Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

OVO ZVUČI LOŠE: Capak upravo potvrdio da ćemo teško dobiti ugovorene i plaćene doze cjepiva

Autor: Tea Šojat

O neisporuci ugovorenih i plaćenih količina cjepiva protiv Covida-19 već se danima raspravlja na svim razinama u EU, a ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak za HRT je izjavio da će Hrvatska teško dobiti obećane doze cjepiva od AstraZence.

“Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. “Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, po 975 doza.”. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje”, rekao je.

Još se ne zna ni kakva će biti distribucijska lista u ožujku. “Nadamo se da će to biti značajno više, ali ne može znati unaprijed. I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4.800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju”, dodao je.

Ravnatelj HZJZ-a objasnio je i kako je AstraZeneca prva pregovarala sa svim zemljama EU. “Obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva. I u njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja.

EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovor. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze, rekao je.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.