fbpx
Izvor: Merck

PRONAĐEN LIJEK PROTIV KORONAVIRUSA? Revolucionarna inovacija iz američkog laboratorija

Autor: S.P.

Osim cjepiva protiv koronavirusa, svjetske farmaceutske tvrtke istražuju koji lijekovi mogu pomoći protiv tog virusa.

Tako su farmaceutski div Merck i američki laboratorij objavili napredak u ispitivanju oralnog lijeka protiv Covida-19.

Kako je rečeno, to je antivirusni preparat koji pozitivno utječe na smanjenje virusnog opterećenja na organizam.

“S obzirom na to da postoji potreba antivirusnog liječenja SARS-CoV-2, ohrabruju nas ovi preliminarni rezultati”, piše u priopćenju Wendy Painter, dužnosnica u Ridgeback Biotherapeutics.

Tvrtka Merck je istraživala dva potencijalna cjepiva protiv koronavirusa, ali je potkraj siječnja prekinula ta istraživanja. No, u toj farmaceutskoj kući i dalje se nastavljaju istraživanja na dva lijeka protiv Covida-19. U to je uključen molnupiravir, razvijen s američkim tvrtkom Ridgeback Bio.
Treba istaknuti kako je taj lijek smanjio virusno opterećenje kod pacijenata nakon pet dana liječenja, priopćili su iz Mercka.

U drugoj fazi testiranja, lijek je testiran na 202 pacijenata koji nisu bili hospitalizirani, a imali su simptome Covida-19.

Lijekovi protiv gripe poput oseltamivira (Tamiflu) i zanamivira (Relenza) ponekad se prepisuju protiv sezonske gripe, a sada se pokušava naći lijek protiv koronavirusa.
Merck proučava i lijek MK-711, a prema prvim rezultatima kliničkih ispitivanja vidljivo je da se za više od 50 posto smanjio rizik od smrti ili zatajenja dišnog sustava kod hospitaliziranih pacijenata s umjerenim ili teškim oblicima Covida-19, objavljeno je iz Mercka.

Autor:S.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.