fbpx
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

TKO JE KRIV? Šostar za zabunu na Velesajmu krivi liječnike, oni odgovaraju: ’Informatički sustav ne radi dobro, preuzmi odgovornost’

Autor: M.V.

Nakon što su tijekom jutra ispred Zagrebačkog Velesajma snimljeni umirovljenici koji su čekali na cijepljenje koje je, kako su rekli iz iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, tek u 14 sati, dodali su i kako su o tome obavijestili obiteljske liječnike koji su upute trebali prenijeti pacijentima. Štoviše, ravnatelj NZZJZ-a, Zvonimir Šostar, rekao je za Telegram kako su uputu poslali prošli tjedan, u srijedu ili četvrtak, stoga je sva odgovornost na liječnicima.

No, iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ne dijele ravnateljevo mišljenje. Dodaju kako isti samo traži navodne krivce umjesto da preuzme odgovornost.

Objasnili su potom i kako liječnici nemaju pravo definirati termin u sustavu. Oni naime otvore e-naručivanje, odaberu od ponuđenih termina, nazovu pacijenta da provjere odgovara li mu/joj termin te onda isprintaju potvrdu o narudžbi. Termine, govore, definiraju informatičari.

Masovno cijepljenje

“Samim time, ako je netko od obiteljskih liječnika i poslao pacijente u terminu kada Velesajam ne radi, to je bilo isključivo zato što mu je platforma za e-naručivanje ponudila te termine”, ističu iz KoHOM-a.

Inače, Šostar je rekao i kako su informatičari provjerili te utvrdili kako nijedna narudžba nije išla preko sustava “CijepiSe”. On napominje kako se na Velesajmu ponedjeljkom cijepi samo popodne, utorkom, srijedom i četvrtkom u dvije smjene, a petkom samo prijepodne.

Koordinacija liječnika zaključuje i kako liječnici nikada nisu dobili obavijest o radu Velesajma, nego samo termine u kojima cijepe domovi zdravlja koji su nadležni. Stoga ponovno pozivaju Šostara da preuzme odgovornost. “Neće sad valjda obiteljski doktori biti krivi i zato što informatički sustav kojeg koriste ne radi dobro ili zato što dr. Šostar ne zna organizirati posao i informatiku”, zaključili su.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.