fbpx
Jurica Galoic/PIXSELL

U Hrvatskoj danas 2378 novozaraženih osoba, preminulo njih čak 23: Zagreb bilježi 555 nova slučaja, Splitsko-dalmatinska 352

Autor: V.K/Andrej Jelušić

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2378 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 12736.

Među njima su 932 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 68 pacijenata.

Preminule su 23 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 40999 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 493 preminule, ukupno se oporavilo 27770 osoba od toga 930 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 14924 osobe.

Do danas je ukupno testirano 466 315 osoba, od toga 8589 u posljednja 24 sata.

Krapinsko-zagorska županija

Od 27. listopada u 21 sat evidentirano je 97 novih osoba s područja Krapinsko-zagorske županije pozitivnih na koronavirus.
Radi se osobama sa prebivalištem na području sljedećih jedinica lokalne samouprave: Grad Donja Stubica (2), Grad Klanjec (1), Grad Krapina (20), Grad Oroslavje (3). Grad Pregrada (7), Grad Zabok (4), Općina Bedekovčina (2), Općina Budinšćina (1), Općina Desinić (4),  Općina Đurmanec (2), Općina Gornja Stubica (7), Općina Hrašćina (2), Općina Hum na Sutli (4), Općina Konjščina (2), Općina Kraljevec na Sutli (1), Općina Krapinske Toplice (6), Općina Marija Bistrica (8), Općina Petrovsko (3), Općina Radoboj (5), Općina Stubičke Toplice (2), Općina Sveti Križ Začretje (1), Općina Veliko Trgovišće (2) i Općina Zlatar Bistrica (8).

Pristiglo je i 69 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 544 uzoraka. Ozdravile su dodatne 134 osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 737. U samoizolaciji se nalazi 587 osoba.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 34 su novooboljele osobe od COVID-19.
19 oboljelih osoba je s područja Gospića, 7 iz Otočca, 5 iz Senja, 2 iz Novalje te jedna s područja Perušića. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljela 521 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 195 aktivnih slučaja, 307 osoba je izliječeno te 19 osoba preminulo. U posljednja 24h provedeno je testiranje nad 97 osoba

Brodsko-posavska županija

U zadnja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježena su 54 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te 2 slučaja zaraze osoba s prebivalištem u drugoj županiji, a koje su testirane u Slavonskom Brodu.

Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (9), općina Sibinj (3), općina Bukovlje (3), općina Gornja Vrba (3), grad Nova Gradiška (2), općina Nova Kapela (2), općina Cernik (2), općina Podcrkavlje (2) te po jedna zaražena osoba sa područja općina Stara Gradiška, Davor i Bebrina.

Za preostalih 25 osoba u tijeku je epidemiološka obrada.

Varaždinska županija

Tijekom 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentirano je 136 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zbog novih postupanja unutar bolničkog sustava, u Općoj bolnici Varaždin sada je 55 pozitivnih djelatnika i dodatnih 60 djelatnika u mjeri samoizolacije.

Tijekom jučerašnjeg dana bilo je postupanje i u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu zbog jednog pozitivnog korisnika. Aktivirani su svi propisani protokoli, uzeti su brisevi bliskih kontakata, a određeni broj djelatnika i korisnika je izolirano. Daljnje postupanje ovisi o rezultatima testiranja.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 609, s obzirom da imamo i 48 otpusta s kućnog liječenja. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici nalazi se 57 osoba, od čega su trenutno 53 osobe na kisiku, a troje ih je na respiratoru. Na liječenju kod kuće nalaze se 552 osobe.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo županije u posljednja 24 sata zabilježeno je 73 novih osoba s koronavirusom, izvijestio je u srijedu Županijski stožer civilne zaštite.

Najviše novooboljelih je u Gradu Zaprešiću – 13. Slijede Velika Gorica s devet zaraženih, Samobor s osam, Jastrebarsko sa sedam, Dugo Selo s pet, Sveti Ivan Zelina s četiri, Sveta Nedelja s tri, Vrbovec s dva te Ivanić-Grad s jednom zaraženom osobom. Što se tiče općina, osam zaraženih je u Brckovljanima, troje u Bistri i Stupniku, dvoje u Brdovcu te po jedan u općinama Jakovlje, Marija Gorica, Klinča Sela, Pisarovina i Kloštar Ivanić.

