Ilustracija Foto: Flickr

Pfizer privremeno Europi smanjuje isporuke cjepiva protiv covida, članice EU nezadovoljne distribucijom

Autor: Hina/Mia Peretić

Pfizer radi na povećanju svojih proizvodnih kapaciteta.

To je razlog zašto će u tom periodu privremeno Europi smanjiti isporuke svog cjepiva za koronavirus, objavila su u petak iz tvrtke i norveškog Instituta za javno zdravlje.

“Poruku smo primili jutros. Očekivali smo 43.875 doza Pfizerova cjepiva u 3. tjednu (idući tjedan). Sada se čini da ćemo dobiti 36.075 doza”, priopćio je FHI.

Smanjenje je nastupilo jer Pfizer prilagođava proizvodnju da bi ubuduće mogao proizvoditi 2 milijarde doza na godinu u odnosu na sadašnjih 1,3 milijarde.

“Ovo privremeno smanjenje odrazit će se na sve europske zemlje”, navodi FHI i dodaje da se još ne zna koliko će to smanjenje trajati, odnosno koliko će trebati da Pfizer postigne maksimalne kapacitete proizvodnje. I Pfizer je potvrdio promjene u svom proizvodnom procesu.

Članice EU-a nezadovoljne sporom distribucijom cjepiva protiv koronavirusa

Brojne zemlje Europske unije žale se da im se isporučuju manje količine od očekivanih te na neizvjesnost u pogledu budućih isporuka.




Na internim sastancima negoduju zbog neizvjesnosti koja okružuje buduće pošiljke, rekli su europski dužnosnici Reutersu.

Cjepivo koje su razvili američki farmaceutski div Pfizer i njegov njemački partner BioNTech počelo se distribuirati u EU-u potkraj prosinca. Američka biotehnološka tvrtka Moderna počela je isporučivati svoje cjepivo ovaj tjedan nakon što ga je EU odobrio 6. siječnja. No, oko trećine od 27 država članica EU-a kazalo je da nisu dobili dovoljno doza cjepiva na videokonferenciji u srijedu.

Belgija je kazala kako očekuje da će u siječnju dobiti samo oko polovice planiranih doza Pfizerova i BioNTechova cjepiva zbog logističkih problema, dok je Litva kazala da joj je ovaj tjedan rečeno da će njezine pošiljke biti prepolovljene do sredine veljače.




„Proizvođač nam je rekao da su isporuke smanjene u cijeloj Europskoj uniji”, rekao je glasnogovornik litavskog ministarstva zdravstva Vytautas Beniusis Reutersu u petak.

Isporuke se odvijaju „po dogovorenom rasporedu”, rekla je Pfizerova glasnogovornica, istaknuvši da ne postoji problem u proizvodnji, ali i da su rokovi ambiciozni i podložni promjenama.

Drugi europski izvor rekao je Reutersu da je na drugom internom sastanku s diplomatima u srijedu, dužnosnik Europske komisije rekao da će isporuke biti ograničene barem do ožujka, a proizvodnja će se ozbiljno ubrzati tek do rujna. Predstavnica EK za pregovore s proizvođačima cjepiva Sandra Gallina kazala je europskim zastupnicima na javnom sastanku u utorak da je čula za samo tri „relativno manje važne” pritužbe u vezi isporuka cjepiva od nacionalnih vlada. Glasnogovornik EK odbio je komentirati zabrinutosti u vezi ograničenih pošiljki cjepiva i neizvjesnih rokova isporuke.

Proporcionalna distribucija?

Pfizer i BioNTech imaju dva ugovora s EU-om za isporuku do 600 milijuna doza cjepiva ove godine. 75 milijuna doza trebalo bi biti isporučeno u drugom kvartalu, a više kasnije tijekom godine. Nije poznato koliko se doza može distribuirati u prva tri mjeseca. Moderna se obvezala da će isporučiti 10 milijuna doza do kraja ožujka, a u drugom i trećem kvartalu godine još po 35 milijuna doza. Još 80 milijuna doza bit će isporučeno ove godine, no ne zna se kada.

Proizvođači cjepiva nisu objavili detaljne kalendare isporuka za svaku državu članicu EU-a, koje bi trebale dobiti dio cjepiva u skladu sa svojim udjelom u stanovništvu EU-a. Pfizer je kazao da je to povjerljiva informacija.

„U ovoj fazi možemo samo potvrditi da će doze cjepiva biti distribuirane na proporcionalnoj osnovi među državama članicama”, rekao je Modernin glasnogovornik.

No čini se da se cjepivo ne distribuira ravnomjerno.

Njemačko ministarstvo zdravstva objavilo je na svojoj internetskoj stranici da će Njemačka, koja ima 83 milijuna stanovnika, dobiti gotovo 4 milijuna doza Pfizerova cjepiva do kraja siječnja. S druge strane Rumunjska, koja ima četiri puta manje stanovnika, rekla je da očekuj samo  600.000 doza u istom razdoblju. Bugarska, koja ima manje od desetine stanovnika od Njemačke, očekuje samo oko 60.000 Pfizerovih doza u siječnju, što je proporcionalno puno manje od Njemačke. Odluke o cjepivima koje su razvili AstraZeneca i Johnson & Johnson očekuju se potkraj siječnja odnosno u veljači.

Autor:Hina/Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.