Foto: Ilustracija, Profimedia

U Hrvatskoj danas 250 novozaraženih koronavirusom, preminulo dvoje osoba: Prednjače Split i Zagreb

Autor: J.A.

U Hrvatskoj je zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze, šest je osoba umrlo, a aktivnih slučajeva je 2103, priopćio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite. Današnji podaci bit će objavljeni u 10 sati.

Među oboljelima, 293 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 20 pacijenata. Stožer je izvijestio da je preminulo šest osoba, njih dvoje je bilo na respiratoru, pa je ukupan broj umrlih 236. U samoizolaciji je trenutno 8505 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do jučer ukupno je zabilježeno 14.029 osoba zaraženih novim koronavirusom, a dosad se oporavilo 11.690 osoba. Do jučer je ukupno testirano 236.938 osoba, od toga 6353 u posljednja 24 sata

Zbog povećanog broja novozaraženih, Njemačka je još nekoliko europskih zemalja i regija proglasila rizičnim područjima te izdala upozorenja za putovanja, a među njima su i dvije hrvatske županije.

Na “crvenu listu” dodane su Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska županija, nakon što je već pet hrvatskih županija klasificirano kao rizično.

Institut Robert Koch u srijedu je objavio ažurirani popis područja s rizikom od širenja zaraze, a središnji je kriterij bio da je na nekom području u proteklih sedam dana bilo više od 50 novozaraženih na 100 tisuća stanovnika, prenosi njemački Focus.

Karlovačka županija

Karlovačka županija u zadnja 24 sata bilježi šest novih osoba zaraženih koronavirusom, a u tijeku je epidemiološka obrada i grupiranje zaraženih osoba koje su povezane s jednim crkvenim zborom.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije, tri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o dva muškarca i ženi, koji su srednje i starije životne dobi. Jedna osoba je asimptomatska, a dvije su s blažim simptomima COVIDA-19.

Istodobno, oporavilo se petero osoba, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Bilanca je to 77 testiranih osoba u posljednja 24 sata, od čega je njih 74 bilo negativno, a troje navedenih bilo je pozitivno na korona virus.

U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je hospitalizirano petero COVID-19 pacijenta. Troje je starije, a dvije srednje životne dobi. Osim jedne osobe koja se asimptomatska, ostali imaju brojne komorbiditete, a od čega troje ima srednje teške oblike bolesti, a jedna osoba teži oblik, ali on još uvijek ne zahtijeva mehaničku ventilaciju. Trenutno su 217 osoba u samoizolaciji.

Međimurska županija

U Međimurskoj županiji od jučer uzetih uzorka, svi su nalazi negativni. Danas do 11h testirana je 101 osoba, 31 nalaz je negativan, 1 je pozitivan, a uzeti uzorci su u obradi. Do sada je ukupno testirano 5382 osobe.

Trenutno je aktivnih 21 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus te je 110 osoba u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Brodsko-posavska županija

U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak je zabilježena 31 novozaražena osoba, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i dodali da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih.

Načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković potvrdio je i informaciju o stavljanju Brodsko-posavske županije na crvenu listu Njemačke od srijede. Stavljanje na crvenu listu ne znači zabranu ulaska u Njemačku, već obavezu predočenja negativnog nalaza na koronavirus.

Među novooboljelima su i tri učenika, zbog čega je još jedan srednjoškolski razred morao u samoizolaciju, izvijestio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Dodao je da su svatovi i javna okupljanja i dalje generator većeg broja zaraženih. Zbog toga Stožer planira postojeće mjere produžiti i na listopad.

Prema riječima ravnatelja slavonskobrodske bolnice Josipa Samardžića, u bolnici je 15 pacijenata pozitivnih na koronavirus. Prema njegovim riječima, 64 djelatnika bolnice je u samoizolaciji a njih 18 je pozitivno.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam (7) je novooboljelih osoba od COVID-19, 2 oboljele osobe su s područja Grada Otočca, 2 s područja Općine Plitvička jezera, po jedna oboljela osoba s područja Grada Gospića, Grada Senja te Općine Vrhovine. U stacionaru DZ Senj je preminula osoba kojoj je postmortalno uzet bris čiji nalaz je došao pozitivan.

SS Plitvička jezera prelazi na model C održavanja nastave (online nastava) s obzirom da je potvrđen pozitivan nalaz jednom profesoru i od dva učenika. Učenicima istog razreda i profesorima koji su bili u bliskom kontaktu s oboljelima je izrečena mjera samoizolacije.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno su oboljele 123 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 52 aktivnih slučaja, 69 osoba je izliječena te dvije osobe preminule. U protekla 24 h testirano je 26 osoba.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije četiri su osobe oboljele od COVID-19 infekcije; dvije osobe iz Šibenika, jedna iz Drniša te jedna s područja Općine Tisno.

Trenutno je 40 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 126 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 214 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 11 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupnog broja 5 je ženskih i 6 muških osoba sa područja Grada Zadra (5), Benkovca (1) Kali (1), Poličnika (1), Privlake (1) i Vira (2).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 243 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 518 osoba, a završio je za njih 7160. Na današnji dan u našoj je županiji 200 oboljelih osoba.

U općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 15 bolesnika, a od toga su na respiratoru 2 bolesnika. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjera samoizolacije.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 12 osoba zaraženih COVID-19 infekcijom. Riječ je o tri muške i dvije ženske osobe iz Dubrovnika (za sve je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Opuzena (za jednu žensku osobu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (za žensku osobu je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Konavala (utvrđena epidemiološka veza) te jednoj ženskoj osobi iz Korčule.

