Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj danas 234 novih slučajeva zaraze, preminulo čak šest osoba: U jednoj županiji pozivaju sve koji su prisustvovali misama da pripaze na simtome

Autor: J.A.

U posljednja 24 sata zabilježena su 234 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2100, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 280 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent.

Šest osoba je preminulo.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14513 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 244 preminulo, ukupno se oporavilo 12169 osoba, od toga 236 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 8938 osoba.

Do danas je ukupno testirano 249 023 osoba, od toga 6137 u posljednja 24 sata.

Krapinsko-zagorska županija

Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Općine Sveti Križ Začretje (4), Općine Bedekovčina (3), Općine Đurmanec (1) i Općine Radoboj (1). Svih devet novih slučajeva su obiteljski kontakti poznatih oboljelih osoba.

Budući da je jučer, nakon provjere adrese, u evidenciju pozitivnih na koronavirus s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije uvrštena još jedna poznata pozitivna osoba (koja je testirana na području izvan naše županije), ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 67. U samoizolaciji se nalazi 330 osoba.

Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije nakon epidemiološke obrade novih slučajeva odredila samoizolaciju za jednu vrtićku grupu Dječjeg vrtića Škrinjica u Radoboju te za jedan razred u Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje, koji će do 29. rujna nastavu pratiti online.

Međimurska županija

Međimurska županija ima dvoje novozaraženih. Od preostalih jučer uzetih uzorka, svi su nalazi negativni. Danas do 11h testirano je 158 osoba, 98 nalaza je negativno, 2 je pozitivno, a ostali uzeti uzorci su u obradi.

Međimurska županija uputila je inicijativu Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova za pokretanjem postupka kojim bi nadležnima u Sloveniji i Austriji predložili selektivno uvođenje mjera za Hrvatsku, tj. na razini županija, “budući da veliki broj stanovnika Međimurja radi i studira u Sloveniji i Austriji, a zbog blizine, velika većina su dnevni ili tjedni migranti te im restriktivne mjere Slovenije i Austrije stvaraju brojne poteškoće, dodatne financijske izdatke, a postoji mogućnost i ostanka bez posla”, navode u priopćenju.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije tri su novozaražene osobe virusom SARS-CoV-2. Radi se o tri žene, od kojih su dvije starije, jedna srednje životne dobi, sve s blažim simptomima COVIDA-19 i kontakti su već ranije inficiranih koronavirusom.

Karlovačka županija

Od ukupno pristiglih 92 nalaza (3 Ogulin) u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 . Većina osoba se nalazi u samoizolaciji, kontakti su već prije oboljelih i povezani su s događanjima u dvije crkve u Karlovcu (Nacionalno svetište Svetog Josipa i Grkokatolička župa Uzvišenja Svetoga Križa). Zbog nastale situacije odgođena su sva misna slavlja u navedenim crkvama. Epidemiološka obrada je u tijeku,nakon koje će se donijeti odluka o daljnjim mjerama.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 247 osoba. U samoizolaciji se nalazi 361 osoba. Danas je u Karlovačkoj županiji testirano preko 200 osoba. Na bolničkom liječenju se nalazi 6 COVID pozitivnih pacijenata.

Inspekcijski nadzori SCZ Karlovac: Karlovac: uslužne djelatnosti-4 , trgovine – 4,okupljanja više od 100 sudionika – 1 , noćni klubovi – 4 . Nisu utvrđene nepravilnosti. Područje Slunja -ugostiteljski objekti-6, uslužne djelatnosti-4. Nisu utvrđene nepravilnosti.

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji evidentiran je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o još jednom sudioniku svadbene svečanosti održanoj u Varaždinu 05. rujna s koje do sada imamo potvrđeno sveukupno 18 pozitivnih osoba.

U istom razdoblju evidentiran je i jedan nov slučaja oporavka, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji ostao na 28, a navedenoj brojci pribrajamo i dalje jednog hospitaliziranog stranog državljanina i dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi deset osoba, od čega je sedam osoba iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 19 osoba.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji imamo 194 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Brodsko-posavska županija

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je dvanaest (12) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), grad Nova Gradiška (1) i općina Brodski Stupnik (1), dok se za preostalih 8 osoba još utvrđuje mjesto prebivališta budući su njihovi nalazi tek pristigli. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 578, dok je broj aktivnih slučajeva 124 (10 aktivnih osoba više nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 14 osoba (1 osoba manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalaze ukupno 733 osobe (96 osoba više nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

Stožer CZ Brodsko-posavske županije poziva sve građane koji su u razdoblju od 11. – 17. rujna 2020. godine bili na misnim slavljima ili iz drugih razloga u navedenom razdoblju boravili u crkvama u Podcrkavlju, Brodskim Zdencima i Oriovčiću, da se u slučaju pojave simptoma na COVID-19 ili ako su te simptome već razvili, odmah jave svom obiteljskom liječniku, drugim zdravstvenim službama ili epidemiolozima radi daljnjeg postupanja.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije četiri osobe oboljele su od COVID-19 infekcije; po jedna iz Šibenika, Knina i Drniša, te jedna osoba koja trenutno boravi na području Grada Šibenika, a prebivalište joj je u drugoj županiji.

