Foto: Davor Javorovic/PIXSELL/ Ilustracija

U Hrvatskoj 599 novozaraženih od Covida-19, preminulo 29 osoba

Autor: Sanja Plješa

U posljednja 24 sata zabilježeno je 599 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3232.

Među njima je 1468 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 142 pacijenta.

Preminulo je 29 osoba.

U petak je objavljena dobra vijest iz Rijeke. Naime, odlukom Kriznog stožera KBC-a Rijeka, od ponedjeljka, 25. siječnja zatvara se Covid odjel koji je bio otvoren u dijelu Klinike za ginekologiju i porodništvo 4. prosinca 2020.

Kako su istaknuli iz KBC-a Rijeka, odluka o zatvaranju jednog Covid odjela donesena je zbog sve manjeg broja pacijenata oboljelih od Covid-a kojima je potrebno bolničko liječenje. Na Covid odjelima trenutno imaju još 56 pacijenata.

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije objavio je da je u toj županiji potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Jedanaest zaraženih je ih Velike Gorice, osam iz Zaprešića, sedam iz Vrbovca, po šest iz iz Samobora i Jastrebarskog, po pet iz Dugog Sela i Bistre, po četiri iz Križa i Brckovljana, po tri iz Ivanić Grada i Brdovca, po dvoje iz Svetog Ivana Zeline, Jakovlja, Pokupskog i Kloštara Ivanića te po jedna osoba iz Svete Nedelje, Klinča Sela, Kravarskog i Rakovca.




Ozdravilo je 85 osoba.

U Primorsko-goranskoj županiji 54 su novooboljele osobe od covida-19, a ozdravilo je 67 te je broj aktivnih slučajeva u županiji ponovno manji, ističe u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u toj županiji 676 aktivnih slučajeva. Laboratorijski je u protekla 24 sata obrađeno 498 uzoraka a udjel pozitivnih nalaza je 10,8 posto. Na liječenju od covida-19 u Kliničkom bolničkom centru Rijeka su 52 pacijenta, a na respiratoru su tri. Nije bilo umrlih osoba proteklog dana.




U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom (od čega je 20 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 15 osoba iz Dubrovnika, četiri iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke te po jednoj iz Blata, Opuzena i Orebića. Ukupno je zaraženo 13 osoba muškog spola i 12 osoba ženskog spola, a za njih 13 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 23 osobe: deset iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, po tri iz Metkovića i Ploča, jedna iz Kule Norinske i dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije. U posljednja 24 sata obrađeno je 187 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 37.196 uzoraka. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

Na području Zadarske županije 33 su novozaražene osobe koronavirusom, a jedna je osoba preminula. Novooboljeli izolaciju provode na područjima gradova Zadar (18) i Benkovac (dvije) te općina Polača (jedna), Poličnik (pet), Posedarje (jedna), Preko (četiri), Ražanac (jedna) i Sv.Filip i Jakov (jedna).

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 233 uzorka, pod aktivnim nadzorom je 1121 osoba, a od bolesti se oporavila još 21 osoba. U Općoj bolnici u Zadru od posljedica infekcije koronavirusom preminuo je muškarac u dobi od 84 godine. Na svim COVID odjelima zadarske opće bolnice hospitalizirano je 16 bolesnika od kojih dva na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na liječenju su četiri pacijenta. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenje mjere samoizolacije.

U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je ukupno 18 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV 2. U posljednjih 24 sata je 16 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 (PCR)-123 testiranja. S područja  grada Karlovca su četiri osobe, Ozalj jedna, Draganić dvije, Ogulin pet i Plaški četiri. U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji su dvije  osobe pozitivne -brzi test za detekciju antigena – Karlovac 2.

U bolnicama je hospitalizirano 54 COVID pozitivna pacijenta (OB Ogulin-14,SB Duga Resa-dvije, OB Karlovac-38). U posljednja 24 sata novoprimljenih je 10 osoba(OB Ogulin-četiri, OB Karlovac-šest),na respiratoru su tri covid pozitivne osobe. Otpušteno je pet osoba u posljednja 24 sata (OB Ogulin-jedna, OB Karlovac-četiri). Nije bilo preminulih osoba. U samoizolaciji se nalaze 282 osobe. Četiri kršenja mjere samoizolacije utvrđene prilikom granične kontrole radi prekoračenja vremena tranzita  i bez kršenja drugih mjera.

