Foto: Pixabay

NEVJEROJATNO! Evo gdje se zarazilo 11 osoba u novom žarištu Popovače, nije svadba ni noćni klub…

Autor: Sanja Plješa

Nacionalni stožer je objavio kako je u protekla 24 sata u Hrvatskoj evidentirano 234 novozaraženih, a preminule su četiri osobe.

Novo žarište je u Popovači, gdje se na jednom skupu u Gornjoj Jelenskoj zarazilo 11 osoba. Epidemiologdr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije rekao je za dnevnik.hr da su oboljeli zaraženi na promociji knjige u Gornjoj Jelensko.

Skup je bio u petak, u obradi je više od 50 ljudi, obrađivat ćemo ih još i više, kada nam svi koji su bili na skupu kažu s kim su sve bili u kontaktu. Epidemiološka obrada je u tijeku”, rekao je. Predstavljanje knjige trebalo se održati na otvorenom prostoru, ali je skup zbog lošeg vremena preseljen u Društveni dom u Gornjoj Jelenskoj.

Tako je tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 253 uzoraka briseva na COVID-19 (155 za administrativne potrebe) na COVID-19, od kojih je jedan pozitivan.

Riječ je o osobi iz mjera samoizolacije, bliski kontakt već poznate pozitivne osobe.

Trenutno je 10 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba.




U Sisačko-moslavačkoj županiji, na današnji dan, 14 je novooboljelih osoba od  zarazne bolesti COVID-19.

Jedanaest osoba je s područja grada Popovače, jedna osoba je s  područja grada Siska, jedna s područja općine Topusko i jedna s područja općine Lekenik. 

Osobe s područja grada Popovače bile su na jednom događanju u Gornjoj Jelenskoj.  Poduzimaju se sve potrebne mjere, kontakti oboljelih se stavljaju pod zdravstveni nadzor tipa  samoizolacije u kući.




U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (14 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Nijemaca, 1 iz Rokovaca, 1 iz Vukovara i 2 osobe sa dugotrajnim boravkom u drugoj županiji). Preminulih osoba nema.
Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 845, od kojih je 731  osoba izliječena, a ukupno je 17 preminulih osoba.
Trenutno je u županiji  10 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.  U protekla 24 sata testirana je 131 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 11761.
U samoizolaciji na području županije su 852 osobe.
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 13 radnika iz sustava zdravstva (7 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika).
U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 35 radnika (3 liječnika, 21 medicinska sestra/tehničar, 6 drugih zdravstvenih radnika i 5 nezdravstvenih radnika). Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 4 nastavnika i 23 učenika.
U samoizolaciji se nalazi 15 nastavnika i 443 učenika.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je deset novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i tri ženske osobe iz Dubrovnika (za jednu je utvrđena epidemiološka veza), dvije muške i jednoj ženskoj osobi iz Kule Norinske (za sve utvrđena epidemiološka veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Metkovića (utvrđena ep. veza).

U posljednja 24 sata preminula je jedna osoba iz Opuzena pozitivna na COVID-19 (1942. godište).

Izliječeno je šest osoba – dvije iz Dubrovnika te po jedna iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke kao i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 14 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirano je 14 432 uzorka.

U samoizolaciji je 210 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije.

Na području Zadarske županije dvije su novooboljele osobe od koronavirusa. Riječ je o muškarcu i ženi sa područja Grada Zadra. Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 206 uzoraka, a  pod aktivnim nadzorom su 163 osobe.

U ovome trenutku na našem području imamo  158 aktivnih slučajeva od kojih je  76 muških i  82 ženske osobe. U Općoj bolnici Zadar na svim COVID odjelima hospitalizirano je 12 bolesnika od kojih je 2 na respiratoru.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali kršenja mjere samoizolacije.

U Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom posljednja 24 sata analizirana su ukupno 284 uzorka, od kojih je četiri bilo pozitivno na koronavirus. Riječ je o dvije osobe s šireg područja Grada Donjeg Miholjca te po jednoj osobi iz Osijeka i Podgorača.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek od danas se nalaze četiri osobe više nego jučer, odnosno ukupno je hospitalizirano 25 osoba zaraženih koronavirusom. Četiri od njih su na respiratoru.

Epidemiolozi su tijekom posljednja 24 sata odredili samoizolaciju za 29 novih kontakata ranije oboljelih osoba pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalaze 522 osobe.

Policija je obavila 48 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrdila niti jedno kršenje propisane mjere. Nije bilo prijava građana o kršenju mjere samoizolacije.

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata šest (6) je novooboljelih osoba od COVID-19. Četiri oboljele osobe su s područja Gospića, po jedna oboljela osoba je s područja Otočca te Perušića.

Jedan razred OŠ dr. Jure Turića u Gospiću je stavljen u samoizolaciju zbog pozitivne učenice, dok je jedan razred OŠ Zrinskih i Frankopana Otočac stavljen u samoizolaciju zbog pozitivne učiteljice.

Nadalje, potvrđen je jedan oboljeli vojnik na Udbini s prebivalištem u Varaždinskoj županiji (ne ulazi u ukupan broj oboljelih s područja županije zbog mjesta prebivališta), osoba će koristiti smještaj izolacije u vojarni na Udbini.

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno su oboljele 182 osobe od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 35 aktivnih slučaja, 145 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima/općinama: u Gospiću 24, u Otočcu osam, u Perušiću, Novalji i u Brinju po jedna osoba.

U protekla 24 h testirano je 28 osoba.

Na području Primorsko-goranske županije osam je novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 9 osoba ozdravilo. Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ od novozaraženih 6 su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a dva se slučaja još istražuju.

Dobra je vijest da kod zaraženih korisnika Doma u Delnicama nema pogoršanja i tijekom noći nitko nije morao biti prebačen na bolničko liječenje. Nakon što je potvrđena zaraza kod jednog učenika iz Osnovne škole u Omišlju, za 12 njegovih razrednih kolega organizirana je nastava na daljinu.

Trenutno je na području Županije 136 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a 397 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđeno šest novih slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2. Riječ je o četiri osobe iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi sa šireg koprivničkog područja te jednoj osobi s križevačkog područja. 

Epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba je u tijeku.

Na bolničkom liječenju su četiri osobe, a u ovom trenutku na području županije je 19 aktivnih slučajeva bolesti COVID-19. Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 226  slučajeva bolesti COVID-19.

Stožer poziva građane da se i dalje odgovorno ponašaju, primjenjuju socijalnu distancu, održavaju higijenski standard i dezinfekciju te nose zaštitne maske sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice i Odluci o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Koprivničko-križevačke županije kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusa te time zaštitilo vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana.

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe su oboljele od COVID-19 infekcije; dvije s prebivalištem na području Grada Šibenika i jedna s prebivalištem u Kninu. 

Trenutno je osam aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji. 

U posljednja 24 sata uzorkovana su 93 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno su 64 osobe.

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano  6 novih osoba pozitivnih na koronavirus, sa prebivalištima na području Grada Oroslavje (2), Općine Đurmanec (1), Općine Krapinske Toplice (1), Općine Radoboj (1) i Općine Sveti Križ Začretje (1). Radi se o kontaktima već poznatih oboljelih osoba.

Sa žaljenjem obavještavamo da je preminula 1 osoba koja je bila pozitivna na koronavirus, s područja Općine Bedekovčina. Izražavamo iskrenu sućut obitelji.

U istom razdoblju ozdravila je 1 osoba te je pristiglo i 66 negativnih nalaza, dok se još čekaju rezultati 3 uzorka. Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 115. U samoizolaciji se nalazi 811 osoba.

Podsjetimo, u Hrvatskoj je u srijedu bilo 213 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj aktivnih slučajeva iznosio je ukupno 1256. Među njima je 288 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 23 pacijenta. Preminulo je pet osoba.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.