Pixabay

PRVI ZNAK: Ukoliko ne osjetite ova dva mirisa postoji mogućnost da ste zaraženi koronavirusom

Autor: Dnevno

Jedan od najneobičnijih simptoma koji se javlja kod oboljelih od koronavirusa jest gubitak mirisa i okusa, piše portal BestLife.

Za otprilike 25 posto oboljelih od koronavirusa to je bio prvi i jedini znak koji je upućivao na to da nešto nije u redu, tvrde sa Sveučilišno medicinskog centra Vanderbilt.

Stoga je u Indiji provedeno istraživanje te je otkriveno da oboljeli od koronavirusa koji su izgubili okus i njuh ne mogu osjetiti miris mente i kokosovog ulja.

Istraživački tim pregledao je ukupno 25 mirisa, odabravši na kraju pet za eksperiment koji su sudionicima bili najpoznatiji: kokosovo ulje, kardamom, komorač, pepermint i češnjak. Od pet mirisa, pepermint i kokosovo ulje najčešće su bili pogrešno identificirani ili ih oboljeli od covida nisu mogli detektirati.

Nekoliko je razloga zašto dolazi do gubitka mirisa i okusa. Prvo, ljudi s respiratornim poteškoćama često imaju zagušenja i druge simptome nosa što može blokirati pristup mirisnom živcu. No, prema medicinskom centru Sveučilišta Vanderbilt, vjerojatnije je da “virus uzrokuje upalnu reakciju unutar nosa koja može dovesti do gubitka njuha ili mirisnih neurona”.

Ako nemate ova dva sastojka, to možete učiniti i s drugim sastojcima – kavom i češnjakom. Dakle, ako se pitate imate li koronavirus, zaputite se u kuhinju i pomirišite ove dvije stvari.

Proteus Duxbury, bivši glavni tehnološki direktor za burzu zdravstvenog osiguranja u Koloradu, koji se borio protiv covida u ožujku rekao je da mu je ovaj test pomogao da identificira virus u svom tijelu. “Nisam imao kašalj, glavobolju, temperaturu ili otežano disanje. Ali, sve je imalo okus kartona. Prvo što sam radio svako jutro jest da sam nagnuo glavu nad šalicom kave i duboko udahnuo. Ništa”, kazao je.




Profesor Carl Philpott iz Fifth Sensea, britanske dobrotvorne organizacije koja podržava ljude pogođene poremećajima u okusu i mirisu, kaže da je češnjak još jedan sjajan pokazatelj. “Češnjak, kava i kokos dodatni su mirisi koje možete koristiti. Sve što trebate napraviti jest da sastojak držite u blizini nosa, ali izbjegavajte potencijalne iritanse poput osvježivača zraka, izbjeljivača ili drugih jakih mirisa koji mogu izazvati trnce ili naštetiti nosnim kanalima”, savjetovao je Philpott.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.