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Dvije novozaražene osobe su s Bjelovara, a po jedna jedna je iz općina Nova Rača i Veliko Trojstvo.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 127 osoba od čega je evidentirano 28 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19. U protekla 24 sata oporavilo se 33 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 310. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 36.656 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Na temelju kliničke slike (bez testiranja) epidemiološkim izvidima dijagnosticiran je jedan pozitivan slučaj. Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 58 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga je njih troje hospitalizirano unutar 24 sata, dok je otpušteno pet pacijenata. Na invazivnoj respiraciji nalazi se jedan covid pozitivan pacijent. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije 38 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. Trenutno je 177 aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 10 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 12 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 523 osobe. U posljednja 24 sata uzorkovano je 162 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 28 novih slučajeva bolesti COVID-19.

Na području županije trenutno je aktivno 147 slučajeva bolesti COVID-19, ozdravilo je 19 osoba, a na bolničkom liječenju trenutno se nalaze 22 osobe. U OB Koprivnica preminule su dvije osobe s pozitivitetom na koronavirus  (1940. i 1952. godište) koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze. Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području županije bolest COVID-19 potvrđena je kod 5726 osoba.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 243 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 10 novozaraženih osoba s područja županije.

U epidemiološkoj obradi nalaze se tri osobe. Izliječeno je 19 osoba. Trenutno je 113 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 784 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 35 osoba, od toga su četiri osobe u respiracijskom centru.

U Sisačko- moslavačkoj županiji, na današnji dan je 49 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o 13 osoba s područja grada Siska, 13 osoba  s područja grada Kutine, sedam osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada  Novske, šest osoba s područja grada Popovače, dvije osobe s područja općine Lekenik, jednoj  osobi s područja općine Lipovljani te jednoj osobi s područja općine Sunja.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 109 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 92 osobe nalaze se u kućnoj izolaciji, a 17 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 296 osoba, a ukupno su testirane 26183 osobe. Na posljednjem testiranju obrađen je 101 uzorak, od kojih je 10 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ u zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 222 uzorka od kojih je 13 bilo pozitivno, odnosno samo 5,9 posto.

Novopozitivne osobe žive na području Osijeka (tri), Našica (dvije) te Belog Manastira, Donje Motičine, Donjeg Miholjca, Draža, Đakova, Erduta, Marijanaca i Valpova (po jedna). Na bolničkom liječenju nalazi se 111 osoba oboljelih od COVID-19, i to 79 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 16 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 32 pacijenata s tim oboljenjem.

U zadnja 24 sata preminule su dvije COVID pozitivne osobe u dobi od 78 do 87 godine. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 756 osoba.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8,00 sati, u posljednja 24 sata je 18 novih pozitivnih osoba na COVID-19, od čega je 12 pozitivnih na PCR testiranju, a šest na brzom antigenom testu (četiri osobe iz Vinkovaca, po tri iz Županje i Novih Jankovaca, 2 iz Otoka, te po jedna osoba Bršadina, Borova, Marinaca, Nuštra, Starih Jankovaca i Vukovara). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 8222, od kojih je 7880 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 179 osoba. Trenutno su u županiji 44 osobe hospitalizirane zbog COVID-19 bolesti. U protekla  24 sata testirano je 148 osoba, te je ukupno do sada  testiranih osoba na području županije 38282. U samoizolaciji na području županije je 480 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 22 radnika iz sustava zdravstva (dva liječnika, 11 medicinskih sestara/tehničara, osam drugih zdravstvenih radnika i jedan nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je pet radnika (jedan liječnik, dvije medicinske sestre/tehničara i dva nezdravstvena radnika).

Podsjetimo, u Hrvatskoj su u petak zabilježena 643 nova slučaja zaraze. Preminule su 32 osobe.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.