Foto: Imperial College London

TRAŽE HITNO ODOBRENJE CJEPIVA: Jedna je osoba umrla, a 30 osoba se stanje pogoršalo tijekom ispitivanja od 199 ljudi

Autor: Ana Korenić

Američka biotehnološka tvrtka Moderna, jedna od onih koja je najdalje dogurala u razvoju cjepiva protiv koronavirusa, rekla je da će od američkih i europskih regulatornih tijela zatražiti dopuštenje za korištenje svog cjepiva u hitnim slučajevima.

Nova je studija pokazala da cjepivo snažno štiti od bolesti, piše The Associated Press. Moderna je svoje cjepivo radila u suradnji s Američkim nacionalnim zdravstvenim institutom.

“Ovo su čudesni podaci”, rekao je za CNN dr. Paul Offit, član nadzornog odbora za cjepiva Agencije za lijekove Sjedinjenih Američkih Država, nakon što je istraživanje provedeno prošlog vikenda sugerira da će Modernino cjepivo imati učinkovitost od više od 94 posto.

Dr. Tal Zaks, voditelj odjela za medicinu u Moderni, rekao je da je u najnovijoj studiji učinkovitosti cjepiva provedenoj u SAD-u sudjelovalo 196 oboljelih od Covida-19.

Placebo je dobilo 185 sudionika, a jedanaestero je dobilo cjepivo. Jedna je osoba umrla, a njih trideset se suočilo s pogoršanim zdravstvenim stanjem, no svi su oni bili u skupini koja je dobila placebo.
“Dopustio sam si da zaplačem kada smo dobili rezultate”, rekao je Tal Zaks za The Associated Press. “Već smo u ovom ispitivanju učinkovitosti cjepiva spasili živote. Zamislite utjecaj ovoga na veći broj ljudi.”

Autor:Ana Korenić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.