Ilustracija

SVIJET NA IGLAMA, A WHO SE PREMIŠLJA: Odustali su od predstavljanja prvih rezultata istrage o podrijetlu virusa covid

Autor: M.V.

Nakon što su stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posjetili Kinu, državu za koju se smatra da je izvorište virusa SARS-CoV-2, svijet je na iglama, no kako sada javljaju iz WHO- a, u tom stanju ostat ćemo bar još malo jer oni neće objaviti prve rezultate istrage.  Čekat će naime pa čitavo izvješće o podrijetlu virusa objaviti i predstaviti u tjednu iza 14. ožujka.

Vijest je to koju je podijelio voditelj tima od desetak znanstvenika koji su i boravili u Kini, Peter Ben Embarek. On je naime na konferenciji za medije nakon same ekspedicije predstavio nejadne rezultate.

Kako se čini, isključio je mogućnost da je virus “pobjegao” iz laboratorija u Wuhanu već je iznio da se virus prenio na ljude sa šišmiša preko nekog posrednika, kao što se i ranije pretpostavljalo. A takav stav obasut je optužbama da se uvelike oslanjao na previše politički kompromitirane kineske podatke i terenski rad.

Članovi tima i sami su rekli da je Kina bila suzdržljiva u dijeljenju ključnih podataka koji bi mogli upućivati da se bolest širila mjesecima prije nego je prepoznata, a govore i da im nije bila osigurana neometana istraga.

WHO nije u petak iznio razloge izmjene svog plana objave rezultata.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.