Ilustracija Foto: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj 1396 novozaraženih od Covida-19, preminulo 46 osoba

Autor: Sanja Plješa

Iako je Krunoslav Capak, šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) prvo rekao kako je treći val pandemije koronavirusa gotov, tijekom ponedjeljka ipak se ispravio i rekao “kako to baš nije tako te da se krivulja prelomila, ali treći val nije gotov”.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1396 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11 033. Među njima je 2 169 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 259 pacijenata. Preminulo je 46 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 336 918 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7 264 preminulo, ukupno se oporavila 318 621 osoba od toga 1 695 u posljednja 24 sata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađeno je 217 uzoraka, od čega je evidentirano 42 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus. Obavljenim testiranjima brzim antigenskim testovima evidentirana su 2 pozitivna nalaza, na temelju kliničke slike SARS-CoV-2 virus je dijagnosticiran kod 2 osobe, a iz drugih županija je prijavljeno 8 pozitivnih slučajeva. U protekla 24 sata oporavilo se 70 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji u utorak je 539. U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 86 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 15 pacijenata, otpušteno je 8 pacijenata, dok su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, muška osoba stara 34 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom (16 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se 14 osoba iz Dubrovnika, devet iz Metkovića, pet iz Ploča, jednoj iz Slivnog i Zažablja te jednoj osobi koja nema prebivalište na području županije. Ukupno je zaraženo 15 osoba muškog spola i 16 osoba ženskog spola, a njih 23 ima utvrđenu epidemiološku vezu.

U Primorsko-goranskoj županiji u utorak je 145 novooboljelih od koronavirusa, dok je 236 osoba ozdravilo. Smanjio se tako i broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti za 94 te iznosi 1834. Ukupno je tijekom jučerašnjeg dana laboratorijski obrađeno 1000 uzoraka briseva, unutar kojih je 14.5 posto udio pozitivnih. Prema podacima Ureda ravnateljstva KBC-a Rijeka broj hospitaliziranih pacijenata koji se liječe od COVID-19 bolesti je danas smanjen za još 21 pacijenta, trenutno ih je na liječenju 148, iz čega je vidljivo kako se i u ovom tjednu nastavlja trend pada broja hospitaliziranih osoba u PGŽ-u. Na respiratoru se nalazi 14 osoba. U Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom Covid-19 centru PGŽ, se na liječenju trenutno nalazi 29 pacijenata. Tijekom jučerašnjeg dana je u KBC-u nažalost preminulo šest osoba od COVID-19 bolesti.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo OBŽ zadnja 24 sata za područje Osječko-baranjske županije obrađeno je 342 uzorka od kojih je 48 bilo pozitivno na koronavirus. Deset novopozitivnih osoba ima prebivalište na području grada Osijeka, zatim po četiri na području gradova Đakovo i Našice, po tri su s područja Belišća i Donjeg Miholjca, po dvije osobe su s područja Belog Manastira, Bizovca, Čepina, Ernestinova, Kneževih Vinograda, Podgorača, Popovca, Semeljaca, Strizivojne i Valpova, a po jedna novopozitivna osoba je s područja Koške, Petlovca, Petrijevaca i Trnave.  Na bolničkom liječenju nalazi se 138 osoba koje su oboljele od COVID-19, i to 110 u Kliničkom bolničkom centru Osijek (od kojih su 33 na respiratoru), a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 28 pacijenata s tim oboljenjem. Preminule su tri osobe koje su bile pozitivne na koronavirus u dobi od 62, 74 i 85 godina. Na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji se trenutno nalazi 1.544 osoba.




Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije oboljele su 23 osobe (gradovi –2 Samobor, 1 Sveta Nedelja, 1 Zaprešić, 2 Jastrebarsko, 5 Velika Gorica, 3 Dugo Selo, 1 Vrbovec, općine – 2 Jakovlje, 2 Stupnik, 1 Pisarovina, 1 Pokupsko, 1 Rugvica, 1 Dubrava), a ozdravile su 272 osobe.

Tijekom protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 512 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 13 novozaraženih osoba. Izliječeno je 7 osoba. Trenutno je 110 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 1804 osoba. U Općoj bolnici Pula, na Odjelu za infektologiju, na liječenju je 80 osoba, a od toga se 8 osoba nalazi u respiracijskom centru. Nažalost, u Općoj bolnici Pula preminule su dvije COVID-19 pozitivne osobe (1934. i 1939. godište) s pridruženim kroničnim bolestima.

Na području Zadarske županije 52 su nova slučaja zaraze koronavirusom, a dvije su osobe preminule. Novooboljeli izolaciju provode na području gradova Zadar(31), Benkovac(2), Nin(2) i Obrovac(1) te općina Bibinje(2), Galovac(1), Gračac(2), Posedarje(3), Stankovci(1), Sukošan(2), Sv.Filip i Jakov(1) i Vrsi(1). Većina novooboljelih osoba su kontakti već prethodno oboljelih, a uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima i kontaktima s posla. Tijekom ponedjeljka testirano je 457 uzoraka, pod aktivnim nadzorom je 1297 stanovnika, a izliječeno je 106 osoba. Od posljedica infekcije koronavirusom u Općoj bolnici Zadar preminuli su 67-godišnji muškarac i 70-godišnja žena. Na svim COVID odjelima zadarske Opće bolnice hospitalizirana su 72 bolesnika od kojih je 8 na respiratoru, a u biogradskoj bolnici na COVID odjelu na liječenju je 18 bolesnika oboljelih od koronavirusa.




Među 46 testiranih osoba, kod njih troje, detektiran je virus SARS-CoV-2, izvijestio je Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Pozitivne osobe dolaze s područja grada Virovitice. Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Virovitica trenutno je 48 COVID-19 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđen je 31 novi slučaj zaraze koronavirusom. Od toga su 23 novozaražene osobe s područja grada Bjelovara, 3 novooboljele osobe s područja su općine Rovišće, 2 nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena su na području općine Veliki Grđevac, a po jedna novooboljela osoba s područja je općina Veliko Trojstvo, Velika Trnovitica i Nova Rača. U Općoj bolnici Bjelovar trenutno je na liječenju 37 pacijenata zaraženih koronavirusom od kojih je njih pet na respiratoru, a na opservaciji je devet pacijenata. U posljednja 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom. U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalazi se 684 osobe.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, u utorak je registrirano 99 novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Radi se o 39 osoba s područja  grada Siska, 23 osobe s područja grada Kutine, 13 osoba s područja grada  Popovače, 12t osoba s područja grada Petrinje, šest osoba s područja grada Novske, tri  osobe s područja općine Sunja, jednoj osobi s područja općine Lekenik, jednoj osobi s  područja općine Velika Ludina i jednoj osobi s područja općine Lipovljani.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza testiranih uzoraka na SARS – CoV-2 virus na području županije potvrđeno 16 novih slučajeva bolesti COVID-19. Na području županije trenutno je aktivno 211 slučaja bolesti COVID-19, ozdravila je 51 osoba, a na bolničkom se liječenju nalazi 58 osoba. U OB Koprivnica preminula je jedna osoba s pozitivitetom na koronavirus (1944. godište) koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge bolesti.

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 483 slučaja zaraze koronavirusom (COVID-19), 445 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 38 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 638 osoba, a ukupno su testirane 41332 osobe. Na posljednjem testiranju obrađen je 301  uzorak, od kojih je 31 pozitivan. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Podsjetimo, u ponedjeljak je bilo zabilježeno 349 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj ukupno iznosio 11378. Među njima je 2 247 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 244 pacijenta. U ponedjeljak je preminulo 36 osoba.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.