Ilustracija Photo: Profimedia

U Hrvatskoj danas 190 novih slučajeva koronavirusa, tri osobe su preminule: Virus ušao u još jednu školu na sjeveru zemlje

Autor: J.A.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 190 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2430, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 327 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Tri osobe su preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 13107 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 211 preminulo, a 10466 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8720 osoba. Do danas je ukupno testirano 210 805 osoba, od toga 5549 u posljednja 24 sata

Broj zaraženih po županijama na dan 11.09.2020.:

– Požeško-slavonska – 5 novih slučajeva zaraze
– Primorsko-goranska – 15 novih slučajeva zaraze
– Sisačko-moslavačka – 2 nova slučaja zaraze
– Vukovarsko-srijemska – 10 novih slučajeva zaraze
– Koprivničko-križevačka – 3 nova slučaja zaraze
– Istarska – 1 novi slučaj zaraze
– Ličko-senjska – 2 nova slučaja zaraze
– Bjelovarsko-bilogorska – nema novih slučajeva zaraze
– Splitsko-dalmatinska – 62 nova slučaja zaraze
– Osječko-baranjska – 5 novih slučajeva zaraze
– Zadarska – 21 novi slučaj zaraze
– Grad Zagreb – 51 novi slučaj zaraze
– Zagrebačka – 11 novih slučajeva zaraze
– Šibensko-kninska – 6 novih slučajeva zaraze
– Brodsko-posavska – 11 novih slučajeva zaraze
– Virovitičko-podravska – 7 novih slučajeva zaraze
– Karlovačka – 2 nova slučaja zaraze
– Varaždinska – 2 nova slučaja zaraze
– Međimurska – 1 novi slučaj zaraze
– Dubrovačko-neretvanska – 14 novih slučajeva zaraze
– Krapinsko-zagorska – 4 nova slučaja zaraze

Krapinsko-zagorska županija

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirane su 4 nove osobe zaražene koronavirusom, sa prebivalištima na području Općine Bedekovčina (2), Općine Đurmanec (1) i Općine Krapinske Toplice (1). U istom su razdoblju ozdravile 4 osobe, dok je pristigao i 41 negativan nalaz, a još uvijek se čekaju rezultati za 59 uzoraka.

Među novooboljelima je i osoba zaposlena u Osnovnoj školi Đurmanec. Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije odredila je samoizolaciju za dodatne 2 osobe zaposlene u školi te su epidemijski izvidi i dalje u tijeku. Roditelji će od strane ravnatelja škole biti informirani o eventualnim daljnjim mjerama i postupcima.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 52. U samoizolaciji se nalaze 184 osobe.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (za jednu mušku i jednu žensku osobu je utvrđena epidemiološka veza), četiri muške i jednoj ženskoj osobi iz Metkovića (za dvije muške je utvrđena epidemiološka veza), jednoj ženskoj osobi iz Župe dubrovačke (utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Ploča (utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj osobi iz Slivna i jednoj ženskoj osobi iz Opuzena koji nemaju utvrđenu epidemiološku vezu te dvije muške osobe koje nemaju prebivalište na području županije.

Izliječeno je 13 osoba – pet iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te tri osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirane su 24 osobe pozitivne na koronavirus, od čega su četiri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 11 496 uzoraka.

Međimurska županija

Od jučer je testirano 60 osoba, 59 je negativno i 1 je osoba pozitivna na koronavirus, javlja stožer Međimurske županije. Danas do 11 sati testirano je 126 osoba i 14 nalaza je negativno, a ostalih 112 uzoraka je u obradi.

Do sada je ukupno testirano 4733 osoba. I dalje je aktivnih 23 pozitivnih na SARS-CoV-2 virus, a 100 osoba je u samoizolaciji (pozitivni na COVID 19 virus i njihovi kontakti).

Varaždinska županija

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. U jednom slučaju radi se o osobi srednjih godina, koja je povezana je sa svadbom u Varaždinu održanoj 05. rujna, dok se u drugom slučaju radi bliskom kontaktu prethodno potvrđene pozitivne osobe. Obje osobe se zbog blaže kliničke slike liječe kod kuće.

Dodatno se u evidenciju oboljelih pribraja i starija ženska osoba s područja Varaždinske županije, koja je simptome razvila i bila testirana u Zagrebu, a potom je odmah i hospitalizirana u Klinici za infektivne bolesti „Fran Mihaljević“.

