK-a, nakon što je deset dana bio na respiratoru, jer je bio zaražen koronavirusom.

Grad Zagreb

U Zagrebu je u protekla 24 sata potvrđeno novih 49 slučajeva zaraze koronavirusom, pa je broj aktivno oboljelih 544, izvijestio je u subotu Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Među novooboljelima, njih 13 za sada ima negativnu epidemiološku anamnezu, 24 osobe su kontakti od prije pozitivnih osoba, a kod četiri je osobe epidemiološka obrada u tijeku.

“Tri su osobe došle iz BiH i jedna iz Francuske. Tri su novooboljele osobe iz azila, pa ih je sada ukupno četiri, a jedna je bila sudionik automobilističkog događanja (Zagreb-Novalja/Split)”, navode u priopćenju.

Jučer je testirano 780 osoba, a zbog novih oboljenja, izrečena je mjera samoizolacije za 186 osoba.

Iz Stožera napominju da su svi testirani korisnici i djelatnici domova za starije i nemoćne osobe na Zagreba negativni na SARS-CoV-2. Također, nije bilo pozitivnih nalaza učenika i nastavnika pa tako niti novih samoizolacija po razredu.

Trenutno su u Zagrebu djeca četiri razreda u samoizolaciji, u tri osnovne i u jednoj srednjoj školi.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata jedna je novooboljela osoba od COVID-19. Oboljela osoba je s područja općine Perušić i bliski je kontakt ranije oboljele osobe. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe.

Ukupno je oboljelo 107 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 47 aktivnih slučaja, 59 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirane su 23 osobe.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Privlake, 1 iz Mirkovaca, te 1 strani državljanin koji trenutno boravi u Gunji). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 686, od kojih je 589 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 7 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 107 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9440.

Osječko-baranjska županija

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata analizirano je ukupno 226 uzoraka, a od toga je s područja Osječko-baranjske županije pozitivno na koronavirus bilo osam (Grad Osijek 3, Đakovo 2, a Grad Valpovo te općine Čepin i Semeljci po 1).

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalaze se 22 osobe oboljele od COVID-19, od kojih je jedna na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 23 kontakta novopozitivnih osoba, a pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno je 381 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 190 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te se broj aktivnih slučajeva popeo na ukupno 2430.

Među njima je 327 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Tri osobe su preminule, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Prošlo je šest mjeseci otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila pandemiju. Od proglašenja epidemije 28.566.134, umrlih 917.395, a oporavljenih 20.482.593 prema podacima na stranici Worldometer.

NAPOKON ĆEMO SAZNATI JE LI RAD STOŽERA PRAVILAN! Pred Ustavnim sudom velika je odluka…

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.