Trenutno je aktivno 1635 slučajeva, a izliječeno je 56 osoba. Samoizolacija je propisana po jednom razredu osnovne škole s područja Samobora, Jastrebarskog, Dugog Sela, Velike Gorice i Rugvice. Od početka epidemije evidentirano je 2500 osoba kojima je potvrđena bolest, izliječeno je 839 osoba, a 26 osoba je preminulo.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 30 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a uglavnom je riječ o kontaktima zaraženih osoba i obiteljskim kontaktima.

S područja grada Zadra devet je novooboljelih osoba, sedam ih je iz općine Vir, troje iz grada Biograda, po dvoje iz općina Posedarje i Privlaka, a po jednog novozaraženog bilježe općine Bibinje, Jasenice, Starigrad, Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Vrsi i Zemunik Donji. U samoizolaciji su 644 osobe, a aktivni nadzor je istekao za njih 8677. Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 274 uzorka.

U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima ukupno je hospitalizirano 16 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. Tri pacijenta s lakšim simptomima smještena su u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu.

Osječko-baranjska županija

U zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije utvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus za 112 osoba, a testirano je ukupno 411 uzoraka (296 u Kliničkom bolničkom centru Osijek i 115 u Zavodu za javno zdravstvo OBŽ).

Najviše pozitivnih nalaza bilo je u Osijeku (41), odnosno s prigradskim naseljima ukupno za 50 osoba (Tenja 4, Višnjevac 2, po 1 Josipovac, Briješće i Sarvaš). Slijede Čepin s 13 novopozitivnih osoba, Đakovo 10 (odnosno 13 s prigradskim naseljima Kuševac, Piškorevci i Selci Đakovački), Belišće 7 (odnosno 9 s naseljima Gat i Veliškovci), Strizivojna 5, Valpovo 2 (odnosno 7 s prigradskim naseljima Šag (2) te Harkanovci, Marnančaci i Nard (po 1)). Po dvije zaražene osobe su iz Bilja i Darde, a po jednu imaju Antunovac, Dalj, Donji Miholjac, Ernestinovo, Jagodnjak, Krčenik, Ladimirevci, Palača, Paljevina, Rakitovica i Šumarina.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno se nalazi 94 osoba koje su oboljele od COVID-19 (11 više nego prethodnog dana) od kojih je 13 na respiratoru. Deset oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 34 osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; 17 korisnika i dvije djelatnice Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem u Šibeniku, četiri osobe s prebivalištem u Drnišu, te po tri osobe s prebivalištem u Kninu i Pirovcu.

Nažalost, dvoje korisnika Cvjetnog doma oboljelih od COVID-19 infekcije je preminulo. 13 osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. Trenutno je 150 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U posljednja 24 sata uzorkovana su 193 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Međimurska županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u proteklih 24 sata testirane su 303 osobe od čega je evidentirano 77 novopozitivnih osoba u Međimurskoj županiji. U proteklih 24 sata ozdravila je 41 osoba. U mjeri samoizolacije se trenutno nalazi 899 osoba. Do sada je ukupno uzeto 12 362 uzorka.

U Županijskoj bolnici Čakovec je, u ovom trenutku, hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID 19. U proteklih 24 sata preminula je jedna osoba, muškarac star 91 godinu s brojnim kroničnim bolestima i karcinomom pluća. Na respiratoru se nalaze dvije osobe.

Karlovačka županija

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji zabilježena su 43 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Epidemiološka obrada je u tijeku.

U OB Karlovc je hospitalizirano 37 osoba od čega je 9 osoba otpušteno na kućno liječenje, 3 osobe su novoprimljene, 2 su na respiratoru, a 2 na kisiku visokog protoka. Na žalost u posljednja 24 sata imamo i 2 preminule osobe, starije ženske osobe koje su imale i prdiružene komordibitete. S današnjim danom u OB Karlovac imamo 96 zdravstvenih i 23 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji. U OB Ogulin leži 15 COVID pozitivnih pacijenata te su 53 djelatnika bolnice u samoizolaciji.

U Karlovačkoj županiji ukupno je do sada oboljelo 1068 osoba

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 1294 obrađena testa danas su 352 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba 180 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1760 osoba se nalazi u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 75 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 7 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je ženska osoba stara 79 godina. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 34 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 23 novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, po 2 novozaražene osobe s područja su grada Garešnice, općine Nova Rača i općine Đulovac, a po 1 novozaražena osoba s područja je grada Daruvara i općina Rovišće, Kapela, Berek i Veliki Grđevac.