U istom razdoblju evidentirano je 13 novih slučajeva oporavka pa je time broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji pao na 34, čemu treba pribrojiti i jednog hospitaliziranog stranog državljanina.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin trenutno se nalazi osam osoba, od čega je jedna osoba strani državljanin, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Na liječenju kod kuće nalazi se 25 osoba.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 183 slučajeva zaraze i dodatnih 15 slučajeva koji nam se pripisuju zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

Karlovačka županija

Od ukupno pristiglih 77 nalaza (17 Ogulin) u posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Riječ je o jedno muškoj osobi mlađe dobi i jednoj ženskoj osobi srednje dobi, oboje iz Karlovca.

Ukupno su do sada u Karlovačkoj županiji oboljele 203 osobe, a trenutno imamo 29 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji se nalazi 189 osoba. U Ob Karlovac na bolničkom liječenju se i dalje nalaze 4 osobe.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije bilježimo novih sedmero zaraženih osoba od virusa SARS-CoV-2, ali i 12 osoba koja su se oporavila, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

U posljednja 24 sata, testirane su 53 osobe, od čega je njih 45 negativno, sedmero je pozitivno na koronavirus, a za jednu osobu se još uvijek čeka rezultat testiranja.

U samoizolaciji su trenutno 153 osobe s područja VPŽ. Većina novo zaraženih, njih petero, dolazi iz samoizolacije, dok za dvije osobe traje epidemiološka obrada kako bi se saznalo “gdje su pokupili virus“. Četiri su žene i tri muškarca. Od novozaraženih, uz jednu mlađu, dvije osobe su starije, a četiri ih je srednje životne dobi. Jedna osoba je asimptomatska, a ostali imaju blage simptome bolest.

Od početka koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 117 osoba se zarazilo koronavirusom. Od toga, četrdeset ih je trenutno aktivno, sedamdeset i šestero se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo.

Brodsko-posavska županija

Na području Brodsko-posavske županije evidentirano je 11 novooboljelih od koronavirusa. U Brodsko-posavskoj županiji trenutno je 100 pozitivnih osoba, a od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod ukupno 494 osoba. Pod liječničkim nadzorom u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je 11 osoba, a 473 osobe su u samoizolaciji.

Šibensko-kninska županija

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije šest je osoba oboljelo od COVID- 19 infekcije; dvije osobe su iz Knina, jedna je iz Šibenika, jedna s područja Grada Drniša i jedna s područja Općine Tisno. Također, oboljela je i jedna osoba koja ima prebivalište u drugoj županiji, a trenutno boravi na području naše županije.

Radi se o mlađim i osobama srednje životne dobi koje su uglavnom bile u kontaktu s ranije oboljelima.

Trenutno je 55 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije, od kojih se šest osoba liječi na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. U posljednja 24 sata uzorkovano je 87 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području županije od početka pandemije do petka, 11.09. evidentirano je 590 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 402 osobe, a 13 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 175 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 11 osoba (1 Grad Jastrebarsko, 2 Grad Velika Gorica, 2 Grad Dugo Selo, 2 Grad Vrbovec, 2 Grad Sveti Ivan Zelina, 1 Općina Stupnik, 1 Općina Brckovljani), a izliječeno je 7 osoba.

Od 11 novooboljelih osoba 4 su kontakti prethodno oboljelih, 1 slučaj povezan je s boravkom u bolnici, 1 slučaj povezan je s privatnom proslavom, dok je za 5 slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 40 osoba.

U protekla 24 sata na COVID-19 pozitivan je jedan učenik OŠ Brckovljani. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Grad Zagreb

Na području Grada Zagreba u posljednja 24 sata zabilježen je 51 novi slučaj zaraze, izvijestio je gradski stožer. Testirana je 561 osoba.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije 21 je novooboljela osoba od koronavirusa. Dijelom je riječ o osobama koje su se zarazile kao kontakti dosad zaraženih osoba, a jednom dijelu se utvrđuju kontakti i kretanja. Među novozaraženima 10 je ženskih i 11 muških osoba, a izolaciju provode na području Grada Zadra (12), Benkovca (1) Pakoštana (1), Bibinja (2), Poličnika (1), Sali (3) i Stankovci (1).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 268 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 657 osoba, a istekao je za njih 6946. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 15 bolesnika oboljelih od COVID-19 od kojih su 3 u COVID JIL-u na respiratoru.

