SNIMLJEN TRENUTAK U KOJEM KORONA ZARAŽAVA STANICU: Pogledajte kako probija membranu!

Autor: Dnevno

Koristeći se transmisijskim elektronskim mikroskopom, znanstvenici brazilskog Instituta Oswaldo Cruz uspjeli su snimiti točan trenutak u kojem novi koronavirus SARS-CoV-2 uspijeva zaraziti stanicu nakon što je prošao kroz njezinu ovojnicu.

Za pokus su korištene stanice zelenog afričkog majmuna ili zelenog zamorca, kako tog primata još ponegdje nazivaju. Tom se životinjom, koju se može pronaći u Sudanu i Etiopiji, često koriste u laboratorijskim pokusima kao zamjenom za čovjeka, piše Večernji list. 

Virus dolazi do membrane i počinje prolaziti

Dodatno uvećana fotografija virusa koji ulazi u citoplazmu kroz membranu




Virus je ušao u citoplatmu gdje može početi s repliciranjem (svijetlije polje dolje lijevo)

U svojem priopćenju brazilski znanstvenici navode kako su se za pokus koristili virusom izoliranim iz uzorka prikupljenog brisom nosa i grla zaražene osobe. Tako se na slici snimljenoj mikroskopom koji uvećava i do dva milijuna puta vidi kako nekoliko čestica novog koronavirusa, to su prikazane zatamnjene čestice, prilazi stanici, prolazi kroz staničnu membranu i ulazi u citoplazmu.




To je trenutak kada je osoba zaražena koronavirusom. SARS-CoV-2, kao i ostali koronavirusi, jest RNA virus, što znači da se replicira u citoplazmi. Na kraju je stanica uništena, a virus nastavlja inficirati susjedne stanice na isti način. Koronavirusi su grupa ovijenih, nesegmentiranih RNA virusa koji pripadaju obitelji Coronaviridae, red Nidovirales, navedeno je na stranici plivazdravlje.hr, . Cijela skupina virusa dobila je ime jer su nalik na krunu (corona je latinska riječ za krunu) zbog batićastih nastavaka koji strše izvan virusne ovojnice, a vidljivi su pod elektronskim mikroskopom. Široko su rasprostranjeni među ljudima i drugim sisavcima, a može se očekivati otkriće novih virusa iz obitelji Coronaviridae i u budućnosti.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.