Foto: Admir Buljubasic/HINA/POOL/PIXSELL

POVEĆANJE BROJA ZARAŽENIH Markotić: ‘Važno je da štitimo jedni druge, jedino tako možemo držati stvari pod kontrolom’

Autor: I.I.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić komentirala je mjere i veći broj zaraženih te odgovorila na pitanje je li se to negativno odrazilo na zdravstveni sustav u vidu punjenja bolnica.

“Što bude veći broj inficiranih, to će biti veći postotak onih koji su u bolnicama. Klinika za infektivne je većim dijelom popunjena, bolnica Dubrava u Zagrebu se polako puni, ostali kapaciteti isto, ali to je danas 404 bolesnika. To je još uvijek zadovoljavajuće stanje i kapaciteti su zasad dovoljni. Nadamo se da ćemo uspjet izdržat”, izjavila je za RTL

Dalje navodi da je važno da se stvori isto zajedništvo koje smo imali u prvoj fazi, da se odgovornost povisi i da štitimo jedni druge. 

“U tom kontekstu možemo stvari držati pod kontrolom. Sigurno ne bi bilo dobro da krenemo stopama koje imaju primjerice Češka, Belgija i Nizozemska”.

Za maske na otvorenom navodi da su u ovom trenutku samo preporuka jer se ne može ljude natjerati da na čistini nose maske.

“Na mjestima gdje su u nekakvim redovima, gdje ne mogu napraviti dovoljan razmak među sobom, gdje dulje vremena moraju biti u grupi, onda je poželjno nositi maske. Već sam vidjela da to ljudi rade i sami, prije nego što smo mi to propisali. Kad stoje u redovima, nose maske”.

Ističe kako raste broj srednje teških i teških slučajeva, oko 20 posto u odnosu na ljeto kada ih je bilo sedam do osam posto. 




Autor:I.I.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.