Foto: ILUSTRACIJA/ Hrvoje Jelavic/PIXSELL

PROVEDEN NADZOR DOMA ZA STARIJE I NEMOĆNE U KRIŽEVCIMA Lokalni stožer o ograničavanju virusa: ’Potrebna edukacija i promjena metodologije’

Autor: Matea Vidić

U prostorijama Županijske uprave Koprivničko-križevačke županije održana je koordinacija Stožera civilne zaštite na kojoj je razmotrena aktualna epidemiološka situacija na području županije.

S obzirom na povećanje broja oboljelih od bolesti COVID-19 i ova županija prati trend u razvoju epidemije na nacionalnoj razini, istaknuo je načelnik Stožera Ratimir Ljubić te je apelirao na sve sugrađane da se striktno pridržavaju svih epidemioloških mjera i preporuka kako bi se širenje zaustavilo te sačuvalo zdravlje stanovnika.

Istaknuo je pritom i kako je proveden nadzor Doma za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca koji je nakon proboja koronavirusa stavljen pod mjeru izolacije te je u tijeku epidemiološka obrada korisnika i zaposlenika.

“Nadzor su proveli epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo Darko Radiček te glavna medicinska sestra OB Koprivnica Ružica Evačić i sestra za bolničke infekcije Snježana Vuljak, koji su ravnateljicu Doma i djelatnike upoznali s nužnim protokolima te predložili mjere koje su potrebne za sprječavanja i suzbijanja epidemije Covid-19 u spomenutom objektu. Predstavnici Doma, koji su prisustvovali koordinaciji, upoznati su s činjenicom kako je žurno potrebna intenzivna edukacija osoblja o ispravnoj primjeni zaštitne opreme te promjena metodologije rada kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa unutar objekta”, izvijestio je stožer.

“Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području županije i prema procjeni epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, Stožer civilne zaštite je na koordinaciji donio i Zaključak o uvođenju nužnih epidemioloških mjera na području Koprivničko-križevačke županije. Zaključak je stupio na snagu odmah po donošenju, a njime se do daljnjega, uskraćuje suglasnosti za održavanje svih društvenih okupljanja u zatvorenim i na otvorenim prostorima za koje je nadležan za izdavanje, temeljem Odluke o ograničavanju društvenih okupljanja”, dodaju.

Suglasnosti se odnose primjerice na koncerte u ugostiteljskim objektima, sajmove, privatne proslave i svečanosti, korporativna okupljanja, razne promocije, savjetovanja, simpoziji, manifestacije i sl., a na koje je pozvano ili se očekuje dolazak više od 50 osoba, pojašnjavaju.

“Članovi Stožera na kraju su koordinacije još jednom uputili apel prema sugrađanima da se odgovorno ponašaju u privatnom i poslovnom okruženju te da se striktno pridržavaju epidemioloških mjera i uputa, posebice one osobe koje su osjetile bilo kakve oblike simptome. U vremenu koje je pred nama ključno je izbjegavati prostore u kojima se okuplja veći broj ljudi, održavati higijenski standard i dezinfekciju te koristiti masku za lice sukladno Odluci o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice. Pridržavanje svih mjera i zdravstvenih uputa od iznimne je važnosti jer samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa te time zaštititi vlastito zdravlje i zdravlje sugrađana”, zaključili su.

Autor:Matea Vidić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.