Među oboljelima se nalaze i tri srednjoškolca iz Dubrovnika, Korčule i Metkovića te jedan osnovnoškolac iz Dubrovnika. Posljedično, u samoizolaciji je 23 učenika iz jedne srednje škole u Dubrovniku, 17 učenika iz srednje škole u Metkoviću, 18 učenika iz srednje škole u Vela Luci, te 22 učenika iz osnovne škole u Dubrovniku.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 17 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Preminula je jedna muška osoba (1941. god). Izliječeno je 16 osoba – 11 iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, jedna iz Opuzena i jedna iz Ploča. Od početka pandemije analizirana su 12 496 uzorka.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji u četvrtak je zabilježeno 11 novozaraženih osoba koronavirusom – po troje u Velikoj Gorici i Svetom Ivanu Zelini, dvoje u Samoboru i po jedna osoba u Dugom Selu, u Bistri i Klinča Selu, a jedan razred Srednje škole u Zaprešiću je u samoizolaciji zbog pozitivnog učenika.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije od početka pandemije do danas zabilježene su 634 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 449 osoba, a 13 ih je preminulo.

Trenutno su aktivna 172 slučaja. Od 11 novooboljelih osoba dva su kontakti prethodno oboljelih, tri slučaja povezana su s privatnom proslavom, jedan slučaj je povezan s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučajeva nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 58 osoba.U samoizolaciji je jedan razred Srednje škole u Zaprešiću zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 653 obrađena testa danas je 76 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju i to iz Splita 35, Baške Vode 1, Dicma 1, Dugog Rata 1, Dugopolja 1, Hvara 1, Imotskog 2, Kaštela 5, Klisa 1, Lećevice 1, Marine 1, Omiša 1, Podbablja 1, Podstrane 3, Primorskog Doca 1, Prološca 1, Sinja 5, Solina 4, Starog Grada 1, Supetra 1, Trilja 5 i Trogira 3 osobe.

Od 76 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 38 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1264 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 49 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru.

1 osoba se nalazi u karanteni.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 88 godina. Preminula osoba je uz brojne komoborbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nisu evidentirani novi slučajevi zaraze koronavirusom. U istom razdoblju evidentirana su 4 nova slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji 28, čemu treba pribrojiti jednog hospitaliziranog stranog državljanina i dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi deset osoba, od čega je sedam osoba iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Na liječenju kod kuće nalazi se 19 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 193 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 15 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 3 nove pozitivne osobe na COVID-19 (1 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Štitara i 1 iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 722, od kojih su 610 osoba izliječene, a ukupno je 15 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 4 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 147 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9991.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedna je novozaražena osoba koronavirusom, a riječ je o osobi s područja grada Garešnice. Trenutno je u toj županiji 66 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19 jer 13 osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih. U samoizolaciji je 529 osoba.

Koprivničko-križevačka županija

U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih slučaja zaraze. Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe, a u ovom trenutku na području županije je 25 aktivnih slučajeva.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 308 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su 3 pozitivna. Kod 2 osobe radi se o uvezenom slučaju (od kojih je jedna strani državljanin (Kosovo – boravak iz poslovnih razloga). Za jednu osobu je u tijeku epidemiološka obrada.

Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 48 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Grad Zagreb

U Gradu Zagrebu je testirano 860 osoba, 45 je novih slučajeva zaraze. Izliječeno je 40 osoba, rečeno je na press konferenciji zagrebačkog stožera.

Iva Milardović Štimac, pomoćnica pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, rekla je jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži Prvog da je na jučerašnji dan u svim vrtićima te osnovnim i srednjim školama u Zagrebu zaraženo bilo ukupno 49 djece i mladih te 21 djelatnik, a 447 djece i učenika te 54 djelatnika bilo je u samoizolaciji. U vrtićima je zaraženo dvoje djece i osam djelatnika, a 121 dijete i 20 djelatnika je u samoizolaciji.

U osnovnim školama zaraženo je 11 djece i šestero djelatnika, dok je 206 djece i 23 djelatnika u samoizolaciji, a u srednjim školama zaraženo je 36 djece i sedam djelatnika, dok ih je 120, odnosno 11 u samoizolaciji.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županijina posljednjem testiranju obrađeno je 176 uzoraka, od kojih je 12 pozitivnih. Trenutno je aktivno 127 slučajeva zaraze koronavirusom, 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 531 osoba, a ukupno je testirano 7768 osoba.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji danas je 8 novozaraženih osoba i 11 ozdravljenih. 94 je aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti. U samoizolaciji je 317 osoba. Sve zaražene osobe kontakti su ranije zaraženih i među njima je i troje pozitivne djece s blagim simptomima.

Ukupno su od početka epidemije umrle 4 osobe.

Osječko-baranjska županija

Tijekom posljednja 24 sata u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 322 uzorka od kojih je 11 pozitivno na koronavirus. Šest osoba je iz Osijeka, po dvoje iz Strizivojne i Čepina te jedna osoba iz Erduta.

Trenutno je u KBC-u Osijek hospitalizirano 20 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je dvoje na respiratoru.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobi s područja općine Lekenik koja je bila pod zdravstvenim nadzorom tipa samoizolacije u kući.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te se broj aktivnih slučajeva popeo na ukupno 2103.

Među njima su 293 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 20 pacijenata. Šest osoba je preminulo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u srijedu je izjavio da je Hrvatska po smrtnosti od Covida 19 deseta po redu među zemljama Europske unije te je za kraj tjedna najavio odluku o skraćivanju s 14 na deset dana izolacije zaraženih koronavirusom.

Očekuje se da će u četvrtak broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu dosegnuti brojku od 30 milijuna ljudi, pokazuju podaci agencije Reuters, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava svoje širenje.

EUROPA JE NA PREKRETNICI! ‘Vrijeme je da prekinemo ‘lov na fatamorganu’ i donesemo teške odluke!’

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.