PANDEMIJA ĆE POKOSITI SVIJET: Stručnjaci prije dvije godine upozoravali na ‘BOLEST X’! Opis odgovara koronavirusu!

Autor: Dnevno

Globalno širenje korona virusa moglo bi označavati dolazak “bolesti x” na koju stručnjaci upozoravaju. Koronavirus proširio se na 35 zemalja diljem svijeta, a zaraženo je 80,000 ljudi.

“Bolest x” označava termin koji je skovala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za nepoznatu, neidentificiranu bolest čije bi širenje moglo prerasti u okvire pandemije, rekao je jedan stručnjak iz te organizacije.

Termin je označavao “prazno mjesto” za nepoznatu bolest na nacrtu koji je izradila Svjetska zdrastvena organizacija kako bi se znanstvenici uspješnije borili pojavom epidemije Ebole u zapadnoj Africi.

Profesorica Marion Koopmans, šefica odjela za viruse Medicinskog centra Sveučilišta Erasmus u Roterdamu i članica kriznog stožera Svjetske zdravstvene organizacije, rekla je da širenje KOVID-19, bolesti izazvane novim korona virusom, odgovara kategoriji “bolesti X”.

“Bilo da se zadrži ili ne, ova epidemija postaje prvi pravi pandemski izazov koji odgovara kategoriji “bolesti X” , rekla je profesorica Koopmans, članica odbora za vanredne situacije SZO, za Fox News.

Jedna od nakompliciranijih stvari kod zaustavljanja virusa je 14-dnevni period inkubacije, što znači da simptomi možda neće biti vidljivi za to vrijeme. Zbog toga se na neki nači znanstvenici, medicinsko osoblje i ostali službenici igraju lovice.

Profesorica je ukazala na to da je novi korona virus sličan SARS-a, ali da se mnogo brže širi.

“Od 2003. godine, svjetska putovanja avionom su se udeseterostručila, a napori da se obuzda epidemija su obeshrabrujući, rekla je ona.

Komentari profesorice Koopmas stižu manje od šest meseci nakon izvještaja bivšeg službenika Svjetske zdravstvene organizacije koji je upozorio da bolest slična gripi možeu ubiti do 80 miliona ljudi ako se proširi svijetom.

I ranije su stručnjaci upozoravali da će se u nekom trenutku sigurno javiti dotada nepoznata bolest.

“Vrijeme će pokazati hoće li udruženi napori kineskih vlasti i međunarodne zdravstvene i istraživačke zajednice biti uspješni”,rekla je ona.

“Pandemija jednostavno znači ‘širenje i cirkuliranje virusa na globalnoj razini’ “, rekla je Koopmans za Fox News.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.