Foto: Profimedia

STIŽU JOŠ JEFTINIJI TESTOVI NA KORONU! Hrvatska napokon ide u korak sa svijetom, na tržištu uskoro i testovi za samotestiranje

Autor: M.V.

Kako javlja RTL Danas, HALMED je zaprimio obavijest o stavljanju na tržište testova za “samotestiranje” koji su odobreni na razini Europske unije, a koji će biti dostupni u ljekarnama. Postojanje virusa SARS-CoV-2 provjeravat će iz pljuvačke, otkrio je član uprave Medike, Jakov Radošević koji pojašnjava kako postoje još dvije vrste, ovisno o uzimanju uzorka, a to su bukalna sluznica te površina nosa.

Radošević dodaje kako se očekuje i dolazak drugih sličnih testova, kada prođu kontrolu. A kakvu su kontrolu prošli ovi, pojasnila je glasnogovornica HALMED-a Maja Bašić. Ona govori kako se radi o testovima koje moraju moći koristiti laici pa je bilo “potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno, jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način”, tvrdi.

Inače, testovi će biti dostupni u ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama, a koštat će manje od sto kuna.

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.