Od posljedica osnovne bolesti preminula je jedna muška osoba (rođ. 1943 god.) kojoj je prilikom rutinskog testiranja detektiran i koronavirus.

Osječko-baranjska županija

U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirano je ukupno 334 uzoraka, a od toga je pet bilo pozitivno na koronavirus. Tri novozaražene osobe imaju prebivalište na području Grada Osijeka, a po jedna gradova Belišće i Đakovo.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek i dalje se nalazi 20 pacijenata oboljelih od COVID-19, od kojih su dva na respiratoru.

Splitsko-dalmatinska županija

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 648 obrađenih testova danas su 62 novooboljele osobe pozitivne na COVID infekciju i to iz Splita 40, Dugopolja 2, Imotskog 3, Kaštela 3, Klisa 1, Makarske 1, Omiša 1, Podbablja 1, Podstrane 1, Selca 1, Sinja 2, Solina 1, Starog Grada 1, Šestanovca 1, Trilja 2 i Trogira 1 osoba.

Od 62 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 28 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1344 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 79 COVID pozitivih osobe u KBC-u Split dok se 5 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je jedna muška osoba stara 59 godina koja se nalazila na respiratoru. Preminula osoba je uz ostale komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Jučer je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na covid-19 testirano 16 osoba i svi nalazi su negativni. Tri osobe su se oporavile i skinute su s evidencije oboljelih.

U županiji su trenutno 72 aktivna slučaja zaraze koronavirusom, priopćio je županijski stožer.

Ličko-senjska županija

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije (2) su novooboljele osobe od COVID-19. Oboljele osobe su s područja grada Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

Ukupno je oboljelo 106 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 46 aktivnih slučaja, 59 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 18 osoba.

Istarska županija

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 418 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je potvrđena 1 novozaražena osoba, kod koje je epidemiološka obrada u tijeku.

Jedan strani državljanin (Maroko), član sportske ekipe smještene u Poreču testiran je i potvrđen kao COVID-19 pozitivan. Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 58 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS- CoV-2,  a riječ je osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog, đurđevačkog i križevačkog područja.

Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su četiri osobe,  a u ovom trenutku  na području županije je 43 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 188 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 134 osobe.

Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 10 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (2 osobe iz Soljana, 1 iz Županje, 2 iz Nuštra, 1 iz Slakovaca, 1 iz Ivankova, 2 iz Vinkovaca i 1 iz Štitara). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 683, od kojih je 585 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 8 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirana je 71 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9333.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, dvije su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o osobama s područja  grada Novske. Poznat je izvor zaraze.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata potvrđeno je 15 novooboljelih od koronavirusa – devet osoba su kontakti ranije zaraženih, a za šest osoba utvrđuje se izvor zaraze, doznaje se u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U toj je županiji ozdravilo 11 osoba, pa su sada ukupno aktivna 123 slučaja covida 19.

Požeško-slavonska županija

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 116 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 104 osobe nalazi se u kućnoj izolaciji, a 12 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 357 osoba, a ukupno je testirano 7018 osoba.

Na posljednjem testiranju obrađeno je 90 uzoraka, od kojih je 5 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen 291 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te se broj aktivnih slučajeva popeo na 2567.

Među njima je 320 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata.

Zaključno s jučerašnjim danom ukupno je testirano 205 256 osoba, od toga 4118 u posljednja 24 sata.

Znanstvenik Ivan Đikić je gostujući u Dnevniku Nove TV rekao da je cijeli svijet blizu cjepiva.

“Imate osam cjepiva koja napreduju u kliničkim istraživanjima. To je vrlo pozitivan rezultat pa i ovo rusko, za koje smo bili kritičnog mišljenja da nisu bili objavljeni podaci. Prošlog tjedna su objavljeni u Lancetu i uistinu su impresivni podaci o stvaranju antitijela kod pacijenata. No sama registracija je prerana”, rekao je Đikić.

UKIDA SE SAMOIZOLACIJA? Božinović komentirao nove pregovore

Autor:J.A.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.