fbpx
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

STIGLE PREPORUKE: HZJZ specificirao ’pravila ponašanja’ na terasama i treninzima!

Autor: M.V.

Iako je Ravnateljstvo civilne zaštite nedavno ukratko istaknulo preporuke za ugostiteljske objekte koji su svoje terase otvoriti gostima 1. ožujka, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je detaljne Upute za ugostiteljske objekte i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 

Pritom definiraju otvorenu terasu. Istom se naime smatra terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena. Iz tog razloga preporuča se da, ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste uklone ili otvore.

Nadalje, navode dakako kako je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a ako se radi o isporuci istog, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. “Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice”, ističu.

Što se tiče same terase, navode kako je najvažnija mjera osiguranje adekvatnog razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. “Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metra razmaka od svakog stolca za stolom kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra“, zaključuju.

Nadalje, ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koje mogu istovremeno biti na terasi, no HZJZ ne ističe pritom koliko metara kvadratnih treba biti osigurano po osobi. Navode pak kako obavijest o broju treba biti istaknuta na ulazu.
Prilikom ulaska preporuča se dezinfekcija ruku, a gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. “Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku i obavijest o toj obavezi mora biti jasno istaknuta na ulasku u objekt”, ističu.

Nužno je osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta. S druge strane, vlasnici su odgovorni za pridržavanje mjera.

“Preporučuje se da izvori buke ugostiteljskih objekata ne prelaze 50 dBA. Nastupi glazbenika kao i nastupi DJ-a nisu dopušteni”, zaključuju.
Osim toga, objavili su i Preporuke za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima. U njima tako stoji kako treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi što uključuje sve osobe u športskom objektu.

“Korisnici upotrebljavaju samo vlastite ručnike dok tuševi, svlačionice nisu u uporabi”, istaknuli su. Navode kako su najbolji odabir ručnici velikih dimenzija kojima će prekriti najviše opreme.

Tu je dakako i obaveza dezinfekcije ruku, ali i opreme. Ista se mora dezinficirati nakon svake upotrebe, a dezinfekcija prostora obavezna je u sredini radnog vremena, u pauzi u trajanju jednog sata.

“Za svaki trening i organiziranu športsko-rekreativnu aktivnost uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba radi naknadnog lakšeg epidemiološkog praćenja kontakata u
slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Uz mjesto i datum održavanja treninga ili aktivnosti, u evidenciji se unose ime, prezime, telefonski broj te vrijeme dolaska i odlaska trenera, instruktora, voditelja, športaša, korisnika, asistenta i eventualno ostalih uključenih osoba potrebnih za odvijanje aktivnosti. Evidencija de se voditi i za pojedinačne treninge s trenerom, za sve športove”, stoji u preporuci.
“Treninzi odnosno športsko-rekreativne aktivnosti smiju biti održane samo sukladno rasporedu i s točno onim športašima, odnosno korisnicima i trenerima, instruktorima ili voditeljima
te uz prisustvo potrebnog tehničkog osoblja koje je navedeno u rasporedu. Ako za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti športski objekt koristi više korisnika, prioritete će odrediti korisnik, zajedno s pravnom osobom koja upravlja športskim objektom”, dodaju.

Za kontaktne sportove kao i grupne, preporučaju se trenažne aktivnosti za koje nije potreban kontakt. “Drugim riječima, boksači mogu individualno vježbati sa ili bez trenažera i sprava, ali nema sparinga; košarkaši mogu individualno vježbati tehničko-taktičke i kondicijske vježbe s ili bez lopte i rekvizita, ali ne mogu igrati utakmice u okviru treninga”, ističu.

Osvrću se potom opet na svlačionice i tuševe pa navode: “Grupiranje i dolazak u bliski kontakt sportaša u svlačionici i tuševima se mora spriječiti. To se može spriječiti na način da ne ulazi više od jedne ili dvije osobe u svlačionicu i tuševe istovremeno (red na ulazak u svlačionicu) ili još bolje, ne korištenjem svlačionice i tuševa”, naveli su.

“Tijekom treninga ili športsko-rekreativnih aktivnosti u zatvorenom prostoru preporučuje se držati razmak od 4 metra kao nužnu fizičku distancu”, stoji u preporukama između ostalog.

Preporuku pogledajte ovdje!

Autor:M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.