Foto: Matija Habljak/PIXSELL

U Hrvatskoj 212 novooboljelih osoba, na bolničkom liječenju 288 pacijenata!

Autor: Daniela Delale

U protekla 24 sata zabilježeno je 212 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 2.128. Među njima je 288 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. U protekla 24 sata testirano je 5.457 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.725 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 212 u protekla 24 sata. 12.353 osobe su se oporavile, od toga 184 u protekla 24 sata.

Dosad su preminule 244 osobe. Do danas je ukupno testirano 254.480 osoba, od toga 5.457 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9.714 osoba.

Županijski stožeri objavljuju podatke o novozaraženima od koronavirusa, donosimo neke od njih

U protekla 24 sata u NZJZ “Dr. Andrija Štampar” provedeno je 756 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježeno je 38 slučajeva novooboljelih osoba. Posljedično tome, 359 osoba izrečena je mjera samoizolacije. 16 je novooboljelih osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, 19 osoba su kontakti COVID + osoba, a za jednu je osobu epidemiološka obrada u tijeku. Dvije su osobe došle iz BiH i Njemačke. Jedna je novooboljela djelatnica doma za starije i nemoćne osobe kojoj je prethodno bila određena mjera samoizolacije te je razvila simptome bolesti. Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod jednog učenika osnovne škole te je mjera samoizolacije određena za 23 učenika i tri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 75 učenika. Mjera samoizolacije za 47 učenika i jednu učiteljicu također je izrečena i za razrede dvoje pozitivnih učenika od prethodnog dana, nakon završene epidemiološke obrade. Zaključno, trenutno u Gradu Zagrebu imamo 480 aktivnih slučajeva, a 1611 osoba se nalazi u samoizolaciji.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Osoba je s područja grada Novske te je epidemiološka obrada u tijeku.

U Istarskoj županiji jedna je novozaražena osoba.




U Hrvatskoj je u petak zabilježeno 234 slučajeva zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva tako sada iznosi 2100.

Na bolničkom liječenju je 280 pacijenata, a od toga je 21 pacijent na respiratoru. Preminulo je šest osoba.

Dr. Ivić o mogućim problemima s tri vrste pacijenata na jesen




Predstojnik Klinike za infektologiju splitskoga KBC-a Ivo Ivić izjavio je u petak da je broj pacijenata zaraženih koronavirusom u padu, ali je ponovno u porastu broj novooboljelih pa bismo na jesen mogli imati probleme s tri skupine bolesnika – onima s covidom, onima s gripom i onima oboljelima od obje bolesti.

“Trenutačno na stacionaru imamo 48 bolesnika s covid-infekcijom, i taj broj je u opadanju jer je znatan broj asimptomatskih bolesnika koje otpuštamo, a koje smo zbog pravila koja su naložena prije nekoliko tjedana morali hospitalizirati – to je ono što utječe na pad broja hospitaliziranih bolesnika”, rekao je Ivić novinarima.

“Bilo bi dobro do pad hospitaliziranih i ostane, međutim neću se začuditi ako u danima i tjednima u nas broj hospitaliziranih ponovno počne rasti jer nemamo trend pada novootkrivenih pozitivnih, nego imamo rast”, dodao je Ivić.

Po njegovim riječima, to što je više od 10 posto testiranih na koronavirus pozitivno na području Splitsko-dalmatinske županije je “dosta visoka brojka” koja pokazuje da je “intenzitet širenja epidemije vrlo visok”.

Na upit što očekuje na jesen, kada će se, osim koronavirusa, pojaviti respiratorne bolesti poput gripe, Ivić je odgovorio kako očekuje probleme.

“U najmanju ruku, imat ćemo jednu dosta otegotnu organizacijsku okolnost u kojoj ćemo razdvojiti tri skupine bolesnika – one koji imaju samo covid ili samo gripu, i one koji imaju i covid i gripu. Organizacijski, to će biti vrlo zahtjevno”, upozorio je Ivić.
Dodao je kako splitski KBC ima dovoljno mjesta za smještaj bolesnika, ali najveći je problem “intenzitet prijeva bolesnika” zbog nepridržavanja protuepidemijskih mjera, što stvara pritisak na bolnicu.

Ivić je rekao kako je splitska bolnica pripremljenija za doček bolesnika u drugom valu epidemije koronavirusa nego što je bio slučaj u prvom valu.

“Mi smo stekli značajno iskustvo u prvom valu, bolje smo organizirani u smislu da nam druge bolesti i drugi bolesnici budu opskrbljeni”, dodao je.

Ivić je ponovno upozorio da se ljudi dovoljno ne pridržavaju protuepidemijskih mjera.

“Imate mjesta gdje je zakon da na poslu morate nositi masku bez obzira na to što radite u ustanovi koja nema veze s bolnicom i kontaktom s bolesnicima, ali morate nositi masku, morate mjeriti temperaturu i pokušati održati distancu koliko god je moguće da bude veća”, istaknuo je Ivić kritizirajući građane koji se ne pridržavaju protuepidemijskih mjera.

Također je ponovio kako u splitskome KBC-u nedostaje medicinskih sestara.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.