Ilustracija Foto: Profimedia

POLICIJA ZATRPANA, A KAZNE JOŠ NISU DEFINIRANE: Sve više prekršitelja mjera diljem države!

Autor: Matea Vidić

Dnevna izvješća policijskih uprava diljem države obiluju izvješćima o provođenju postupaka nad prekršiteljem mjera stožera civilne zaštite.

Tako su službenici Osječko-baranjske županije proveli akciju nad nekoliko ljudi od kojih je jedna osoba kršila nekoliko mjera.

“Jučer, 1. prosinca, oko 20 sati, na širem đurđevačkom području u zatvorenom ugostiteljskom objektu nalazilo se više osoba koje su konzumirale pića, a među njima i 24-godišnjakinja kojoj je izrečena mjera Covid – liječenje u kući od 23.11.2020.g do 3.12.2020. godine, koju ista nije poštovala čime je dovela u opasnost druge ljude da im prenese zaraznu bolest”, izvještava tamošnja policijska uprava.

“O događaju je izvješten epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti protiv 24-godišnjakinje će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu”, dodali su.

Također, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“. Naime, sumnja se da je osumnjičeni 25. studenog 2020. godine, u točno neutvrđenom vremenu napustio adresu svog boravka, iako mu je epidemiolog odredio mjeru liječenja u kući iz razloga što je bio pozitivan na virus Covid-19.

Provedenim utvrđivanjem 22- godišnjak je na taj način doveo u opasnost od širenja zarazne bolesti, najmanje jednu osobu, budući da je upravljajući osobnim automobilom u prometu u Vinkovcima, u Lapovačkoj ulici, imao suvozačicu. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena je prijava podnijeta Općinskom državnom odvjetništvu u Vinkovcima.

S druge strane, zagrebačka policija, ne samo da bilježi nove prekršitelje nego dovršava i istraživanja o starima.




“Policijski službenici, 24. studenoga oko 1.10 sati na kolniku Avenije Marina Držića uočili su zaustavljeno vozilo marke Mercedes zagrebačkih registarskih oznaka s uključenim motorom, a u kojem je vozač spavao. Autoophodnja na mjestu događaja utvrdila je da je 47-godišnji vozač upravljao osobnim automobilom da bi se potom s njime zaustavio, bez gašenja motora, te zaspao. Ispitivanjem prisutnosti alkohola, tj. mjerenjem količine alkohola u litri izdahnutog zraka utvrđeno je da je vozač prethodno upravljao vozilom pri koncentraciji od 1,57 g/kg alkohola u krvi. Također kod sebe prilikom upravljanja nije imao ni vozačku ni prometnu dozvolu”, navode.

Daljnjim provjerama, utvrđeno je da vozač ima na snazi izrečenu mjeru COVID-19 -liječenje na adresi boravka. “S obzirom na utvrđeno , isti će boraviti na kućnoj adresi , te po isteku mjere policijski službenici provesti će kriminalističko istraživanje zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“”, naveli su tada, no sada javljaju o provedenom istraživanju.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja posebno izvješće će biti podnijeto Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu”, zaključuju.




Podsjetimo, i jučer su izvijestili o jednom kršenju mjere samoizolacije, a i tada se radilo o covid pozitivnoj osobi.

“U ponedjeljak, 30. studenoga 2020. godine, oko 18 sati u Stanicu za tehnički pregled u Sajmišnoj ulici u Svetom Ivanu Zelini, došao je 56-godišnjak s namjerom registracije traktora. Nakon što su zaposlenice započele postupak, utvrđeno je da upravo ta osoba ima izrečenu mjeru samoizolacije koja je aktivna unazad nekoliko dana, odnosno da je pozitivan na virus Covid-19.

Po utvrđenom obaviještena je policija dok je on otišao na adresu stanovanja te će po izlječenju policijski službenici provesti kriminalističko istraživanje nad njim zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“”, naveli su.

I zadarska je policija zabilježila slične slučajeve. Tamo je naime 62-godišnjakinja došla u trgovinu, u vrijeme dok joj je određena mjera izolacije i liječenja kod kuće, obzirom da joj je dijagnosticirana zarazna bolest Covid-19. “Također se sumnjiči da je nakon toga posjetila i članove svoje uže obitelji, a čime je dovela u opasnost da se zarazna bolesti proširi među ljudima. Nakon kriminalističkog istraživanja, protiv 62-godišnjakinje nadležnom državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kazneno djelo Širenje i prenošenje zarazne bolesti”, navodi PU zadarska.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.