Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

STOŽERI OBJAVLJUJU PODATKE: Na virovitičkom području zaražen desetogodišnjak, porast u Primorsko-goranskoj!

Autor: Dnevno

Nacionalni stožer je objavio podatke o novooboljelima, 341 je novi slučaj. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas iznosi ukupno 2.587, među njima je 299 pacijenata na bolničkom liječenju.

Na respiratoru su 24 pacijenta, a tri osobe su preminule. U samoizolaciji je trenutno 8.688 osoba. Do danas je ukupno testirano 201.138 osoba, od toga 4.172 u posljednja 24 sata.

Županijski stožeri su počeli objavljivati podatke o novozaraženima po županijama:

Bjelovarsko-bilogorska – 1
Brodsko-posavska – 9
Dubrovačko-neretvanska – 27
Grad Zagreb – 53
Istarska – 4
Karlovačka – 4
Koprivničko-križevačka – 9
Krapinsko-zagorska – 1
Ličko-senjska – 4
Osječko-baranjska – 7
Požeško-slavonska – 6
Primorsko-goranska – 25
Sisačko-moslavačka – 4
Šibensko-kninska – 6
Splitsko-dalmatinska – 109
Varaždinska – 4
Virovitičko-podravska – 4
Vukovarsko-srijemska – 1
Zadarska – 18
Zagrebačka – 10

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Izliječeno je deset osoba – četiri iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna iz Konavala, Župe dubrovačke i Korčule. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 19 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su tri osobe na respiratoru. Od početka pandemije na analizu je poslano 11 160 uzorka. U samoizolaciji se nalazi 623 osobe, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 66 slučaja kršenja samoizolacije.

Protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirana je jedna nova osoba zaražena koronavirusom, sa prebivalištem na području Grada Donja Stubica. U istom je razdoblju pristiglo i 82 negativnih nalaza. Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja Krapinsko-zagorske županije je 50. U samoizolaciji se nalazi 178 osoba.

U Šibensko-kninskoj županiji je zabilježeno šest novih slučajeva zaraze.

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom. Dva nova slučaja, za sada asimptomatska, povezana su sa svadbom koja je održana 05. rujna u Varaždinu. Iz te svadbe trenutno imamo evidentirano pet pozitivnih slučajeva, a 53 osobe s područja Varaždinske županije nalaze se u mjeri samoizolacije. Druga dva nova slučaja uvezena su iz inozemstva i to jedan iz Engleske, a jedan iz Češke. U oba slučaja radi se o mlađim osobama, koje se liječe kod kuće.

Virovitičko-podravska županija bilježi 4 novozaražena, a među njima je i desetogodišnji dječak koji nije išao u školu, već je bio u samoizolaciji.

Brodsko-posavska županija u posljednja 24 sata ima devet novih slučajeva zaraze koronavirusom. Hospitalizirano je 11 osoba, a nijedna nije na raspiratoru.

Na području Zadarske županije 18 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Kao i proteklih dana u najvećem dijelu riječ je o kontaktima s ranije oboljelim osobama, a dijelu novooboljelih se utvrđuju kontakti i kretanja. Među novozaraženima je 10 muških i 8 ženskih osoba. Novozaražene osobe su sa područja Grada Zadra (11), Benkovca (1) i Biograda (1) te općina Pašman (1), Poličnik (2), Sukošan (1) i Vrsi (1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 273 uzoraka , aktivni nadzor provodi se nad 665 osoba, a završio je za njih 6.818. U Općoj bolnici Zadar ukupno je hospitalizirano 18 bolesnika, a jedan je na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

Nacionalni Stožer je izvijestio o jednoj preminuloj muškoj osobi u ovoj županiji, 1939. godišta, u Općoj bolnici u Zadru, Stožer civilne zaštite Zadarske županije obavještava da je osoba preminula od poslljedica maligne bolesti kojoj je u obradi dokazana i infekcija koronavirusom.

