fbpx
FOTO: pixlr, pixsell

TREBALE PASTI NEKE MJERE, NO STIGAO NOVI SOJ! Oreščanin zagrmio: Očekujemo da prestane diskriminacija! Lauc otkrio: Zatražit ću ukidanje svih mjera od 22.11.

Autor: E. P.

U srijedu za 14 sati najavljen je novi sastanak Znanstvenog savjeta Vlade RH, pod predsjedanjem premijera Andreja Plenkovića.

Sastanak će se održati u razdoblju u kojem je epidemija u Hrvatskoj pod kontrolom i prema broju novozaraženih jako dobro stojimo.

Kako donose neki mediji, razmišlja se o još većem ublažavanju nekih mjera, iako smo prema tvrdnjama premijera, ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka i ministra zdravstva Vilija Beroša i sada “među najliberalnijim državama u Europi prema strogosti uvedenih epidemioloških mjera”.

Ipak, epidemiološke mjere koje imaju za cilj zaštitu zdravlja građana i slabljenje epidemije, uvelike su ugrozile opstojnost ekonomije u cijelom svijetu, a pogotovo u Hrvatskoj koja je po gospodarskom razvitku na samom dnu Europske unije.

Tako je prošli tjedan održan prosvjed Udruge glasa poduzetnika koji se bore za ublažavanje mjera koje ugostiteljima primjerice brane da poslužuju kavu za van, iako im je posluživanje kave primaran posao.
OČEKUJE SE POPUŠTANJE

Izvršni direktor Udruge glasa poduzetnika Dražen Oreščanin za naš portal rekao je da poduzetnici očekuju da se “Vlada i Stožer počnu ponašati dosljedno i u interesu svih građana Hrvatske”.

Upozorio je da očekuje i da “prestane diskriminacija ugostitelja i fitnessa” te žele “pravedno obeštećenje za sve zatvorene i ugrožene”.
Član Znanstvenog savjeta Vlade Gordan Lauc značajno nam je rekao da će tražiti ukidanje svih mjera donesenih nakon 22.11. 2020. godine. 

“Osobno ću predložiti ukidanje svih mjera koje su stupile na snagu nakon 22. 11. te određene promjene u sustavu nadzora epidemije”, rekao nam je i dodao kako smatra da “postoji široki konsenzus da je vrijeme za popuštanje mjera”, no koliko zna “još uvijek se raspravlja o opsegu i dinamici popuštanja”.

Znanstvenik Lauc vrlo je često na suprotnoj strani od kolega mu iz Znanstvenog savjeta svojim pogledom na suočavanje s epidemijom pa smo ga upitali hoće li se ipak držati svojih teza i na sastanku.

“Mislim da je danas svima jasno da je Hrvatska uspjela epidemiju staviti pod kontrolu uz mjere koje su jedne od najblažih u Europi te da nisu bili opravdani zahtjevi za uvođenjem strožih, ili najstrožijih mogućih mjera. Današnja situacija omogućava i daljnje popuštanje mjera i za to ću se zalagati na sastanku”, rekao je Lauc.
S obzirom na to da epidemiološke mjere jako pogađaju ugostitelje kojima je mjesecima zabranjen rad, ili je dozvoljen u iznimno strogim uvjetima, pitali smo člana Znanstvenog savjeta je li u kontaktu s ugostiteljima i hoće li se i u tom tonu predlagati novi smjer u suočavanju s epidemijom na današnjem sastanku.

NOVI SOJ U HRVATSKOJ!

“Nisam osobno u kontaktu s ljudima kojima je ugrožem opstanak, no niti ne moram biti u kontaktu kako bih znao što znači ako nekome zabranite rad i ugrozite egzistenciju. Čitava 2020. godina je bila krizna i mnoge firme i pojedinci su na samoj granici bankrota. Mnogima je ugrožen opstanak i njima je to puno veći problem od bolesti od koje se bez većih problema već oporavilo više od 99,5% zaraženih”, objasnio je Gordan Lauc.

U trenutku pisanja ovog teksta, u Hrvatskoj su potvrđena tri prva slučaja s britanskom mutacijom koronavirusa B.1.1.7. a uzorci su sekvencirani u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, priopćilo je Ministarstvo zdravstva.

Hoće li pojava novog soja utjecati na odluke koje će se donijeti na današnjem sastanku Znanstvenog savjeta Vlade RH, ostaje za vidjeti.

 

Autor:E. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.