Profimedia

STIŽU ANTIGENI TESTOVI NA KORONAVIRUS: Brzi su, jeftini i dostupni, ali postoji jedna ‘caka’

Autor: Zlatko Govedić

Prije oko mjesec dana u javnosti su se pojavile vijesti o dostupnosti antigenskih testova koji su brzi, rezultat se dobije već za pola sata, nisu pretjerano skupi, cijena im je od 250 kuna i nude ih različiti proizvođači.

“Da, svakako ih se može preporučiti. Ali moraju biti oni antigenski, a ne serološki. Iako imaju nešto nižu osjetljivost od PCR testova, mogu se raditi izvan laboratorija, primjerice u domu za starije, školi, bilo gdje, jeftiniji su pa se može testirati puno više ljudi”, potvrdio je Branko Kolarić, epidemiolog i član Znanstvenog vijeća Vlade za Večernji.

Korisnost takvih testova potvrđuje i naš poznati molekularni biolog prof. dr. sc. Nenad Ban s ETH u Zürichu.

“Test se može koristiti da bi se detektirala prisutnost virusnog proteina koji okružuje SARS-CoV-2 genom u našem organizmu. Relativno je brz i specifičan, dakle neće detektirati proteine koji postoje kod srodnih virusa. S obzirom na navode o osjetljivosti od oko 95 posto, znači da je moguće da svaki dvadeseti test ne detektira prisutnost proteina unatoč tome što postoji. Taj test bitno je različit od prethodnih testova koji su detektirali prisutnost antitijela na virus jer se antitijela počnu razvijati mnogo kasnije nego što osoba oboli pa se test na antitijela ne bi mogao koristiti da bi se ustanovilo je li netko zarazan ili ne”.

Iz Rochea su jučer poručili kako njihov brzi antigenski test SARS-CoV-2 Rapid Antigen test ima CE certifikat i rezultate kliničke evaluacije u globalnim studijama, a i u našoj zemlji  je pokrenuta stručna evaluacija u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, te čekamo izvješće.

Prof. dr. sc. Ivan Đikić opisuje kako su genetski testovi puno senzitivniji, no to ponekad predstavlja i problem. – Primjerice, sada kad se virus širi genetski testovi su skupi, dugi i sustav je preopterećen jer trebate laboratorije, skupe instrumente itd. Antigeni testove nista od toga ne trebaju. Osim toga jedan od poznatih problema genetskih testova jest da su jako jako osjetljivi i da mogu detektirati i malu količinu RNK (genoma) virusa , što može biti i kod mrtvih virusa na kraju zaraze, a osoba je već ozdravila. Na taj način detektriamo lažno pozitivne osobe i šaljemo ih u karantenu na 14 dana a oni uopće nisu zarazni. Time gubi i gospodarstvo ali i pojedinci.

Stoga bi idealno bilo napraviti oba testa paralelno.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.