U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 4 nova slučaja zaraze virusom. Dvije muške osobe, jedna ženska osoba i jedno dijete bliski kućni kontakt već prije pozitivne osobe. Jedna osoba je iz područja Slunja, jedna iz Rakovice, jedna iz Karlovca i jedna iz Ogulina. Imamo 28 aktivnih slučajeva. Iz zdravstvenog sustava u samoizolaciji su 9 doktora medicine, 25 sestara i 7 nezdravstvenih djelatnika. U samoizolaciji se nalaze 142 osobe. U OB Karlovac su hospitalizirane 4 osobe. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 197 osoba.

Zagrebačka županija ima 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a Grad Zagreb njih 53.

U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ za područje Osječko-baranjske županije testirao je ukupno 293 uzoraka, od kojih je sedam bilo pozitivno. Pet novozaraženih osoba ima prebivalište u Osijeku, a po jedna na području općina Čeminac i Viškovci. Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek trenutno je 20 pacijenata, odnosno tri više nego dan ranije. Na respiratoru su dva pacijenta. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 22 nova kontakta pozitivnih osoba, pa je sada pod tom mjerom na području županije ukupno 425 osoba.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije je potvrdio devet novih slučaja zaraze virusom. Riječ je o kontaktima ranije pozitivnih osoba s koprivničkog i križevačkog
područja. Jedna osoba je proglašena zdravom, na bolničkom liječenju su dvije osobe,  a u ovom trenutku  na području županije je ukupno 41 aktivnih slučajeva. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 181 slučajeva.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata četiri su novooboljele osobe. Tri oboljele osobe su s područja grada Otočca te jedna oboljela osoba je s područja općine Brinje. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata. Ukupno su oboljele 102 osobe od čega je 44 aktivnih slučaja, 57 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h testirano je 67 osoba. U samoizolaciji je 146 osoba te nije evidentirano ni jeedno kršenje ove mjere.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji je 109 novih pozitivnih slučajeva na koronavirus.

Požeško-slavonska županija broji šest novooboljelih od koronavirusa.

Prema danas pristiglim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kod 25 osoba potvrđena je zaraza koronavirusom. Među njima je 17 kontakata od ranije pozitivnih osoba. Jedan slučaj povezan je s dolaskom iz inozemstva, konkretno Poljske gdje se osoba i zarazila, dok se za preostalih sedam još utvrđuje porijeklo zaraze. Od epidemiologa doznajemo i da je 21 osoba ozdravila.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je jedna nova pozitivna osoba. Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 668, od kojih je 574 osoba izliječeno, a ukupno je 14 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 9 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 110 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 9145. U samoizolaciji na području županije je 307 osoba. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 5 radnika iz sustava zdravstva.

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 376 uzoraka briseva, od kojih su potvrđene četiri novozaražene osobe. U 3 slučaja radi se o osobama iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt već pozitivne osobe. Epidemiološka obrada je u tijeku za 1 osobu. Izliječeno je 9 osoba. Trenutno je 58 aktivnih zaraženih slučajeva. U mjerama samoizolacije nalazi se 344 osoba.

U Sisačko-moslavačkoj županiji četiri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Dvije osobe su s područja grada Popovače te dvije s područja grada Siska. Tri osobe su žitelji Sisačko-moslavačke županije, dok je jedna osoba s područja grada Knina te radi na području grada Siska. Kod svih je poznat izvor zaraze i epidemiološka obrada je u tijeku.

Pridržavanje donesenih mjera i uputa je od ključne važnosti jer se odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, ali i zdravlje obitelji te sugrađana.

Pozivom na broj 113 svakim danom od 8 do 21 sat građani mogu dobiti sve informacije o koronavirusu.

NOVO ŽARIŠTE! Gradonačelnik Otočca tvrdi: Da je Zagreb Otočac, imao bi 2000 zaraženih

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.