Među novooboljelim osobama dva su zdravstvena djelatnika.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o 25 muških i 11 ženskih osoba iz Dubrovnika, devet muških i tri ženske osobe iz Župe dubrovačke, dvije muške i dvije ženske osobe iz Konavala, jednoj muškoj i dvije ženske osobe iz Vela Luke, dvije ženske osobe iz Blata te jednoj muškoj osobi iz Stona. Za njih ukupno 33 je utvrđena
epidemiološka veza.

Izliječena je 31 osoba: po 9 iz Dubrovnika i Metkovića, šest iz Vela Luke, po dvije iz Župe dubrovačke i s Mljeta te po jedna osoba iz Konavala, Kule Norinske i iz Ploča. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 26 osoba pozitivnih na koronavirus. U posljednja 24 sata obrađeno je
217 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 18 695 uzoraka.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 45 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (11 osoba iz Vinkovaca, 6 iz Ivankova, 4 iz Vukovara, 2 iz Županje, 2 iz Borova, 2 iz Nuštra, 2 iz Ostrova, 2 iz Otoka, 2 iz Slakovaca, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Berka, 1 iz Bogdanovaca, 1 iz Cerne, 1 iz Drenovaca, 1 iz Gradišta, 1 iz Gunje, 1 iz Privlake, 1 iz Prkovaca, 1 iz Soljana, 1 iz Strošinaca i 1 iz Trpinje). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 1720, od kojih je 1320 osoba izliječeno, a ukupno je 20 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 31 osoba hospitalizirana zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 244 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 16417.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 394 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 50 novozaraženih osoba s područja županije.

Kod 13 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Rijeka (4), Republika Italija (3), Zagreb (3), Slavonija (2), Karlovac (1)). Za 27 osoba radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe.

Epidemiološka obrada je u tijeku za 10 osoba. Izliječeno je 10 osoba. Trenutno je 281 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus, na području županije u općoj populaciji potvrđena 73 nova slučaja bolesti COVID-19. Dio nalaza još se uvijek očekuje, u skladu s dinamikom obrade rezultata.

Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku, a virus je u ovom trenutku aktivan na cijelom području županije.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 193 slučajeva bolesti COVID-19, 20 osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju su ukupno 23 osobe. Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 544 slučajeva bolesti COVID-19.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan je 76 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o pedeset četiri osobe s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja općine Velika Ludina, jednoj osobi s područja općine Dvor, jednoj osobi s područja općine Martinska Ves.

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije je 235 aktivnih slučajeva ove zarazne bolesti.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno su aktivna 132 slučaja zaraze koronavirusom, 117 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 15 ih je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 407 osoba, a ukupno je testirano 12.010 osoba. Na posljednjem testiranju obrađena su 143 uzorka, od kojih je 14 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih, kao i svih suspektnih osoba.

Grad Zagreb

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” analizirano je 1.660 uzoraka na SARS-CoV-2. Epidemiolozi NZJZ “Dr. A. Štampar” u razdoblju od 20 sati 26. listopada do 20 sati 27. listopada zabilježili su 555 novooboljelih osoba u Gradu Zagrebu, a obrađeno je 519 osoba.

Podsjetimo, jučer je u Zagrebu bilo tek 211 novih slučajeva. “Preko ljeta smo imali vrlo blage kliničke slike, bili su mladi većinom, sada su zaraženi i ljudi srednjih godina, radnička populacija, ali i stariji”, rekla je zamjenica ravnatelja HZJZ Sandra Šikić za HTV.

“Lakše nam je otkad imamo testiranje na Velesajmu. Svaki dodatni punkt za uzimanje briseva rasterećuje prometni dio čepa, ali svi ti uzorci dođu u laboratorij koji ima nekakve kapacitete. Rano otkrivanje je najvažniji korak u sprečavanju širenja epidemije. Brojke su nam tako velike da ne možemo u 24 sata sve obaviti. Molimo građane da doprinesu situaciji, dok čekaju testiranje i da se odgovorno ponašaju”, dodala je.

Jučer je u Hrvatskoj evidentirano 1.413 novih slučajeva pa je broj oboljelih u Hrvatskoj 11.311. Među njima je 897 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 57 pacijenata. Testirano je 8.185 osoba.

Autor:V.K/Andrej Jelušić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.