Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

PAMETNA RJEŠENJA ZA CIJEPLJENE: EU bi mogla imati jedinstveni certifikat o cijepljenju, evo kako će izgledati

Autor: Matea Vidić

U nekoliko navrata stožer civilne zaštite RH, odgovarao je na upite oko takozvanih covid-putovnica. To je zapravo certifikat o cijepljenju koji bi, kako smatraju mnogi, djelovao kao dokument uz pomoć kojeg bi ostvarili brojne pogodnosti nakon cijepljenja. Jedna od njih je i prelazak granice bez negativnog PCR testa te bez karantene. Ipak, kako je rekao ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), Krunoslav Capak na konferenciji za medije, taj dokument trenutno se koristi samo u medicinske svrhe.

Na njemu je naime navedeno ime i prezime osobe, cjepivo koje su primili i serijski broj istoga. Tu je dakako i QR kod uz pomoć kojeg je moguće pristupiti dodatnim informacijama o samom cjepivu.

Ipak, kako je Capak potvrdio za Jutarnji list, trenutno traju rasprave na razini Europske Unije o mogućem izgledu tog certifikata za sve države članice. On je trenutno drugačiji za svako cjepivo.

Capak tvrdi kako ne postoje vizuali, nego dogovor na razini EU o samom sadržaju certifikata, a on bi kao i dosadašnji treba sadržavati ime i prezime osobe, cjepivo koje je korišteno, datum cijepljenja i serijski broj cjepiva.

Osim toga, navela bi se i država u kojoj je cijepljenje obavljeno, a računa se i na takozvano smart rješenje. Premišlja se naime između smart kartica ili pak QR koda koji će se moći očitati na mobitelu. Potonja ideja izglednija je, ali i ona dolazi sa svojim komplikacijama.

“Ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele EU, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje”, ističe Capak koji tvrdi kako će proći i do tri mjeseca do realizacije bilo koje ideje.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.