Trenutno je 38 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Pet osoba se liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, od kojih je jedna na respiratoru. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 80 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Osječko-baranjska županija

U laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije u zadnja 24 sata testirano je ukupno 299 uzoraka od kojih je pet bilo pozitivno na koronavirus. Novozaražene osobe imaju prebivalište u gradovima Osijek i Donji Miholjac te na području općina Podgorač, Semeljci i Strizivojna.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 17 pacijenata oboljelih od COVID-19, a jučer je jedna osoba preminula (žena iz Osijeka, rođena 1941. godine, uz COVID-19 imala je i više kroničnih oboljenja).

Grad Zagreb

Gradski stožer civilne zaštite izvijestio je kako su zabilježena 44 nova slučaja u Gradu Zagrebu, te je trenutno 486 aktivnih slučajeva.

Bilježi se proboj virusa u Domovima za starije. Zaraženo je dvoje djelatnika iz dva doma za starije. Pozitivna su dva učenika iz srednje škole i dva učenika iz osnovne škole. Dva razreda srednje škole su u samoizolaciji.

Na HRT-u, u emisiji Dobro jutro Hrvatska, gostovao je liječnik iz zarazne klinike “Fran Mihaljević” u Zagrebu te kazao kako imaju posljednjih dana više otpuštanja nego hospitaliziranja. “Preko vikenda smo imali više od 60 hospitaliziranih, a danas imamo 48. 30 su muškarci, 18 žene. Prosječna dob je 60 godina. Šest ih je na respiratoru, njihova prosječna dob je 67 godina”, rekao je.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata sedam je novooboljelih osoba od COVID-19, 4 oboljele osobe su s područja grada Gospića, 3 oboljele osobe su s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 130 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 42 aktivna slučaja, 86 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. U protekla 24 h testirano je 46 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Pet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, dvije novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, a jedna je s područja općine Đulovac.

Devet osoba se u međuvremenu oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih tako da je trenutno u našoj županiji 65 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19. U našoj županiji u samoizolaciji je 535 osoba.

Zadarska županija

U posljednja 24 sata 7 je novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a riječ je o kontaktima s dosad oboljelim osobama. Među novooboljelima tri su osobe sa područja Grada Zadra, dvije sa područja Općine Poličnik te po jedna sa područja Privlake i Sukošana. Od sedam novooboljelih 5 je ženskih i 2 muške osobe.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 244 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 497, a završio je za 7185. Na svim COVID odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 15 bolesnika, a od toga broja dvoje ih je na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je osam osoba zaraženih COVID-19 infekcijom. Riječ je o dvije muške i tri ženske osobe iz Dubrovnika (jedna muška i dvije ženske osobe imaju utvđenu epidemiološku vezu), po jedna muška osoba iz Župe dubrovačke i Ploča te jedna ženska osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

Izliječeno je 17 osoba – deset iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, po jedna osoba iz Opuzena i Stona kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 16 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 12 595 uzoraka.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 11 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 3 iz Soljana, 2 iz Županje, 1 iz Ivankova, 1 iz Andrijaševaca i 1 iz naše županije s boravištem u drugoj županiji), a 1 osoba je preminula.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 733, od kojih su 614 osoba izliječene, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 4 osobe hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 116 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 10107.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 624 obrađena testa danas je 75 novooboljelih osoba pozitivno na COVID infekciju.

I to iz Splita 41, Dugopolja 1, Hrvaca 2, Hvara 1, Kaštela 3, Makarske 1, Muća 1, Omiša 5, Otoka 1, Podstrane 5, Primorskog Doca 1, Prološca 1, Solina 7, Suptera 1, Trilja 2, Trogira 1 i Vrogrca 1 osoba.

Od 75 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 27 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1330 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju nalazi se 48 COVID pozitivnih osoba u KBC-u Split dok se 3 osobe nalaze na respiratoru. 1 osoba se nalazi u karanteni.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 301 uzoraka briseva (194 za administrativne potrebe) na COVID-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječeno je 8 osoba. Trenutno je 40 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 124 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 115 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 550 osoba, a ukupno je testirano 7858 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je 9 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Primorsko-goranska županija

Primorsko-goranska županija ima 8 novozaraženih i 9 ozdravljenih osoba. 6 su kontakti s predhodno zaraženim osobama, jedna osoba vratila se s ljetovanja u susjednoj županiji, za jednu se utvrđuje izvor zaraze. Dvoje je zaražene djece iz škole Kostrena te su, radi prevencije, dva razreda od danas u samoizolaciji.

Sisačko-moslavačka županija

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobama s područja grada Petrinje. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS- CoV-2,  a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja.

Četiri osobe su proglašene zdravima, na bolničkom liječenju su dvije osobe,  a u ovom trenutku  na području županije je 24 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 197 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 85 osoba.

U Hrvatskoj je jučer zabilježeno 250 novih slučajeva koronavirusa te se broj trenutno oboljelih u Hrvatskoj popeo na 2.108.

Među njima je 300 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta.

Posljednji brojevi tjednih slučajeva koronavirusa u Europi premašili su rezultate zabilježene kada je pandemija prvi put dosegla vrhunac u ožujku, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Neke su europske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku, zabilježile najviše dnevne brojke u posljednjih nekoliko mjeseci.

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.