Foto: Matija Habljak/PIXSELL

OVO JE DATUM ‘PUCANJA’! Ukoliko se nastave ovakve brojke zdravstveni sustav bi mogao biti u velikim problemima

Autor: Dnevno

Kako raste dnevni broj zaraženih koronavirusom, raste i broj hospitaliziranih pacijanta. Znanstvene projekcije pokazuju da bi već za dva tjedna broj hospitaliziranih mogao narasti na 1000, a to je točka u kojoj je funkcioniranje zdravstvenog sustava ozbiljno ugroženo, piše Jutarnji list.

Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena djelatnika od kojih je njih 30 pozitivno na covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, a danas se očekuje još desetak pozitivnih. U samoizolaciji je 48 zaposlenika. Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, gdje broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća – dokad, ne znaju.

Broj novozaraženih jučer je iznosio 792, a broj preminulih 10, najviše dosad u jednom danu. Aktivno oboljelih je 3562, odnosno trostruko više nego prije 10 dana. Sve je više zaraženih u domovima za starije.

“Trenutačno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 tisuće zaraženih. Ako nastavimo ovakvom stopom sljedećeg tjedna, doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest tisuća zaraženih jer će se neki izliječiti. Ove brojke naš zdravstveni sustav ne može podnijeti bez znatnih problema. Tjedan dana kasnije mogli bismo lako doći do tisuću hospitaliziranih i devet tisuća zaraženih”, rekao nam je dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

To znači da bismo do 30. listopada mogli doći do brojki koje sustav ne može izdržati.

Ako pogledamo broj zaraženih u Hrvatskoj, dodaje dr. Polašek, vidimo da smo do sada imali tri epidemijske epizode, prvu u proljeće, drugu i treću na ljeto te smo sada u četvrtoj. Prve tri epizode trajale su oko šest ili sedam tjedana, a najveći broj slučajeva imali smo tijekom trećeg i četvrtog tjedna.

Hrvatska trenutno nema konkretan plan koji se bazira na mjerljivim kriterijima o kojima ovisi uvođenje mjera te je, prema dostupnim podacima, rijetka članica EU bez jasnih smjernica što činiti u kojoj situaciji. A epidemiolozi se slažu da je zaraza izvan kontrole.

Nakon značajnog dnevnog rasta broja novozaraženih, kao i proboja koronavirusa u dvije zagrebačke bolnice, Ivica Lukšić, dr. med. koordinator bolničkog liječenja oboljelih od covida-19 u KB-u Dubrava, procjenjuje kako smo još daleko od crnog scenarija glede popunjenosti bolničkih kapaciteta za liječenje oboljelih od bolesti covid-19. Istina, proboj virusa u bolnice jest zabrinjavajući te treba pratiti što će se u vezi epidemiološke slike zbivati u tim bolnicama. No, bez obzira na to, KB Dubrava sukcesivno može povećavati kapacitete za liječenje zaraženih virusom SARS-CoV-2.

Prema procjenama dr. Lukšića, manja je bojazan da ćemo imati nedostatak bolničkih kapaciteta za zaražene, no, kaže kako nije isključeno da bismo se mogli suočiti s manjkom doktora i sestara, ako ih se previše inficira virusom SARS-CoV-2 Ljudski kapaciteti su ti koji su već sada poprilično nategnuti, pa ne bi bilo dobro da zaraza onemogući rad većem broju liječnika i sestara.

Prema Lukšićevom mišljenju, nema razloga za paničarenje te se i dalje sve svodi na to da građani primjenjuju mjere epidemiološkog opreza kako bi usporili širenje zaraze. U svakom slučaju, povratak na lockdown ionako nije opcija.

Dr. Polašek ističe da se za razliku od Europe neke azijske zemlje iznimno uspješno bore s pandemijom. “Zašto takva razlika? Zbog mjera, one su trenutno jedini način borbe protiv epidemije, do cjepiva. Nitko više ne želi potpunu karantenu. Isto tako, svima je sada jasno da više nema lakog povratka na staro, na stanje prije nego što smo svi naučili tu mrsku riječ, korona. I sada smo tu, u situaciji iz koje moramo naprijed, a ovisi o svima nama. Mjere kreću od svakoga, počivaju na svakoj maski i svakom sapunu, svakom koraku”, kaže prof. Polašek.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.